ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Французький винищувач «Рафаль» проти російського СУ-30 МКІ

Інфографіка Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Серпня 2020, 17:57

Росія планувала продати індусам нову партію своїх СУ-30 МКІ, але Індія обрала, хоч і значно дорожчий, але технологічніший французький літак. Кореспондент АрміяInform вирішив з’ясувати, чому на сучасному світовому авіаринку, попри привабливу ціну, російський винищувач не витримує конкуренції з надсучасним французьким «Рафалем»?

Французький винищувач «Рафаль»
Російський винищувач СУ-30 МКІ

У Європі, а саме у Франції, вперше у повітря піднявся літак, який сконструював Сантос-Дюмон. 23 жовтня 1906 року аероплан 14-bis, оснащений двигуном «Антуанет» потужністю у 50 кінських сил, піднявся в повітря на висоту 3 метри та пролетів відстань у 60 метрів. З того часу Франція перетворилася на велику авіаційну державу.

У 1985 році корпорація Dassault створила багатоцільовий винищувач «Рафаль» для завоювання панування в повітрі, виконання ударних завдань та розвідки. Літак розробили у трьох варіантах: Rafale B — двомісний варіант для ВПС, Rafale C — одномісний варіант для ВПС і Rafale M — палубний варіант. Новий літак оснастили найсучаснішим обладнанням, у результаті чого він отримав одне з найкращих у світі бортове обладнання. Він має понижену радіолокаційну та інфрачервону помітність.

Починаючи з 2000-го літак надходить на озброєння ВПС та ВМС Франції. Вперше його застосували в бою у березні 2007 року під час операції військ НАТО в Афганістані.

26 вересня 2016 року Індія уклала угоду з Францією на придбання 36 винищувачів Dassault Rafale. Відтак, Індія отримує 28 одномісних винищувачів Rafale EH і вісім двомісних літаків Rafale DН. Передачу всіх літаків заплановано завершити до квітня 2022-го.

Водночас Росія планувала продати індусам нову партію своїх СУ-30 МКІ, але Індія обрала, хоч і значно дорожчий, але технологічніший французький літак.

Озброєння «Рафаля» є найсучаснішим, дає можливість уражати літаки противника з великих відстаней, без загрози бути поміченими. Ракетне озброєння типу «повітря – земля» дозволяє з великою точністю знищувати наземні цілі. Порівнюючи з російським конкурентом, покупець взяв до уваги й те, що француз здатен виконувати п’ять бойових польотів на добу проти трьох у росіянина.

Єдиною перевагою російського літака виявилась тільки ціна: Су-30 МКІ в рази дешевший, ніж «Рафаль». Але, як відомо, дешева зброя високотехнологічною, відповідно до сучасних вимог, бути не може.

Відповідно до технічних характеристик, російський винищувач має значно більші розміри, менше корисне навантаження. Зброя французького літака сучасніша й потужніша, а технологічні можливості Франції серед передових у світі.

Вибір Індії на користь «Рафаля» свідчить, що світ цікавиться сучасними технологіями, а не добре відпрацьованими застарілими, хоч і дешевими.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони знищили в Брянській області РЛС, яка допомагала скидати КАБи на Україну

Сили оборони знищили в Брянській області РЛС, яка допомагала скидати КАБи на Україну

Комплекс «Небо-У» контролював небо на 700 кілометрів в глиб України, допомагав ворогу виявляти українські засоби ураження та підтримував бомбардувальники, які скидають КАБи на українське прикордоння.

Президент: У нас закінчилися всі ракети, які захищали Трипілля

Президент: У нас закінчилися всі ракети, які захищали Трипілля

Володимир Зеленський в інтерв’ю американському мовнику PBS розповів, що росіяни змогли знищити Трипільську ТЕЦ тільки після того, як в України закінчилися ракети для систем ППО.

Глави Міноборони США та Німеччини обговорили підтримку України

Глави Міноборони США та Німеччини обговорили підтримку України

Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову зі своїм німецьким колегою Борисом Пісторіусом, щоб обговорити продовження підтримки України на тлі вторгнення росії.

Ветерани-спецпризначенці зі США навчають українських тероборонців усьому, що необхідно на війні

Ветерани-спецпризначенці зі США навчають українських тероборонців усьому, що необхідно на війні

Лісовою дорогою неквапливо рухався позашляховик. Сяяло сонце. Ліс, який щойно прокинувся від зимової сплячки, був наповнений пташиним щебетанням, і все дихало тишею і покоєм.

У Херсоні затримали таксиста-шпигуна

У Херсоні затримали таксиста-шпигуна

Агент рф наводив російські дрони на локації Сил оборони та керівництва Херсонської обласної військової адміністрації.

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

У Силах оборони півдня розповіли, чи можливий великий наступ росіян

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала інформацію про нібито підготовку російських окупантів до великого наступу влітку цього року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник (морська піхота)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Оператор безпілотних авіаційних комплексів (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Діловод персоналу

від 23000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Навідник-оператор, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго