ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Опанувати «орлиний зір», або Як готується львівський юнацький резерв «Аеророзвідки»

Армія і суспільство Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Липня 2020, 15:52

Хлопець хоче запускати в небо літаки: величезні, срібні, крилаті. Йому лише шість. Тому починає з малого – з авіамодельного гуртка в місцевому центрі дитячо-юнацької творчості. Папір, картон, перкаль і тоненькі дерев’яні дощечки. Клеїти, вирізати, надавати їм форму, що гарантує політ.

І знаєте… у нього виходило. Йому подобалось. Аж настільки, що з часом він залишився в гуртку, щоб допомагати іншим дітям реалізувати мрію про небо. Звісно, він вивчився у школі, виші, отримав гарну спеціальність, пов’язану з електронікою. Але моделі літаків різних форм, конфігурацій та принципів роботи були його шпариною у світ дитячих мрій. А потім… почалась російсько-українська війна. Анексовано Крим. Окупанти з триколорами крокують Донбасом…

Ні, це не уривок з якоїсь художньої книги. Ситуація цілковито реальна, як і ключовий персонаж розповіді. Йдеться про львів’янина Сергія Мерзлякова. Волонтера, який на початку російсько-українського протистояння на Донбасі допомагав бойовим підрозділам з упровадженням та вишколом фахівців аеророзвідки. 10 зроблених ним і його друзями літаків-дронів у 2014-2015 роках забезпечували «орлиний зір» та виконання поставлених бойових завдань львівським десантникам, воїнам королівської піхоти, бійцям добробатів тощо.

– Благодійний фонд «Відкриті очі SOFTSERVE» збирав і надавав кошти. А ми з друзями-волонтерами купляли необхідні деталі, матеріали. Проєктували та складали радіокеровані літаки для потреб військових. У такий спосіб робили повітряні дрони, здатні виконувати польоти на відстань від 20 до 50 кілометрів, – розповідає Сергій. – Водночас тренували й операторів з-поміж військових.

До початку війни, розповідає волонтер, слова «коптер», «дрон» були чимось з розряду фантастики для армії. А от коли розпочалися бойові дії, військові оцінили переваги та зрозуміли потребу ведення розвідки позицій противника з повітря. Реально, щоб підготувати оператора для упевненого бойового застосування, потрібно півтора місяця щоденних занять: будова, основи аеродинаміки та навігації, комп’ютерна складова, ну і практичний наліт. Готували військових як у тилу, так і з виїздом волонтерських груп ближче до передової. У 2016-му ситуація з використанням БПЛА у війську вирівнялась, розпочались централізовані закупи спеціальних дронів для потреб підрозділів ЗСУ. Тому волонтери поступово передали ініціативу в підготовці операторів спеціалізованим навчальним установам військового відомства.

А втім, вчитись оперувати безпілотним літальним апаратом можна й не лише для потреб національної безпеки. До того ж це цікавий і динамічний процес, який безумовно корисний юним українцям. Тому для юних львів’ян цього року влаштувати спеціалізований літній табір з програмою початківця-оператора БПЛА. Ветерани АТО та волонтери проєктів (LITS) LvivITSchool і ГО «Граніт» із задоволенням передають знання й навички молодому поколінню любителів повітряних польотів.

– Професія оператора дрона має надзвичайний попит на ринку праці, – говорить Сергій Мерзляков. – З їхньою допомогою виконують багато робіт у народному господарстві. Це контроль сільгоспробіт, посівів, санація нафто- і газогонів, електромереж, протипожежна розвідка, архітектурно-будівельні роботи тощо. Зрештою можна знімати весілля чи чудові туристично-пізнавальні матеріали. А у разі потреби захисту держави оператор дрона завжди буде необхідний у війську.

Літній волонтерський аеротабір уже відлітав першу практичну «льотну зміну». Юні хлопці й дівчата у захваті. Особливо, коли є можливість переглянути кадри, зняті власноруч з висоти пташиного польоту. Чи шкодують вони про проведений час? Навряд чи, адже оператор дрона – це круто!

Фото та відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 52000 грн

Степанівка, Сумська область

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Майстер-солдат, вибухотехнік

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Київ

Старобільський РТЦК та СП

стрілець снайперського взводу 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область