ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Флагман національного флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» святкує день народження

Історія Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 4 Липня 2020, 11:10

Сьогодні фрегат «Гетьман Сагайдачний» святкує своє 27-річчя. Вже багато років він є флагманом національного флоту.

Корабель спущено на воду 29 березня 1992 року. У червні того ж року уряд України ухвалив рішення добудувати корабель для Військово-Морських Сил, формування яких щойно розпочалося. Йому присвоєне ім’я «Гетьман Сагайдачний» на честь гетьмана реєстрового козацтва i Війська Запорізького Петра Кононовича Конашевича-Сагайдачного.

Так, 2 квітня 1993-го фрегат був включений до бойового складу ВМС України і вже 4 липня того ж року на флагмані Військово-Морських Сил України урочисто підняли синьо-жовтий прапор. Саме з цієї дати розпочався бойовий шлях корабля, яка і вважається його офіційним днем народження.

У червні 1994 року корабель здійснив офіційний візит до Франції, прибувши до французького міста Руан на святкування 50-річчя висадки союзних військ у Нормандії «Армада свободи». Там він став одним із найпопулярніших кораблів, його відвідали понад 10 тисяч гостей. На зворотному шляху «Гетьман Сагайдачний» провів успішні навчання з французьким вертольотоносцем «Жанна Д’арк».

3 березня 1995-го фрегат вирушив у перший в новітній історії ВМС ЗС України похід в Індійський океан. Тоді він успішно здійснив плавання в непростих навігаційних умовах, пов’язаних із проходом вузини й інтенсивним судноплавством. Під час походу українські військові моряки пройшли Суецький канал і здійснили захід до Об’єднаних Арабських Еміратів в Абу-Дабі. Там відбувалася виставка озброєння «Айдекс-95», де свій перший крок до світового ринку торгівлі зброєю та військовою технікою зробила і Україна. Також під час переходу в Червоному морі екіпаж корабля успішно виконав курсове завдання К-1.

У 1996-му корабель виконав перший трансатлантичний похід на чолі загону кораблів ВМС України до США в порт Норфолк.

Під час анексії Криму «Гетьман Сагайдачний» перебував в Аденській затоці, де виконував завдання у складі антипіратської операції НАТО «Океанський щит». 1 березня 2014 року капітан Роман П’ятницький відмовився виконувати злочинні накази російського окупаційного командування і весь склад залишився вірним присязі та українському народові. А вже 6 березня 2014-го, попри туман, корабель дістався до Одеського порту.

«Гетьман Сагайдачний» бере участь у різних міжнародних навчаннях, як-от: «Море-96», «Дуель-99», «Активні зусилля», PASSEX, «Сі Бриз» тощо.

Девіз «Гетьмана Сагайдачного» залишається незмінним – «Готові негайно!», що екіпаж вже неодноразово довів не словом, а ділом.

Підготувала Іветта Василенко

Читайте нас в Telegram
У Силах оборони розповіли про бої в Очеретиному

У Силах оборони розповіли про бої в Очеретиному

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» підполковник Назар Волошин прокоментував поточну бойову ситуацію в селищі Очеретине Донецької області на Авдіївському напрямку.

Спецпризначенці знищили 3 бронемашини та 9 окупантів на Донеччині 

Спецпризначенці знищили 3 бронемашини та 9 окупантів на Донеччині 

Оператори 8-го окремого полку ССО продовжують завдавати втрат противнику на Донецькому напрямку.

Ворожий гелікоптер Ка-32 спалили на аеродромі в москві — ГУР

Ворожий гелікоптер Ка-32 спалили на аеродромі в москві — ГУР

У ніч на 26 квітня 2024 року на аеродромі «остафьєво» міністерства оборони рф у місті москва знищено багатоцільовий ворожий вертоліт Ка-32.

Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Оператори ударних дронів уразили російські позиції та техніку, а штурмові групи успішно атакували окупантів.

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пілот розвідувального БПЛА літакового типу

від 22000 до 120000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Оператор БПЛА

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Служба в Збройних Силах України

від 20100 до 120100 грн

Сосниця, Чернігівська область