ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Я втратив близько 4 літрів крові й мав 19 поранень по всьому тілу. Цілими залишилися тільки серце і голова»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2020, 12:16

«Серпень 2015-го. Ми зайшли на 191-шу висоту в Зайцевому. В противника якраз ротація – «чечени» змінюють воронезьку десантуру. Наше завдання – завадити їм це зробити. Влупили з РПГ. Два постріли влучили в «Урал» з «чеченами», і в одну мить він спалахнув. Підбили БМП, спалили мотолигу, розбили дот… Я залишився прикривати відхід своїх. З терикона по нас запрацювали міномети. Тільки й відчув, як різко запекло по тілу, розвернувся і побачив «Барса» – він уже помирав, але я ще встиг взяти його за руку, намацати пульс, який затухав у моїй руці…»

Так згадує події п’ятирічної давнини 44-річний Сергій Фабрика з Кіровоградщини. Чоловік пішов до війська восени 2014-го. Був водієм роти зв’язку в 57-й бригаді, але вічно «прикомандированим». А майже через рік дістав перше і до того ж важке поранення.

– Як виявилося, я втратив близько 4 літрів крові й мав 19 поранень. З усього тіла цілим залишилися тільки серце і голова. Всі осколки так не вийняли і досі. Ще пригорща залізяччя так в мені й сидить, – розповідає Сергій. – Навіть брючний ремінь осколок перебив. «Пацифіст» спробував мене тягти, але я важив тоді 90 кг, а він – 50. Було важкувато подужати таку масу. Підповзли хлопці й допомогли мене витягти. Почався пневмоторакс, адже і легені були пробиті, і діафрагма розірвана. Пощастило, що Ваня «Айті» весь час носився з зі спеціальною голкою і дуже цікавився у медиків про правильність її застосування. Знаєте, саме Іван і врятував тоді моє життя.

Сергій Фабрика вперто не давав колоти знеболювальне – боявся розслабитися і втратити контроль, говорив та матюкав усіх на чому світ стоїть.

– Звідти вивозили мене перекладними. Спочатку «ГАЗ-66». Водій – товариш, якого я не бачив років 20 після строкової і випадково зустрів на війні. Їдемо, а поряд ще кладуть з мінометів, все трясеться, мене колотить. Всю дорогу просив його дати мені спокійно померти – надто вже трясло в автівці, – говорить колишній боєць. – Згодом переклали в «таблетку». На спині лежати не можу, весь заюшений кров’ю з десятками дірок по всьому тілу, але свідомості не втрачаю.

Тримався аж до рентгену, коли попросили закрити очі. Тоді Сергій  і здався.

– Відкриваю очі – а наді мною медсестра з дефібрилятором… І відразу ж випалив: «До себе його приклади», а вона здивовано: «О, він говорить!!!» При таких пораненнях зазвичай мало шансів на життя. Тому я розумію здивування лікаря, який мене рятував у Артемівську. Ми побачилися з ним через кілька місяців уже у Вінниці, коли я лікувався, а він повернувся після ротації. Мало того, що я схуд на 30 кг, то ще й виявився живим… Дуже вдячний лікарям, які мене рятували. Вони великі молодці, не тільки як спеціалісти, а й як люди. Навіть не уявляю, як вони мене терпіли. Адже попри критичний стан, я вмудрявся жартувати. Заїжджаю в ординаторську, а вони вже готуються сміятися. Казали, така язва точно житиме.

Після кількамісячного лікування у Вінницькому шпиталі напередодні нового 2016-го Сергій повернувся додому. Але наново ходити боєць почав через кілька місяців завдяки… мотоблоку.

– Прийшла весна і, як не крути, а потрібно обробляти землю. Іду за мотоблоком, тримаюся, перечепився, впав, а він поїхав далі. Заглухнув, я піднявся, «доганяю» його… Отак і виходився. Щоправда, я короткочасний, як дощ – ходжу тільки на невеликі дистанції. Від сили – пів кілометра.

Окрім буденного селянського життя-буття, ветеран ще й вирішив зайнятися страйкболом. Для цього Сергій облаштував окреме поле за селом.

– Мій 12-річний син Володя вже кілька років, як живе зі мною, а не з матір’ю. І мені потрібно було його чимось зайняти, зацікавити. Якось я пригадав, що на війні побратим розповідав мені про страйкбол, тож захотів спробувати, що це таке. Спочатку навчився сам та навчив сина. А коли побачив, наскільки йому це цікаво, вирішив заснувати такий собі клуб за інтересами з елементами військово-патріотичного виховання.

Три роки чоловік скупляв інвентар і вже має 18 комплектів, включаючи однострої та розгрузки.

– Вирішив розробити реальні бойові сценарії, які траплялося бачити і виконувати на війні. Моделюю ситуації і дивлюся, як на той чи інший результат впливає людський чинник і підготовка. Але тут є кардинальна відмінність із реальною війною – тут ти вчишся на власних помилках і можеш їх виправити, а на Донбасі ми вчилися на помилках тих, хто повертався додому… навіки героєм.

Займаються тут не тільки діти, а й дорослі. Сергій переконаний: такі змагання позитивно впливають на стосунки батьків і дітей.

– Коли вони мають спільну тему для обговорень поза побутовими проблемами – це прекрасно. Пліч-о-пліч стають чоловік із дружиною та дітьми захищають одне одного, підтримують, переживають. Так родини насправді зцілюються.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Щоб приймати бійців із південного напрямку, планують реконструювати Криворізьку лікарню №2, найбільшу в місті.

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор засобів РЕР

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Молодший інспектор прикордонної служби

від 21000 до 21000 грн

Полтава

Східне регіональне управління Державної прикордонної служби України

Начальник циклової комісії (621 ОНБ)

до 24000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ