ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Які зміни внесено до законопроєкту «Про оборонні закупівлі» перед другим читанням

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 15 Червня 2020, 10:13

Законопроєкт «Про оборонні закупівлі», ухвалений парламентом у першому читанні, з чисельними поправками подолав етап підготовки до повторного другого читання, повідомляє АрміяInform.

Винесенню документу на сесійний розгляд передували гострі дискусії з багатьох важливих питань, які вирішує новітній законопроєкт.

По-перше, скореговано спосіб зняття надмірної секретності державного оборонного замовлення (ДОЗ). Із прийняттям документу розсекречування відомостей про плани, зміст, обсяг, фінансування договорів, контрактів, відбуватиметься після їх виконання відповідно до Закону України «Про державне оборонне замовлення».

Як повідомила кореспонденту АрміяInform генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб, яка активно брала участь в опрацюванні законопроєкту про оборонні закупівлі, НАКО вніс пропозицію запровадити спеціальний уточнений порядок розсекречування таких документів. Він передбачає створення Кабінетом Міністрів України міжвідомчої експертної комісії, яка переглядатиме контракти і вирішуватиме, які з них можна розсекретити без шкоди для національної безпеки. Цей підхід є більш конструктивним і дозволяє зберегти баланс між прозорістю та секретністю. Комітет ВРУ з нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав саме таку версію законопроєкту. Водночас із його документу вилучили термін у шість місяців, протягом якого мав відбутися такий перегляд.

По-друге, внесено зміни до повноважень РНБО та Президента України щодо погодження планів закупівель державних замовників. Версія, яку підтримав парламентський Комітет, передбачає, що РНБО погоджує та схвалює основні показники плану, а Комітет ВРУ затверджує трирічний план закупівель. На думку експертів НАКО, такий підхід вносить певний дисбаланс влади між Парламентом, Урядом та Президентом і може порушувати систему стримувань і противаг, визначену Конституцією.

По-третє, зазнали змін положення законопроєкту щодо закупівель через міжнародні закупівельні організації. Зокрема, з тексту документу прибрали їх назви. Натомість Кабмін отримує повноваження визначати перелік організацій, що здійснюють закупівлі товарів, послуг та робіт оборонного призначення.

У разі ухвалення Верховною Радою Закон України «Про оборонні закупівлі» має вступити в силу з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що одна з ключових переваг проєкту закону в тому, що він системно змінює законодавство в сфері оборонних закупівель з радянського на європейське. Зокрема, мінімізує корупційні ризики в секторі оборони, забезпечує відкритість процедур оборонних закупівель, суттєво підвищує прозорість планування таких закупівель, а також дієвий громадський та демократичний цивільний контроль.

Читайте також:

«Зволікати з прийняттям законопроєкту «Про оборонні закупівлі» не припустимо, адже це питання обороноздатності»
12 корупційних ризиків, які долає законопроєкт про оборонні закупівлі

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для здійснення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

Підрозділи ДСНС протягом доби здійснили 291 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 5 пожеж, надано психологічну допомогу 132 особам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командиp бойової машини, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець

від 20100 до 120100 грн

Миколаїв

Інгульський РТЦК та СП

Стрілець, військовослужбовець (вся Україна).

від 20277 до 120277 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Навідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення