ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Афганістан — це частина нашого життя», — Сергій Червонописький

Інтерв`ю Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 25 Червня 2020, 10:19

25 червня виповнюється 30 років від дня створення найпотужнішого та найбільш структурованого громадського об’єднання ветеранів війни — Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Про те, як працює нині організація, розповідає її незмінний лідер — Герой України генерал-лейтенант запасу Сергій Червонописький.

 — Сергію Васильовичу, очолювана вами Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) сьогодні святкує ювілей. Яких успіхів вдалося досягти за цей час?

— Всеукраїнське громадське об’єднання — Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (УСВА) об’єднує учасників бойових дій на території закордонних держав, сучасних військових подій в Україні, членів сімей загиблих. У її лавах близько 140 тисяч фіксованих членів, 27 територіальних, 718 міських і районних, 1096 первинних осередків.

За ініціативи Спілки створено всеукраїнські й міжнародні громадські об’єднання «Закінчимо війну», «Майбутнє України», Міжнародний союз «Бойове братство». 2000 року УСВА ввійшла до складу Всесвітньої федерації ветеранів.

— Які нині є практики соціального захисту ветеранської спільноти?

— Ми весь час активно працюємо у сфері державної соціальної політики, що стосується ветеранів війни, зокрема у розробленні та вдосконаленні головного ветеранського Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Нині об’єднання конструктивно співпрацює з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань реалізації соціальної політики щодо ветеранів, передусім інвалідів і сімей загиблих, виявляє ініціативу та колективні можливості у розв’язанні соціальних проблем і статутних завдань.

— Один з напрямів діяльності вашої організації — збереження пам’яті про полеглих звитяжців.

— Так, важливим напрямом у діяльності УСВА є увічнення пам’яті про полеглих побратимів в Афганістані та інших війнах за межами держави. На жаль, у мирний час пішло з життя вже вчетверо більше воїнів-інтернаціоналістів, ніж загинуло на тій війні. В усіх регіонах для їхнього вшанування вийшли «Книги пам’яті і слави». Народним коштом створено 557 пам’ятників, меморіальних комплексів і храмів-пам’ятників. Ці меморіали стали центром збору й зміцнення єдності ветеранів, у кожному населеному пункті — це святі місця для нас.

У кожній обласній організації УСВА відкрито музеї пам’яті, присвячені афганській війні та воїнам-інтернаціоналістам.

Також триває багаторічна робота з розшуку військовослужбовців, які зникли безвісти в Афганістані, створено єдиний банк даних для проведення ідентифікації з використанням аналізу ДНК.

— Скільки членів вашої організації відзначено державними нагородами?

— Заслуги ветеранів відзначені багатьма державними нагородами. За звитягу в бойових діях понад 20 воїнів-афганців стали Героями Радянського Союзу. Чотири ветерани — Ігор Момот, Олександр Омельченко, Олег Міхнюк та я — отримали звання Героя України. Сотні ветеранів за активну участь у розбудові держави нагороджені орденами й медалями, отримали почесні звання.

— Пріоритетний напрям статутної діяльності УСВА — патріотичне виховання молоді. Розкажіть про це докладніше.

— Ми заснували всеукраїнське молодіжне об’єднання «Майбутнє України». До його складу входять понад 50 клубів і центрів патріотичного виховання молоді, в яких щороку займається близько 10 000 дітей і підлітків. Осередки об’єднання створено у 20 областях України. Маємо чималий досвід в організації та проведенні військово-спортивних таборів, турнірів, змагань з рукопашного бою і військово-прикладного багатоборства.

З травня 2014 року велика кількість вихованців добровільно стала на захист країни та взяла участь у найзапекліших бойових зіткненнях з агресором. Багато з них уже уклали контракти та продовжують службу в різних підрозділах Збройних Сил України.

Які нині завдання стоять перед Українською Спілкою ветеранів Афганістану?

— Прагнемо суттєвого збільшити пенсії ветеранам та інвалідам — учасникам бойових дій, провести монетизацію пільг, поліпшити медичне обслуговування та санітарно-курортне забезпечення.

— Що побажаєте з нагоди свята спілчанам?

— Бажаю міцного здоров’я, наснаги, подальших успіхів у зміцненні ветеранського руху в країні, а головне — миру та злагоди в суспільстві.

Довідка: Сергій Васильович Червонописький — Герой України, генерал-лейтенант, голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), доктор філософії в галузі політології, координатор Східноєвропейської секції Постійної комісії у справах Європи Всесвітньої федерації ветеранів.

Учасник бойових дій в Афганістані, командир парашутно-десантної роти, був важкопоранений. Автор численних книг, монографій, довідників з історії афганської війни. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, двома орденами «Червона Зірка», численними медалями та іменною вогнепальною зброєю.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець/чиня-санітар/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Водій-механік, контрактна служба

від 22000 до 550000 грн

Черкаси, Черкаська область

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

ТРО 234 бат 128 бригада ВЧ А7409

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 20000 до 55000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

контракт служба ЗСУ

від 21000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область