ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чим живе «кузня» захисників повітряного простору України

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Липня 2020, 18:41

Вхід до навчального корпусу факультету зенітних ракетних військ Харківського національного університету Повітряних сил імені І. Кожедуба прикрашає компонент ЗРК С-25 «Беркут» – ракета В-300, колишній рішучий аргумент часів «холодної війни».

Знята з озброєння ще в 80-х роках минулого століття, тепер вона слугує своєрідною візитівкою навчального закладу, і її фото та місце розташування наносять навіть на туристичні мапи Харкова. А поруч із нею нинішні курсанти вивчають та засвоюють вже нову техніку й сучасні бойові прийоми.

Факультет зенітних ракетних військ ХНУПС імені І. Кожедуба, як і сам навчальний заклад, пережив безліч структурних трансформацій і є єдиним навчальним підрозділом Збройних Сил України, що готує висококваліфікованих офіцерів для зенітних ракетних військ Повітряних Сил.

Начальник факультету ЗРВ, полковник Олександр Резніченко:

– За роки незалежності України ми випустили майже 1500 офіцерів. Понад 40 наших випускників закінчили університет із золотою медаллю, близько 120 молодих лейтенантів отримали диплом із відзнакою. Із 2014 року лейтенанти – випускники факультету ‒ випускаються з класною кваліфікацією «3 клас».

На думку офіцера, в цьому є заслуга не лише науково-викладацького складу факультету, а й високої мотивації до навчання самих курсантів, які постійно демонструють готовність до успішної та результативної професійної діяльності. Майже третина з них мають бойовий досвід, здобутий на Сході України. Серед них – старший сержант Денис Богатир, який одним із перших зустрів ворога на Донбасі в 2014 році.

– У антитерористичній операції брав участь з 2014-го по 2016-й рік включно. ДАП, Авдіївка, Курахове, Волноваха, – перераховує Денис місця, де довелося воювати. – Коли вчергове повернувся до ППД, вирішив продовжити військову кар’єру як офіцер. Моїм вибором став ХНУПС і я жодного разу не пошкодував про це, хоч і в навчанні буває важче, ніж у бою.

Легким навчання майбутніх зенітників справді важко назвати. Тут саме практика є основою освітнього процесу. Тактико-спеціальні заняття, командно-штабні навчання, стажування у військових частинах, бойові стрільби на полігонах. Бути з технікою на «ти» курсанти починають з молодших курсів, виконуючи роботу рядових номерів розрахунків та поступово, крок за кроком, опановуючи обов’язки начальника обслуги – первинної офіцерської посади в частинах зенітних ракетних військ.

– Навчаємо курсантів не лише виконувати звичні завдання, як от: здійснення маршу, прибуття у визначений район, розгортання комплексу та знищення умовних цілей, – розповідає старший викладач кафедри тактики факультету зенітних ракетних військ майор Борис Рябуха. – Важливо навчити майбутнього командира діяти поза догматами і шаблонами, розвивати просторове мислення, приймати нестандартні та неочікувані противником рішення.

Борис Рябуха

Борис Рябуха є справжнім представником викладацького «золотого фонду» факультету. Одним із останніх залишивши окупований Крим, уже в травні 2014 року він вирушив до району проведення антитерористичної операції, де, як і його теперішні курсанти, захищав український Донбас від російсько-окупаційних військ, брав участь у боях за Донецький аеропорт, Вуглегірськ та Карачун.

– Іноді помічаю, що заняття з курсантами більше схожі на обмін бойовим досвідом, а не на звичайну лекцію на парі, – говорить Борис. – Із деякими молодшими колегами, тоді ще не знайомими мені, маємо багато спільних ситуацій, у яких нам доводилося побувати разом.

Нині великий дружний колектив факультету з нетерпінням чекає початку вступної кампанії. Для майбутніх курсантів уже підготовлені казармено-житловий фонд, їдальня, навчальні аудиторії.

– Охоче приймемо усіх, хто вирішив присвятити життя військовій службі та захисту Батьківщини, – говорить начальник факультету зенітних ракетних військ ХНУПС полковник Олександр Резніченко. – Головне – бажання, а всьому іншому навчимо.

Денис Богатир

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Стрілець, снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Служба у Збройних Силах України, снайпер

від 20100 до 50000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 8000 до 10000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2920