ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війна та мир «афганця» Сукача

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 25 Червня 2020, 10:38

Хоча минуло вже три десятиліття після афганської війни, «вивести людей із війни виявилося легше, ніж війну з людей». Небагатьом удалося побороти «афганський синдром». Голова Бориспільської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) полковник запасу ЗСУ Володимир Сукач поділився з кореспондентом АрміяInform турботами та складнощами, які нині переживають ветерани тієї далекої війни.

«Ми знаємо, як не втратити обличчя після війни»

— Володимире Івановичу, чим була для вас війна в Афганістані та як вплинули на вас події тих років?

— Як молода людина всі події спочатку сприйняв легковажно… І так було, аж поки не загинув наш перший побратим. Одразу ж спрацював інстинкт самозбереження. Моя військова служба була пов’язана з бойовими вертольотами. І без того в польотах завжди є певні ризики, а тут бойові дії… Підтримка сухопутних підрозділів, завдання бойових ударів по укріпленнях противника, висадка розвідувально-диверсійних груп для боротьби з моджахедами, які переправлялися з сусіднього Пакистану. Завдань, які стояли перед армійською авіацією, не бракувало.

Психологічний пресинг зашкалював, ми дорослішали не по роках, вчилися цінувати кожну мить свого Богом даного життя. І власний бойовий досвід здобували в режимі шокової терапії.

Після Афганістану я продовжив службу в армії. Передавав навички й знання підлеглим, які згодом ставали їм у пригоді під час виконання бойових завдань. Нині я полковник запасу ЗС України й цим пишаюся!

— З якими сьогодні викликами доводиться мати справу як керівнику ветеранської спільноти?

— Це житлова проблема «афганців», питання медичного забезпечення, протезування, санаторно-курортного оздоровлення, вручення нагород тощо. З цією метою консолідуємо зусилля ветеранів, членів сімей загиблих. Також нашим важливим завданням як спільноти є військово-патріотичне виховання молоді. Ми на постійному зв’язку з профільним відділом міськвиконкому, спільно проводимо різноманітні заходи. За нашими плечима — чимало уроків мужності, створених музеїв, куточків бойової слави. Маємо непогані здобутки у спортивно-масовій роботі.

Беремо участь і в різних заходах, присвячених вшануванню загиблих героїв АТО/ООС.

— Скільки людей об’єднує організація? Чи всі вони учасники Афганської війни?

— Нині у Борисполі проживає 240 учасників бойових дій в Афганістані. До наших лав увійшли і ветерани Збройних Сил. Середній вік бойових побратимів сягає за 50. Окрім того, до складу нашої організації входять учасники бойових дій в інших країнах ‑ Анголі, В’єтнамі, Єгипті, Кубі, Чехії. Ми чітко зрозуміли — закон один для всіх. І ми разом.

Ми хочемо, щоб до нас приєднувалися й учасники АТО/ООС, бо зможемо їм багато в чому допомогти. Адже хлопці, котрі повернулися з війни, після пережитого досить часто замикаються в собі, руйнуючи життя своє та близьких. «Афганці» вже пройшли через це, мають досвід… Вони знають, як не втратити обличчя після тих подій, тому завжди готові підставити плече побратимам.

Нас ніхто не запитував, хочемо ми «за річку» чи ні

— Як ви оцінюєте нинішні настрої ветеранської спільноти, чи отримує вона достатньо підтримки, зокрема з боку держави?

— З цим проблем чимало. На жаль, нині не сповна виконуються Закони України «Про соціальний захист військовослужбовців і членів їх сімей», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо захисту прав учасників бойових дій, зокрема воїнів-інтернаціоналістів. На жаль, скорочують пільги на комунальні послуги, споживання природного газу, електроенергії. Є складнощі з проїздом ветеранів війни у маршрутках. Часто вислуховуємо водіїв, котрі відмовляють «афганцям» у безоплатному проїзді. Звісно, це ображає: чому маємо просити те, що гарантує закон? Вибухають конфлікти, які часто-густо залишаються нерозв’язаними.

Ми проти розділення учасників бойових дій на воїнів-інтернаціоналістів та атовців. Так не повинно бути. Нас, «афганців», обрав час — ніхто не запитував, хочемо ми «за річку» чи ні. Однак свою Батьківщину любимо всією душею. «Афганці»-добровольці воювали і на Донбасі разом із військовими ЗС України. Їхній бойовий досвід, переданий побратимам, виявився на вагу золота. Зокрема з Борисполя в АТО/ООС брали участь наші побратими Анатолій Нікачало, який танкістом воював у районі Світлодарської дуги, та Микола Кавун зі знаменитої 95-ї аеромобільної бригади. Захищав Піски, Водяне, Донецький аеропорт.

Наші хлопці мають державні нагороди й завжди готові виконати свій військовий обов’язок.

— Які найбільші цінності пропагуєте в афганському товаристві?

— Міцна чоловіча дружба, бойове братерство та досвід, а також витримка, мужність, а головне — загострене почуття патріотизму. Саме через це нині багато наших хлопців продовжують бути щитом України на сході й невтомно вести волонтерську діяльність. А головна цінність «афганців» — єдність, бо тільки в ній наша сила.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили понад 30 атак

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили понад 30 атак

Протягом минулої доби відбулося 114 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

26 квітня 1986 — одна з тих дат, що розмежувала світ на «до» і «після». Це дата, коли відбулася аварія на Чорнобильській атомній електростанції з руйнуванням четвертого реактора і викидом радіоактивних речовин назовні.

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

Від лютого цього року наші Сили оборони знищили декілька повітряних цілей противника, які до цього часу наші захисники не мали змоги ліквідувати. Це й ворожий літак Ту-22М3, і ракета Х-22.

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Полтава

Військова частина 3052 НГУ

Вогнеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Оператор звукометричного комплексу, ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область