ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Біороботи: інтелектуальні копії морської фауни на службі армії

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Липня 2020, 13:50

Сучасний розвиток технологій дає можливість у недалекому майбутньому створити повністю автономні роботи для ведення бойових дій. Спроможності механічних виробів досягнуть такого рівня, що люди стануть найслабкішим ланцюжком у низці оборонних систем і компонентів. Головна перевага роботів — в їхній здатності ухвалювати рішення в дуже короткий проміжок часу, значно менший, ніж потрібно людині-оператору. Роботи здатні працювати та виконувати бойові завдання в умовах, які для людини є смертельними. Відсутність втручання людини знижує ймовірність помилки, роботи не знають страху та почуття помсти, здатні виконувати завдання без людських емоцій. Програмування таких комплексів дозволить уникнути ухвалення хибних рішень і скоротить небойові втрати особового складу на полі бою. Для виконання розвідувальних завдань вони — надійні збирачі інформації, оскільки позбавленні відчуття страху й інстинкту самозбереження. Робот, оснащений інфрачервоним, акустичним та іншим обладнанням, здатен зібрати максимальну кількість інформації в режимі реального часу. Нині у світі активно розробляють роботів для військових потреб. Нерідко за основу конструкції беруть особливості будови представників тваринного світу. Адже використання схем і рішень, які виникли протягом мільйонів років еволюції, є обґрунтованим і логічним.

Робот-риба

Американці створили робота-рибу Silent Nemo, здатного проникнути в найзахищеніші куточки ворожої акваторії. При цьому робот уміло маскується під звичайну лускувату — тунця. І дуже вдало копіює рухи справжньої риби, навіть з невеликої відстані їх важко розрізнити. Silent Nemo завдовжки 1,5 метра, вага близько 45 кг, швидкість руху до 75 км/год. Робот-тунець може діяти як на водній поверхні, так і пірнати на глибину до 90 метрів. І здатен працювати в трьох режимах: автономно, коли вся енергія надходить зі встановлених на комплексі акумуляторів, а ним керує програма його комп’ютера; напівавтоматично, коли «тунцем» керують дистанційно; третій режим, коли роботом керують з допомогою гнучкого кабелю завдовжки до 150 метрів. У всіх варіантах використання Silent Nemo є досить ефективним засобом отримання інформації. Цей робот постійно вдосконалюють, і технічні характеристики у серійної моделі можуть бути значно кращими, ніж зазначені.

Робот-лобстер

Інженери Морського наукового центру Північно-східного університету на замовлення ВМС США розробили автономні підводні протимінні роботи, що за будовою дуже схожі на омарів. Вага «омара» становить 3,86 кг, довжина — 61 см, ширина — 40 см, він має вісім лапок — по чотири з кожного боку, а також дві клешні-маніпулятори. Має автономне живлення від батарей, що дозволяє працювати до трьох годин на глибинах до 50 метрів навіть в умовах сильної течії. Радіус дії від командного пункту — до 1400 метрів. Створений для виконання протимінних робіт.

М’якотілий робот-восьминіг

Інженери з Італії виявили перевагу м’якого тіла восьминога для робототехніки. Подібний зразок здатен плавати, тримати предмети й плазувати, а також використовує в набагато меншому обсязі інтелектуальні потужності для функціонування. Замість того, щоб рухатися математично передбачуваним чином, як «тверді» машини, робот-восьминіг здатен стискуватись, переміщуватись хвилястими рухами та скручуватись. У «восьминога» немає жорстких кінцівок і нерухомих вузлів, що є важливою перевагою, оскільки такий робот може пристосовуватись до навколишнього середовища.

І наостанок варто зазначити, що в США, Японії, Південній Кореї, Західній Європі розроблено низку цікавих роботів: медуз, міног, павуків та інших копій тваринного світу. Повз увагу військових такі винаходи не проходять і з часом перетворюються на бойові засоби сучасної армії.

P.S. Про тактику застосування цих та інших біороботів в наших наступних публікаціях.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА Збройних Сил України

від 20500 до 124000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Старший стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

санітарний інструктор

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець-санітар 155 батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

Водій-механік

від 20000 до 20000 грн

Одеса

ВМС ЗС України