ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Трагедія Іл-76 – найбільша одночасна втрата ЗСУ за період незалежності

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Червня 2020, 9:13

Сьогодні, 14 червня, виповнюється шість років відколи біля Луганського аеропорту терористи самопроголошеної «ЛНР» підбили з переносної зенітно-ракетної установки військово-транспортний літак Іл-76 МД. В авіакатастрофі загинуло 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу – військовослужбовців 25-ї гвардійської військово-транспортної авіабригади з Мелітополя. Втрат такого масштабу до цього в історії незалежної України не було. Згадаймо хронологію подій того трагічного для всієї країни дня …

6 червня 2014 року бойовики захопили Луганський авіаремонтний завод, що створило реальну небезпеку легалізації появи у них авіації. На аеродромах у Криму вже були підготовлені літаки, захоплені російськими військами при окупації з намальованими прапорами «армії Новоросії» на оперенні. Поява у бойовиків авіації різко змінила б співвідношення сил і надала б їм можливість пояснити підтримку з повітря. Тому утримання Луганського аеропорту та розширення плацдарму навколо нього стало окремою стратегічною частиною прикриття державного кордону.

На той час Луганський аеропорт утримували бійці 80-ї десантної бригади, проте саме летовище опинилося в оточенні бойовиків. Десантники тримали кругову оборону, однак околиці аеропорту повністю вже не контролювали. Саме тому на початку червня командування АТО вирішило збільшити кількість своїх сил там, щоб у перспективі відрізати Луганськ від російського кордону. Зробити це планувалося за рахунок сил десантників – 25-ї дніпропетровської бригади.

До 14 червня 2014 року літаки 25-ї бригади транспортної авіації здійснили 16 перельотів до Луганського аеропорту

Уночі, з 12 на 13 червня, літаки, злетівши з Чугуєва, не змогли здійснити посадку в аеропорту та змушені були повернутися на місце постійного базування до аеропорту Мелітополя. Це сталося через відмову дизель-генератора, що забезпечував живлення прожекторів злітно-посадкової смуги у Луганському аеропорту, а світла фар автомобілів було недостатньо для освітлення смуги для посадки літака в нічний час. Повторний рейс рано-вранці був вдалим, це і створило ілюзію того, що «все в порядку».

13 червня 2014 року в Луганський аеропорт з 10-хвилинним інтервалом із Мелітополя вилетіли три транспортні літаки Іл-76МД з десантниками 25-ї бригади. Завантаження їх було стандартним — по 40 пасажирів-десантників, 3 машини БМД, боєкомплект і продовольство. Перший літак успішно сів на злітно-посадкову смугу, після чого почалося розвантаження. Другий літак ланки (реєстраційний № 76 777, серійний № 0083 482 490, перший політ у 1988), командир екіпажу підполковник О. Бєлий, виконавши стандартні протизенітні маневри, став на глісаду, наближаючись до аеропорту. У цей момент (00:51 14 червня 2014 р.) по машині, яка перебувала на висоті 200 метрів, був проведений подвійний пуск ПЗРК. Як мінімум одна ракета влучила в ціль — Іл-76 вибухнув у повітрі.

Уламки впали в районі села Красне Луганської області, в 6,6 км від злітно-посадкової смуги. Командир екіпажу першого транспортного літака (командир бригади полковник Дмитро Мимріков) зміг скасувати посадку третього літака (командир екіпажу полковник Олександр Пасіченко), після чого той розвернувся на підході до аеропорту і повернувся на місце базування. Перший літак тиждень простояв в ЛАП, після чого, скориставшись поганою погодою, екіпаж зміг злетіти і змінюючи курс долетів до Мелітополя.

На позиції терористів поблизу Луганського аеропорту, з якої був вражений Іл-76, були знайдені три пускові труби 9П39-1 від ПЗРК 9К38 «Ігла». Два ПЗРК «Ігла» використані, один був технічно несправним (ракета 9М39 залишилася в трубі). Також на місці засідки терористів були знайдені порожні банки з-під консервів, випущених ЗАТ «Орелпродукт» у місті Мценськ (Росія).

Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою втратою з початку антитерористичної операції і Збройних Сил України за період її незалежності. Внаслідок катастрофи загинули всі 49 осіб, які знаходились на борту.

Вічна пам’ять і слава загиблим синам України!

Читайте нас в Telegram
Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир зенітного артилерійського взводу

від 25000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Військова служба за контрактом: Обери свою майбутню професію!

від 23000 до 130000 грн

Корюківка, Чернігівська область

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Стрілець – електрик

від 21100 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Стрілець-санітар

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського