ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні народився Петро Олійник — один із засновників і лідерів УПА

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Липня 2020, 10:24

Зі здобуттям Україною незалежності нам відкрилися тисячі імен найкращих синів і доньок нашого народу, які боролися за те, щоб українці почувалися господарями на своїй землі, а не молодшими братами «великого російського народу». Петро Олійник — один з них.

Народився майбутній лідер Української Повстанської Армії на Львівщині. З молоком матері всмоктав любов до України: ще в юні роки став членом «Пласту», а згодом – куреня імені гетьмана Пилипа Орлика та ОУН. Після закінчення гімназії імені Володимира Великого в Рогатині навчався на факультеті права Львівського університету. Та на початку 1930-х його звідти виключили за «націоналістичну діяльність».

Після цього Петро перебрався до Кракова, де одружився з красунею з Тернопільщини Марією Затірцею. Ця обставина не вплинула на його політичну діяльність: у 1938-му він став львівським окружним провідником ОУН — організації, яка відстоювала національні інтереси українців Галичини та всієї Західної України, що в той час перебувала під владою Польщі. Незабаром Петра заарештувала польська поліція й він перебував в ув’язненні аж до нападу Німеччини на Польщу.

Звільнившись, працював у підпіллі, згодом у складі похідних груп організовував роботу ОУН на теренах Східної України: Дніпропетровщині, Чернігівщині, Поліссі. За це і був ув’язнений німцями, перебуваючи під загрозою розстрілу. Проте бойовим побратимам якимось дивом вдалося його визволити. Після цього він активно включився у створення Української Повстанської Армії, зокрема впродовж 1943–1944 років командував військовою округою УПА «Богун» і був провідником Східного краю ОУН на північно-західних українських землях.

Довідка: Військова округа «Богун» займала південні райони Рівненщини, а її штаб дислокувався  в урочищі Дігтярня на Тернопільщині. Тут функціонували підстаршинські школи, хлібопекарня, м’ясопереробний цех, ремонтні зброярні, шевська майстерня, миловарня, школа медсестер-санітарок, виходила газета «Повстанець». Цей військовий і господарський організм історики називають Антоновецькою повстанською республікою. Після того, як німці з допомогою авіації розбомбили його запалювальними бомбами в серпні 1943-го, штаб переїхав у район селища Мізоч на Рівненщині.

3 жовтня 1943-го підрозділи УПА ВО «Богун» під командуванням Петра Олійника атакували німецький табір в Дубно, звільнивши кілька тисяч радянських військовополонених, частина з яких потім вступила до лав УПА.

Петро Олійник, більш відомий як «Еней», був і одним з командирів бою під Гурбами (21–25 квітня 1944-го) – найбільшого в історії УПА, де 5 тисяч повстанців гідно протистояли п’яти бригадам НКВС та окремим частинам Червоної армії, підсиленим бронепотягами, авіацією та легкими танками. «Високий, стрункий, з рудуватим волоссям, гладко зачесаним догори, мав великі, теж руді, вуса, що стирчали вбік, описував його Василь Щеглюк на сторінках роману-хроніки «…Як роса на сонці». Високе чоло та вуса робили його трохи подібним до Івана Франка. Одягнений був у новеньку упівську форму кольору «хакі», а на голові петлюрівка з тризубцем…»

Радянські спецслужби вели за ним справжнє полювання, але все ніяк не могли натрапити на його слід. І це не дивно: він умів добре конспіруватись й, за спогадами побратимів, навіть мав кілька двійників. Цікава деталь: «Енея» постійно супроводжувала дружина, яка редагувала один з повстанських часописів. Доля не відміряла Петрові Олійнику довгого життя: 17 лютого 1946-го в бою з підрозділами НКВС неподалік села Рудники на Волині він загинув. Місце поховання досі невідоме.

Читайте нас у Facebook
Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

До Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти, прибудуть ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів.

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених-2025»

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених-2025»

Національний відбір для участі в «Іграх Нескорених–2025» відбудеться з 31 травня до 2 червня у Києві. Реєстрація кандидатів до національної команди вже відкрита та триватиме до 21 квітня.

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Директор львівського підприємства через забруднення земель оборонного заводу завдав Львівській територіальній громаді збитків на суму понад 14,5 млн гривень.

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

В Одесі командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде та представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема питання мінної небезпеки в Чорному морі, спричиненої російською агресією.

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Стразбурзі зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорусом Русопулосом.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Оператор безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 100000 грн

Полтава, Полтавська область

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

оператор – лінійний наглядач

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область