ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Якщо українець українцю стає ворогом, то й жодних зовнішніх ворогів не треба

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 24 Липня 2020, 19:25

Директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олександр Литвиненко в інтерв’ю «Укрінформу» розповів про наміри РФ щодо України, перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі та інформаційні операції. Пропонуємо найважливіші меседжі з інтерв’ю:

  • Російські спеціальні служби завжди працювали в Україні й робитимуть це надалі. Але насправді небезпечними дії російських спецслужб роблять наші власні чвари — коли до внутрішніх конфліктів додається зовнішній чинник.
  • Інформація під час війни — це життя. Цілком конкретні життя людей.
  • З аналізу російських стратегічних документів можна виокремити принаймні чотири основні цілі. Перша — унеможливити вступ та наближення України до НАТО і ЄС, друга — закріпити Україну в буферній зоні безпеки між НАТО та ЄС з одного боку й Росією — з другого, третя — відновити й посилити російський вплив на центри ухвалення політичних, економічних, військових та інших рішень в Україні. І нарешті — змусити Україну визнати окупацію Криму й тим самим позбутися тавра агресора.
  • Україна залишається відданою Мінським домовленостям, підписаним у вересні 2014 року й лютому 2015-го. Водночас ці домовленості потребують адаптації до сучасних реалій. Адже минуло п’ять років і п’ять місяців від підписання, і весь цей час триває змагання у переговорному процесі.
  • Мінські домовленості сприяли зменшенню інтенсивності бойових дій, зупинили активну фазу протистояння. Крім того, через Мінський переговорний процес Україна отримала можливість розв’язувати гуманітарні питання — від забезпечення водою до обміну утримуваних осіб.
  • Слід переглянути послідовність кроків, часових рамок та умов проведення місцевих виборів, відновлення Україною контролю над кордоном, правової фіксації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО тощо. Багато речей треба чітко прописати.
  • Українська делегація, наскільки знаю, з одного боку, залишається відданою Мінським домовленостям, а з другого — не піде на компроміси, що суперечитимуть національним інтересам нашої держави.
  • На мою думку, наявні три можливі сценарії розвитку подій щодо Донбасу. Перший, умовно кажучи, абхазький — коли Росія визнає ці два квазідержавні утворення, так звані ДНР та ЛНР. І певні кроки в цьому напрямку вже робляться, наприклад, те ж масове роздавання російських паспортів, яких видали вже понад 200 тисяч. А далі може бути залучене положення конституції РФ про «захист співвітчизників». Другий сценарій, так би мовити, нагірнокарабаський — з бойовими діями низької інтенсивності та періодичними загостреннями. Третій — досягнення домовленостей для початку безпечної реінтеграції ОРДЛО. Тобто на основі врахування національних інтересів України. Ми докладаємо для цього всіх зусиль, але досягнення миру залежить від позиції РФ.
  • Війна в Придністров’ї тривала кілька місяців, і з осені 1992 року бойових дій уже не було. У нас же бойові дії, спочатку достатньо високої, а нині низької інтенсивності, точаться вже понад шість років.
  • Москва продовжує працювати над тим, щоб залишити свій вплив на цих територіях і змусити Україну реінтегрувати їх на своїх, російських умовах. Але цей підхід неприйнятний для України, бо не гарантує базовий для нас сценарій безпечної реінтеграції — яка не піддасть сумнівам реалізацію наших інтересів, насамперед забезпечення державного суверенітету.
  • Росіяни протягом останніх п’яти років створили потужне угруповання вздовж кордонів з Україною та в окупованому Криму. Водночас вони роблять більший акцент на застосуванні інструментарію спецслужб і прагнуть розсварити наше суспільство зсередини.
  • На мою думку, є велика ймовірність того, що Росія здійснюватиме широкомасштабне вторгнення лише в тому разі, якщо зможе «продати» його європейцям та американцям як «гуманітарну акцію». Якщо в нас буде хаос, суспільно-політична дестабілізація, внутрішні конфлікти, росіяни можуть сказати, що «заходять, щоб відновити порядок».
  • Російські політики взагалі заявляють, що треба прирівняти до екстремізму навіть заяви про те, що Крим — не російський.
  • Особливістю авторитарних систем є те, що все може статися абсолютно непередбачувано. Як було з революцією лютого 1917 року — багато хто очікував змін, але майже ніхто не міг подумати, що імперія так швидко припинить своє існування.
  • Нашим першочерговим завданням має стати забезпечення суспільного розвитку. Україна залишається однією з небагатьох країн, яка за останні 30 років не наростила свою економіку, а скоротила.
  • Росія, безперечно, це велика зовнішня загроза, але Москва використовує наші внутрішні слабкості. Якщо ворогуватимемо одне з одним під різними приводами, якщо українець українцю стає ворогом, то й жодних зовнішніх ворогів не треба. Ми самі себе здолаємо, і дуже успішно.
Читайте нас в Telegram
У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку в Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

Стрілець-снайпер

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець-зенітник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Технік, військовослужбовець

від 20000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область