ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Яку матеріальну допомогу отримають учасники АТО/ООС Київщини?

Інфографіка Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Липня 2020, 18:24

Нещодавно ми повідомляли, що для учасників АТО/ООС Київщини та членів їхніх сімей розширено перелік соціальних пільг. Зокрема, передбачено виплату матеріальної допомоги в розмірах від 16 816 до 147 140 грн для учасників АТО та членів їхніх сімей на загальну суму 36,5 млн грн. Це повідомлення неабияк зацікавило нашу аудиторію, і до редакції надійшло чимало запитань щодо різниці в сумі виплат.

За роз’ясненнями звернулися до голови комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Київської обласної ради Наталії Бігарі.

Найбільшу суму в розмірі 70 прожиткових мінімумів отримають члени сімей загиблих учасників російсько-української війни

‒ Наталіє Володимирівно, давайте спочатку визначимося з джерелом фінансування.

‒ Наразі говоримо про кошти, виділено з бюджету Київської області. Вони заплановані Київською обласною комплексною програмою соціальної підтримки в Київській області для учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, а також родин Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності на 2018–2020 роки.

‒ Яка кількість учасників АТО/ООС та учасників Революції Гідності підпадає під дію цієї програми?

— Сьогодні на обліку в органах соціального захисту населення Київщини перебуває 2474 родини учасників АТО/ООС та Революції Гідності, які самостійно займаються вихованням дітей або мають на утриманні дитину з інвалідністю. Серед цих родин є також багатодітні, або дружина/чоловік мають інвалідність чи тяжкі захворювання. Є також родини, житло яких зруйновано внаслідок пожежі та ті, хто немає здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя.

Слід додати, що наразі в столичній області мешкають 1272 учасники АТО/ООС, яким встановлено інвалідність. Серед них: 46 осіб мають І групу інвалідності, 531 – ІІ групу та 695 – ІІІ групу. 514 мешканців Київщини зазнали поранень у районі проведення АТО/ООС, що не призвели до інвалідності, але це не означає, що ми про них не маємо піклуватися. До того ж 172 особи, які отримали тілесні ушкодження під час участі в масових акціях громадського протесту (Революція Гідності). Із них 17 зазнали тяжких тілесних ушкоджень, 47 ‒ середньої тяжкості та 108 ‒ легкої тяжкості. Вони також потребують додаткової уваги від місцевих органів виконавчої влади та самоврядування.

І чи про найболючіше. У нас на Київщині 374 родини загиблих учасників російсько-української війни, 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, один із батьків яких загинув (помер) внаслідок безпосередньої участі в АТО/ООС, 11 сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, 6 дітей Героїв Небесної Сотні. На мою думку, саме на цій категорії населення маємо зосередити найбільшу увагу.

– Найбільше запитань, з якими звертались до нашої редакції, стосувались суми матеріальної допомоги (від 16 до 147 тис. грн). Які категорії учасників АТО/ООС і на яку суму можуть претендувати?

– Київською обласною Програмою на одноразову матеріальну допомогу передбачено 36,5 млн грн. Найбільшу суму в розмірі 70 прожиткових мінімумів (понад 147 тис. грн) отримають члени сімей загиблих учасників російсько-української війни. Учасники АТО/ООС, яким встановлено інвалідність першої групи, отримають матеріальну допомогу в розмірі 20 прожиткових мінімумів, другої групи – у розмірі 15 прожиткових мінімумів, а третьої – 10 прожиткових мінімумів.

Учасникам АТО/ООС, які зазнали поранення, що не призвели до інвалідності, передбачена матдопомога в розмірі 8 прожиткових мінімумів. Така ж сума передбачена і для родин учасників АТО/ООС та Революції Гідності, які самостійно займаються вихованням дітей, утримують дитину з інвалідністю або дружина/чоловік мають інвалідність чи тяжкі захворювання. Також матеріальна допомога в розмірі 8 прожиткових мінімумів передбачена для учасників АТО/ООС, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах.

Київщина потребує створення спеціалізованого реабілітаційного центру

‒ Знаю, що є багато учасників російсько-української війни, які потребують вартісного лікування. Скільки їх на Київщині та чи отримують вони допомогу з обласного бюджету?

– Наразі на Київщині зареєстровано 73 учасники АТО/ООС, які потребують дороговартісного лікування і придбання дороговартісних лікарських препаратів та засобів, які не входять до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабміну від 13.12.2017 № 1081. Обласна Програма на 2020 рік на зазначені заходи передбачає виділення 2 млн грн. Отже, 73 учасники АТО Київщини отримають додаткову допомогу. Йдеться про допомогу для проведення ендопротезування, слухопротезування, протезування ока та компенсацію витрат на стаціонарне лікування. Тут слід зазначити, що Київською обласною Програмою передбачений обсяг відшкодування в розмірі, що не перевищує 30 тис. гривень з розрахунку на одну особу.

– Щодо реабілітації учасників АТО/ООС. Чи існує на Київщині спеціалізований реабілітаційний центр саме для «атовців»?

– Сьогодні це ще одне актуальне питання, яке вирішуємо спільно з Міністерством у справах ветеранів. Такий спеціалізований центр, безперечно, слід створити. Депутати облради разом із представниками громадських об’єднань ведуть активну роботу в цьому напрямку. Наразі обговорюється місце розташування майбутнього центру реабілітації. Але коштами лише обласного бюджету створити такий центр нам не під силу. Тому тривають перемовини з Мінветом щодо фінансування або, принаймні, співфінансування створення спеціалізованого реабілітаційного центру для учасників російсько-української війни на Київщині. Тут слід зазначити, що в нашій області є реабілітаційні центри, де проходять реабілітацію учасники бойових дій та ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Але учасники АТО/ООС – це дещо інша категорія з певними особливостями не тільки фізичного, а в першу чергу психологічного стану. Тому створення спеціалізованого центру для «атовців» – справді нагальна проблема.

Фото з сайту bila-tserkva.in.ua

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик до військової частини А2800

від 20000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Вогнеметник у ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Самбір, Львівська область

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ