ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чим здивували бойових офіцерів вчорашні економісти та фінансисти, а нині випускники курсів лідерства

Вишкіл Освіта та наука
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Серпня 2020, 7:43

Цими днями в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки тривають державні екзамени для слухачів Курсів лідерства офіцерського складу тактичного рівня. Майбутні офіцери звітують перед членами екзаменаційної комісії за знання, які вони здобули під час навчання за інноваційною програмою, адже опановували військовий фах лише впродовж року. До цього всі вони здобули вищу освіту у цивільних вишах за цивільними спеціальностями.

 Вміння з організації бою випускники курсів складають
за стандартами НАТО

На одній з ділянок військового полігону свою готовність очолити військові підрозділи демонстрували майбутні командири-піхотинці.

За словами начальника кафедри тактики Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковника Володимира Ожаревського, на підсумковому іспиті слухачі повинні були продемонструвати теоретичні навички та практичні вміння з питань організації бою та управління підрозділом під час бойових практичних дій як командири взводів. А для надання якомога більшої реалістичності було залучено групу імітації зі складу підрозділу позначення дій противника (OpFor) МЦМБ.

– Варто наголосити, що цьогоріч свої вміння з організації бою випускники курсів складали за стандартами НАТО. Знання процесу планування бою, як заведено сьогодні називати цей алгоритм, що продемонстрували наші вихованці, приємно здивували навіть членів підкомісій, які прибули з бойових частин, – розповів офіцер.

Вінцем іспиту для слухачів-танкістів стала стрільба
з танка штатним пострілом

До слова, серед цьогорічних випускників курсів є й чимало дівчат. За словами викладачів, у них гарні знання та навички, а головне – рівень мотивації до опанування військової справи не нижчий, ніж у хлопців.

Продемонстрували високий рівень своєї підготовки й слухачки курсів, які здобувають фах командира танкового підрозділу. Разом зі своїми однокурсниками вони повинні були не лише показати екзаменаторам знання з управління підрозділами, але й уразити мішені зі штатного озброєння танка.

– Під час складання комплексного екзамену з дисципліни «Стрілецька зброя та вогнева підготовка» слухачі повинні були довести, наскільки добре вони знають будову, тактико-технічні характеристики й призначення зброї. Також виконати нормативи зі спорядження різних зразків танкового озброєння, приведення його до нормального бою, вивірки прицілів. А вінцем іспиту стало виконання стрільби з танка штатними боєприпасами, – розповів викладач кафедри вогневої підготовки видового вишу підполковник запасу Олександр Богачьов.

Програма складена так, щоб відкинути все зайве, інтенсифікувати здобуття саме військових дисциплін

За словами викладача, під час навчання слухачі-танкісти за основну бойову машину вивчали танк Т-64 БВ. Втім, низка занять була присвячена й іншим зразкам, зокрема Т-72. Безперечно, навчити за рік вчорашнього економіста, юриста, математика чи філолога досить непросто. Однак навчальна програма складена так, щоб відкинути все зайве, інтенсифікувати здобуття саме військових дисциплін, а головне – надати можливість слухачам якомога більше практикуватись на справжньому озброєнні.

За проміжними підсумками, які під час державних іспитів показали цьогорічні випускники Курсів лідерства, можна без перебільшення сказати, що всі вони до виконання обов’язків за первинними офіцерськими посадами у військах готові. Промовисто про це свідчать і середні бали за результатами складання комплексних іспитів. А це не менше оцінки «добре». Вже днями державна атестація буде завершена,  тож всі, хто складуть її успішно, а попередньо це всі без винятку слухачі, отримають посвідчення про завершення навчання та первинне офіцерське звання «молодший лейтенант». Урочистий ритуал випуску відбудеться 20 серпня в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, після чого молоді офіцери відбудуть для проходження подальшої військової служби до бойових підрозділів Збройних Сил України.

Довідково. Пілотний проєкт «Курси лідерства офіцерського складу тактичного рівня» вперше було започатковано у Національній академії сухопутних військ 2018 року з ініціативи керівництва навчального закладу та за підтримки Міністерства оборони України.

Проєкт передбачає інтенсивну підготовку громадян України віком до 30 років, які мають вищу освіту не нижче освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», лише за один рік. Спочатку його було апробовано під час підготовки декількох десятків слухачів, які здобували фах командирів механізованих та артилерійських підрозділів. Після успішного завершення пілотного проєкту ця система підготовки була запроваджена також і в інших військових навчальних закладах нашої країни, а в самій Національній академії сухопутних військ було збільшено кількість напрямів та обсяг підготовки.

Підполковник Антон Миронович, Національна академія сухопутних військ

Фото: молодшого сержанта Олени Негрецької

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Водій (військовослужбовець)

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Кухар

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО