ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Уперше на військових начфізів навчатимуться дівчата

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Серпня 2020, 14:05

У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського завершилась вступна кампанія за спеціальністю «Фізична культура і спорт».  Цього року вона стала особливою, адже на навчання вперше зарахували двох курсанток ‒ Богданну Зиско та Ангеліну Поліводу.

Обидві дівчини прагнули вступити до військового вишу, щоб  поєднати професійний спорт із військовою справою. Богданна Зиско вже три роки займається кіокушинкай карате. За цей час вона стала «бронзовою» призеркою Чемпіонату світу, «срібною» призеркою Чемпіонату Європи та триразовою чемпіонкою України. Натомість Ангеліна Полівода — знайшла своє покликання у футболі.

— Почалося все змалечку, коли я грала з хлопцями ще у дворі. Потім захоплення переросло у серйозне заняття – почала навчання у Чернігівській спортивній школі-інтернаті. Грала у складі збірної України з жіночого футболу у вікових категоріях U-14, U-15 та U- 16.

Ангеліна вирішила сама вступати до військового вишу, а батьки її охоче підтримали. Про військову спеціальність «Фізична культура і спорт» дівчина дізналась у районному військкоматі. Коли ознайомилася зі спортивною базою Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, зрозуміла – треба вступати саме сюди.

Натомість Богданна розказує, що з документами їй допомагав брат-військовослужбовець, який захищав Україну на Сході. Батьки про плани дізналися лише за два тижні до початку вступної кампанії. Звісно, дуже хвилювалися, але вибір дівчини підтримали.

Нарівні з хлопцями Богданна й Ангеліна пройшли всі етапи вступних випробувань: психологічний відбір, медогляд, творчий конкурс та оцінку рівня фізичної підготовленості. Для дівчат останній включав у себе комплексну силову вправу та біг на 100 і 1000 метрів. Після цього кандидати змагалися у плаванні на 100 метрів.

— Найскладнішим став біг на один кілометр, адже на півдорозі  до фінішу я підвернула ногу. Довелося добігати через біль, з ним же і здавати плавання, але це того варте, ‒ розказує Ангеліна.

Специфіка вступної кампанії – проведення творчого конкурсу. У всіх кандидатів є спортивна спеціалізація. Вступники презентували свою майстерність та теоретичні знання у тих видах спорту, якими займаються: Ангеліна набивала м’яч, пробивала удари, обводила фішки, а Богдана виконувала вправу «бій з тінню», «ката» й демонструвала удари на груші.         — Серед 65 вступників (з них 9 дівчат) ми обрали 10 найдостойніших. Серед них і двоє тепер уже курсанток. Торішні обмеження щодо зарахування дівчат на військові спеціальності зняли і це дало змогу взяти на навчання кандидатів, які показали найкращі результати на іспитах, незалежно від статі, ‒ зазначив заступник начальника навчально-наукового інституту фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій НУОУ полковник Олексій Кувшинов.

Тепер Богданна й Ангеліна змінили спідниці на військову форму і можуть опановувати військову справу нарівні з хлопцями. Різноманіття зачісок та прикрас теж довелося замінити на зібране у хвостик волосся, мінімум макіяжу та охайний манікюр, але на шляху до мрії – це не проблема.

Уже розпочався перший етап первинної військово-професійної підготовки на базі університету, де курсанти вивчають загальновійськові дисципліни. На другому етапі на них чекає опанування практичних навичок на полігоні.

‒ Навчання за спеціальністю «Фізична культура і спорт» триватиме чотири роки. Випускники отримають ступінь вищої освіти – «бакалавр» та військове звання «лейтенант». По завершенню — проходитимуть службу на посадах начальників фізичної підготовки і спорту військової частини. Оскільки фізична підготовка – це один з основних предметів бойової підготовки в ЗСУ, їхнє завдання дуже важливе – відповідати за рівень фізичного гарту всіх ‒ від солдата до командира частини. Це непросто ‒ різний вік, різні фізичні параметри даються взнаки. А потрібно зробити так,  щоб окремі військовослужбовці й підрозділи загалом могли виконувати бойові завдання за призначенням, враховуючи специфіку роду і виду військ, ‒ підсумовує полковник Олексій Кувшинов.

Катерина Заносієнко

Фото пресслужби Національного університету оборони України імені Івана Черняховського

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

Психолог в бойову бригаду ( Служба за контрактом ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Стрілець

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Стрілець роти охорони

від 20100 до 120100 грн

Чугуїв, Харківська область