ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич стали героями в Україні

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2020, 18:29

Сьогодні історія опинилася в центрі найновішої агресії Російської Федерації проти України. Аби зробити цю агресію «зрозумілою» для певних цільових аудиторій та надати їй сенсу, Кремль розповідає історії «про історію». Поширення російських пропагандистських історичних наративів не можна назвати суто дезінформацією чи фейковими новинами. Тут проблема значно глибша, адже, використовуючи реальні історичні події, Росія насаджує свою візію, яка повністю заперечує українські спроби показати складність тих чи інших історичних процесів.

АрміяInform пропонує ознайомитись з одним із російських історичних наративів щодо відомих українських історичних постатей, який невтомно висвітлюють росЗМІ винятково в негативному світлі.

Мова піде про Мазепу, Петлюру, Бандеру, Шухевича, які, за словами кремлівської пропаганди, стали героями в Україні тільки тому, що були проти Росії. Мазепа, мовляв, – хитрий гетьман-зрадник, Петлюра – винний у смерті понад 50-ти тисяч євреїв у 1919 році, Бандера – «психически нездоровый пособник немецких фашистов», а Шухевич – «прославившийся организацией карательных операций против земляков и белорусских партизан». Та об’єднує їх те, що всі вони так чи інакше повстали проти всього російського.

«Воистину чума мазепии бушует ныне на Украине. Горе тому народу, у которого в национальных героях числятся такие ущербные личности, как Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич. На их примерах хорошо выращивать майданутых гопников»,–говорить «Русская правда». Появу такого «пантеону» російська пропаганда пояснює також тим, що «настоящих героев у националистов очень мало, поэтому и нужны им фальсификации и ложные герои».Втім російські ЗМІ поширюють ідею, що возвеличення саме таких героїв рано чи пізно призведе до розладу в країні.

Таврування імперією певних особистостей показує, кого імперія найбільше боялася чи вважала дійсно небезпечним.

За аргументами відомого українського історика Кирила Галушки, гучні образи, пов’язані з іменами Мазепи («мазепинці»), Петлюри («петлюрівці»), Бандери («бандерівці»), створено переважно російською імперською та радянською пропагандою. Було чимало інших історичних постатей, не менш негативних для російського сприйняття, але дехто був офіційно демонізованим, і створилася відповідна «демонологія».

Популяризація або таврування імперією певних особистостей показує, кого імперія найбільше боялася чи вважала дійсно небезпечним. Для українців натомість це створювало зрозумілу періодизацію національно-визвольного руху. За логікою «від зворотного», ті особистості, якихдемонізували в Росії, стали вартими шанування в українському контексті. Врахуймо, що Бандеру убив радянський агент Сташинський, Петлюру – ймовірно, теж радянський агент Шварцбард у Парижі 1926 року (хоча прямих доказів самої зумовленості убивства немає, це могло бути реакцією Москви на переворот Юзефа Пілсудського в Польщі: той був другом Петлюри й міг підтримати якісь нові українські політичні акції). Шухевича вбили радянські органи безпеки.

Цілком очевидно, що за умов чергового російського пресингу та агресії саме ці постаті стають популярними в Україні.

Кожна з цих особистостей складна й неоднозначна. «Зрадник» Росії Мазепа тривалий час (двадцять років) був будівничим Московії та близьким соратником Петра І, поки його принципи не зайшли в суперечність з політикою царя. Цілковитий «європеєць» в уявленнях царя, який хотів європеїзації Московії, Мазепа виступав як консультант у зовнішніх відносинах, був порадником і лояльним підданим, який брав участь у всіх військових виправах Московії поблизу українських земель. Але очікувані адміністративні реформи Петра передбачали скасування автономії України. Мазепі довелося зробити важкий вибір між лояльністю до сюзерена та інтересами своєї спільноти. Але в будь-якому разі під час Великої північної війни 1700–1721 рр. московський цар порушив угоди з українськими гетьманами, отже, Мазепа мав і юридичне право змінити свій васалітет на користь Швеції.

«Ненависник євреїв» Петлюра насправді був їхнім прихильником ще від часів навчання в полтавській православній семінаріїта мав прізвисько «єврейський батько». Під час війни він карав за погроми, але не міг контролювати все, що відбувалося в Україні. Особистої відповідальності він за це не несе, хіба що як політик, який мав би контролювати все…

***

Відкриття українських архівів завдяки декомунізації допомагає розвінчувати російські міфи, адже фахівці тих чи інших тем нині можуть ретельніше дослідити архіви та спростувати насаджувані роками викривлені історичні наративи. Виявлення таких наративів, що переписують українську історію, а також робота щодо зміцнення національної історичної пам’яті є надважливими в сучасній  війні.

*У статті використані матеріали інформаційного видання «Ревізія історії. Російська історична пропаганда та Україна»

Читайте нас в Telegram
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить українське озброєння для ЗСУ

Україна отримала перше рішення про закупівлю української зброї для Сил оборони України за кошти іноземних партнерів — Данії. Гроші надійшли через нову фандрейзингову платформу «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». 

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті затримали ухилянта з купленими документами, який прикидався волонтером

На Закарпатті прикордонники Чопського загону викрили 26-річного жителя Тернопільщини на спробі виїхати за межі України за підробленими документами.

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

Генштаб ЗСУ показав ракетний удар по аеродрому в тимчасово окупованому Криму

У ніч з 16 на 17 квітня Сили оборони України завдали ракетного удару та уразили визначені російські воєнні цілі на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні росгвардії у тимчасово захопленому Криму.

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-заправник

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Водій-електрик 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій (категорії B, C, D)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

водій в Збройні Сили України

від 20100 до 125000 грн

Полтава, Полтавська область

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область