ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На знаменитій Горі Хрестів у Литві встановлять пам’ятний хрест-посвяту українським захисникам

MilitaryArt Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Серпня 2020, 10:31

Неподалік мальовничого балтійського міста Шяуляй розташована Гора Хрестів – духовна святиня литовського народу і місце паломництва з усього світу. Наразі там розташовані близько 100 тисяч різноманітних хрестів будь-яких видів: від кількаметрових до мініатюрних – міліметрових. Серед них – витвори у пам’ять ста тисяч литовців, депортованих та репресованих енкаведистами у сорокові роки минулого сторіччя, хрести на вшанування військових, які брали участь у війнах та збройних конфліктах XX сторіччя, самобутні хрести-посвяти льотчикам, морякам, духовним особам, неординарним особистостям. Є навіть хрест, встановлений особисто папою Римським Іоанном Павлом ІІ.

Історична пам’ятка занесена до всесвітнього спадку ЮНЕСКО. Вона стала справжнім символом незламного духу та волелюбності не тільки литовського народу, а й патріотів усіх країн, що виборювали незалежність у різні роки та відстоюють її від зовнішнього агресора і нині.

Найближчим часом це пам’ятне місце поповниться ще одним унікальним експонатом – металевим Хрестом Героїв з України.

Від ідеї до її реалізації – перемога життя, скріплена бойовим братерством

На світанку 22 червня 2016 року боєць Сокіл висунувся убік стадіону, що у Мар’їнці, аби встановити там український прапор. У цей час куля ворожого снайпера влучила йому у ліву сторону грудей і пройшла так близько біля серця, що побратими вже подумки оплакували Олексу. Та військові лікарі спромоглися повернути героя до життя, самі довго дивуючись, як організм бійця зміг перебороти смерть.

Невдовзі ветеран потрапив у Литву для проходження медичної й психологічної реабілітації після поранення. І саме там уперше відвідав знакове для литовських патріотів місце.

– Я був зачарований енергетикою цього величного видовища. Вразило не тільки шанобливе відношення братнього народу до духовно-історичної спадщини, а і його щира підтримка України у протистоянні російським окупантам, – розповів Олексій Сокіл.

– У знак подяки за те, що ми захищаємо від російської агресії не тільки свою державу, а й країни Балтії, литовський координатор нашої групи запропонував установити дерев’яний хрест на честь усіх, хто боронить нашу державу. Саме тоді народилась ідея встановити на узвишші символічний хрест із металевих осколків, – продовжив ветеран. – Я наче відчув друге народження та натхнення на творчий задум проєкту під назвою «За нашу і вашу свободу».

Метал, що донедавна дихав смертю, рукою майстра витвором мистецьким став

Хрест з уламків є результатом колективної праці багатьох ентузіастів: учасників бойових дій, волонтерів, членів їхніх родин, небайдужих громадян.

– Коли до моєї кузні з «передка» доправили кілька мішків осколків, ще важко було уявити, у якій формі постане витвір, – ділиться спогадами коваль з Полтави Анатолій Лавріненко. – Своє бачення дизайну Хреста запропонувала моя донька Марина – студентка факультету образотворчого мистецтва Полтавського державного педуніверситету. Найважче було скомпонувати уламки різної форми до необхідних розмірів. Основну концепцію козацького хреста, запропоновану Олексієм Соколом, я з помічником-однодумцем Тарасом Лелюхом прикрасили щитом з прапорами й гербами України та Литви. Зі звороту хрест нагадує фігуру матері, яка стоїть з розпростертими руками. А низки жетонів з іменами полеглих – неначе сумне намисто, яке вона мусить носити як символ болю всіх українських матерів, що втратили дітей на війні, – пояснює майстер.

Свій Хрест добра, надії й сподівань нестимуть ветерани і надалі

Робота над Хрестом тривала кілька тижнів. Як розповідають ковалі, в композиції з осколків та сотень жетонів полеглих у російсько-українській війні воїнів, немає симетрії. Це ототожнення страшних реалій війни, що має рваний темп, уламки, гострі краї. Тут немає двох однакових фрагментів.

Мужні чоловіки говорять, що вклали душу в цей проєкт, прагнучи в такий спосіб вшанувати героїв-побратимів, увіковічити їхній подвиг. А Олекса Сокіл, оцінюючи роботу майстрів, сказав, що їх пов’язує не тільки пам’ять про бойових товаришів, а й обов’язок перед прийдешніми поколіннями – виховати їх гідними громадянами своєї держави.

Нині хрест перебуває на стадії доробки в Ірпені, де для нього виготовлять постамент і виконають інформаційні таблички українською, литовською та англійською мовами.

По завершенню робіт спільно з литовськими військовими витвір доправлять у Литву та встановлять на славетній Горі Хрестів.

А проєкт «За нашу і вашу свободу», на думку його ініціатора Олекси Сокіла, продовжить свій рух та розвиток у площині патріотичного і духовного виховання молоді, зміцнення міжнародного співробітництва ветеранських організацій України й Литви.

Фото з архіву Олекси Сокіла та Олександра Заклецького

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Відтепер статус особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника можна отримати у 30-денний термін

Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці.

ГУР: російська інформ-операція «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

ГУР: російська інформ-операція «Ухилянт» застосовує проти України відео і «народні» пісні

Останнім часом у ТікТок та інших соцмережах один за одним з’являються ролики, на яких нібито українські чоловіки знімають себе на відео за кордоном на відпочинку та називають себе «ухилянтами».

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

США і Канада оголосили про нові санкції проти білорусі через підтримку агресії рф проти України

Сполучені Штати Америки й Канада оголосили про накладання нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб у білорусі, причетних до підтримання режиму самопроголошеного президента олександра лукашенка.

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

Внаслідок обстрілу Донеччини одна людина загинула, а двоє поранені

З артилерії росія накрила місто Красногорвіку, де було вбито жінку, ще двоє мешканців зазнали поранень.

У Силах оборони розповіли, як ворожі літаки розстрілюють свої підрозділи, що відступають

У Силах оборони розповіли, як ворожі літаки розстрілюють свої підрозділи, що відступають

Ворог намагається проводити активні бойові дії по всій ділянці фронту на Бахмутському напрямку, проте зазнає невдач через низький морально-психологічний стан підрозділів.

Ворог обстріляв 13 областей України

Ворог обстріляв 13 областей України

Були атаковані 100 населених пунктів та 64 об'єкти інфраструктури. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший розвідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець, фельдшер

від 22000 до 23000 грн

Київ, Київська область

Офіцер запасу морського напрямку

від 30000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039