ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Загадкові вибухи в Ірані: наскільки близько ядерний кінець світу?

Новини світу та України
Прочитаєте за: 2 хв. 6 Липня 2020, 12:43

Напади здійснюються на об’єкти ядерної інфраструктури Ісламської Республіки Іран. Це саботаж, напад іноземних держав чи є інші причини?

Таємничі вибухи: що відбувається в Ірані?

В Ірані сталося кілька великих пожеж та вибухів як у звичайних будівлях, так і на об’єктах ядерної інфраструктури. Поки що невідомо, хто конкретно за цим стоїть, але відповідальність на себе взяло угруповання «Гепарди Батьківщини». Про це повідомляє 24 канал.

Вони кажуть, що діють зсередини уряду та силових структур. Наразі неможливо точно встановити інформацію про їхню діяльність. Чи справді існує така група, що хоче повалити режим, а також щодо інших подробиць, перевірив 24 канал.

Галасу наробив вибух у головному центрі збагачення урану Натанзі. Якщо над землею іранці збирають та розробляють нові центрифуги, то під землею, власне, відбувається процес збагачення. Він потрібен, щоб використовувати уран в атомних реакторах та/або у ядерній зброї.

Вогонь у комплексі спалахнув рано-вранці 2 липня. Дах будівлі обвалився, двері вибило вибуховою хвилею, але чи були пошкоджені підземні зали, невідомо. Чиновник із Близького Сходу анонімно сказав NYT, що причиною стала бомба, закладена всередині. Оскільки біля центрифуг не можна тримати нічого вибухонебезпечного, то інші версії фактично відпадають. Іранські чиновники заявили, що місце вибуху було порожнім, ніхто не постраждав.

Знищеною виявилася частина комплексу, де центрифуги калібрують, перш ніж запустити в роботу. Поводження з ними вимагає делікатності, бо ж вони можуть крутитися на надзвукових швидкостях. Свого часу США та Ізраїль саме в Натанзі здійснили кібероперацію «Олімпійські ігри», яка знищила 1000 центрифуг і відкинула Іран назад на роки. Локація залишається вкрай важливою для іранської програми.

«Іранцям знадобилося багато часу, щоб збудувати цю майстерню», – визнала для VOA Persian Сара Буркхард, дослідниця з Інституту науки та міжнародної безпеки. Вони почали у 2012-му, але закінчили лише у 2018 році. Знищене обладнання, якщо таке було, вкрай складно замінити, бо воно підпадає під експортні обмеження, стверджує Буркхард.

І хоча Тегеран постійно наголошує, що займається лише «мирним атомом», світ має сумніви щодо цього. Нині вчені в Ірані займаються розробкою центрифуги IR-9, яка може збагачувати уран у 50 разів швидше, ніж дозволена IR-1. Кількість цих машин в Ірані не може перевищувати шести тисяч, але наразі їх значно більше.

Читайте нас у Facebook
За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор БПЛА, військовослужбовець в 100 -ту бригаду ЗСУ

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП