ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як вижити у спеку й не перегрітися на сонці

Лайфхак
Прочитаєте за: 2 хв. 23 Червня 2020, 17:35

Бувають періоди, коли радіти літу стає важко й понад усе хочеться, щоб воно скінчилося та настала осінь. Сонце корисне для людини тільки в розумних межах, адже надлишок ультрафіолетового випромінювання та спека можуть бути шкідливими для здоров’я. Тривале перебування під прямими сонячними променями може спричинити тепловий або сонячний удар.

Чим відрізняються ці стани, як визначити симптоми перегріву на сонці та як надавати першу допомогу потерпілому, кореспондент АрміяInform дізналася у начальника клініки загальної терапії Київського військового госпіталю полковника медичної служби Дмитра Третяка.

— Тепловий удар — це стан, коли організм не справляється з надмірною кількістю тепла, яке, наприклад, надійшло ззовні. Коли ми говоримо про тепловий удар, маємо на увазі саме зовнішнє джерело, що призвело до перегрівання організму. Тепловий удар може статися у жаркому задушливому приміщенні, на вулиці за високих показників температури та вологості. Сонячний удар — це різновид теплового, який розвивається за безпосереднього впливу сонячних променів на людину, зокрема на голову та верхню частину тулуба, — пояснив полковник медичної служби.

За його словами, їхня симптоматика не відрізняється, адже все залежить від інтенсивності проявів, починаючи від легкого запаморочення та закінчуючи комою.

Для теплового та сонячного ударів характерні: почервоніння шкіри, загальне перегрівання організму, гаряча та суха шкіра, прискорене дихання, слабкість, головний біль, запаморочення, блювота, непритомність. Вже на цих етапах варто надавати постраждалому першу медичну допомогу.

— Перше, що потрібно зробити, це перенести потерпілого у прохолодне тінисте місце або у приміщення. Необхідно забезпечити доступ свіжого повітря. Варто розстібнути ґудзики, зняти щільний одяг та послабити ремені. Якщо потерпілий притомний, йому слід дати прохолодну негазовану воду та зробити компреси на шию, голову, під пахвами, — порадив Дмитро Третяк.

Такі дії необхідні для зменшення температури тіла, адже під час теплового та сонячного ударів можливий набряк головного мозку.

— Щоб запобігти тепловому та сонячному ударам, потрібно правильно підібрати одяг. Він має бути світлим, з натуральних тканин, а не синтетичним і темним. Пийте багато рідини, бажано відмовитися від солодких напоїв. Надівайте капелюх і темні окуляри. Не вживайте спиртного й важкої їжі, натомість їжте щодня більше овочів та фруктів, і будьте здорові, — зауважив лікар.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Головний сержант взводу

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Заступник командира БМП – навідник-оператор 155 об ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій-електрик

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП