ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як Буковина поповнює кадровий резерв війська

Армія і суспільство Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Липня 2020, 19:06

З Буковини до Збройних Сил України вирушила перша в поточному році команда офіцерів запасу, які раніше закінчили військові кафедри при вишах і не проходили військової служби. З питаннями про нюанси цьогорічного офіцерського призову в умовах карантину та те, як і де на Буковині готують кадровий резерв для офіцерського корпусу вітчизняного війська, кореспондент АрміяInform звернувся до керівництва Чернівецького обласного військового комісаріату.

На 18 місяців призивають офіцерів запасу віком до 43 років

Як розповідають в облвійськкоматі, у Чернівецькій області є два провідні вищі навчальні заклади, військові кафедри яких готують офіцерів запасу за різними напрямками та військово-обліковими спеціальностями. Це – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Буковинський державний медичний університет.

З-поміж випускників військових кафедр цих вишів обирають кандидатів для служби на офіцерських посадах у ЗСУ. Це хлопці й дівчата, які закінчили курс підготовки на військових кафедрах, отримали первинне офіцерське звання, але не служили. Критерії добору: стан здоров’я та фізичної підготовки й морально-ділові якості, військово-облікова спеціальність та вік. Як підкреслює начальник відділу офіцерів запасу і кадру Чернівецького ОВК підполковник Вадим Бризицький, на військову службу терміном 18 місяців призивають офіцерів запасу віком до 43 років.

– Торік ми призвали близько 30 офіцерів запасу, – розповідає співрозмовник. – Цьогоріч через «карантинне» відтермінування призову відправляємо до військових вишів першу партію офіцерів запасу. Проте добір кандидатів для чергового призову вдалося провести якісно.

Після трьох місяців підготовки всіх офіцерів призначать на посади у військові частини. Переважно – частини забезпечення, навчальні центри, склади і арсенали. Служитимуть вони лише в місцях постійної дислокації частин, їх не залучатимуть до виконання завдань у районі проведення ООС.

Хоча, не виключено, що молоді офіцери самі бажатимуть отримати бойовий досвід на українському Сході – після укладання відповідного контракту. Адже у значної частини батьки – кадрові військові: хтось звільнився армії, хтось ще служить, двоє захищають країну від російської агресії.

Охочих будувати військову карєру стає більше

– До речі, основною відмінністю цьогорічного офіцерського призову є те, що все більше «запасників» говорять про бажання продовжити військову службу за контрактом, – додає підполковник Вадим Бризицький.

Підвищувати рівень військового вишколу призвані офіцери з Буковини поїхали до двох академій – у Львів і Одесу, а також до столичного Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Один із новопризваних, лейтенант Владислав, говорить, що для нього призов очікуваний ще з часу закінчення військової кафедри університету.

– Про армійську службу чимало чув від батька, учасника бойових дій, і вже тоді почав цікавитися військом, – говорить хлопець.

Фізик за фахом, він працює вчителем інформатики і трудового навчання в середній школі. Не виключає, що продовжить службу, уклавши контракт. Інакше – повернеться на попереднє місце роботи, де на термін служби за ним зберігатимуть посаду та середньомісячний заробіток.

Хлопці говорять: це – дуже непогано, що за тими, хто працює, зберігають робоче місце й зарплатню. Також неабияке значення має те, що під час служби офіцери перебуватимуть на повному державному забезпеченні (медичні послуги, харчування, речове майно, проживання та низка пільг). Їм надають щорічну тридцятиденну відпустку з виплатою коштів на оздоровлення в розмірі місячного забезпечення, яке становить в середньому 15 тисяч гривень.

Єдина дівчина в першій цьогорічній команді буковинських офіцерів за призовом, Анастасія, відправляється для підготовки до Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Навчання на військовій кафедрі вона обирала свідомо – щоб надалі бути офіцером, як батько.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-гранатометник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

Львів

Військова частина А2678

Інспектор прикордонної служби (Бригада Гвардії наступу “Помста”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго