ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Які шанси на оздоровлення цьогоріч у ветеранів АТО Сумщини?

Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 19 Травня 2020, 11:01

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1057  ветерани АТО мають право на безкоштовну психологічну реабілітацію. Через карантинні заходи роботу спеціалізованих установ було призупинено. Однак робота щодо прийому заяв від українських захисників на отримання послуг із психологічної реабілітації триває, зокрема і на Сумщині. За інформацією нашого кореспондента, такі заяви ветерани війни можуть надавати трьома способами: надіслати на електронну пошту dszn@smr.gov.ua департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради (у вигляді сканованої копії) через скриньку для прийому документів, що знаходиться при вході до міської ради за адресою м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, або надіславши поштою заяву на вищезазначену адресу. Разом  із заявою необхідно  надати копію паспорта (1 та  2 сторінки й сторінки з реєстрацією), копію ідентифікаційного коду, копію посвідчення учасника бойових дій або посвідчення особи з інвалідністю та копію довідки про участь в АТО/ООС.

Кваліфіковану допомогу з психологічної реабілітації цьогоріч для ветеранів-сумчан надаватимуть два санаторії: «Південь-Курорт-Сервіс» (Одеська область, Білгород-Дністровський район, смт Сергіївка) та «Токарі» (Сумська область, Лебединський район, с. Токарі).

−  Щороку всі санаторно-курортні заклади України, які надають такі послуги з психологічної реабілітації, мають право надавати нам свої пропозиції та пакет документів, визначений законодавством. У цьому році до нас звернулися два санаторія, ми задовольнили ці пропозиції. Надалі ми будемо дуже раді, аби до нас зверталися й інші санаторно-курортні заклади, адже наша основна мета – забезпечити потреби максимальної кількості наших захисників,  − повідомила начальник  відділу з реалізації державних та місцевих програм департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Олена Тверда.

Загалом психологічна реабілітація передбачає комплекс послуг, зокрема психологічну діагностику, психологічне інформування та консультування,  психологічну підтримку і супроводження, використання методів психологічного впливу для розв’язання особистісних та міжособистісних проблем, проведення психологічних тренінгів самостійно та в складі груп,  участь у заходах  фізичного і психологічного відновлення організму з метою поступової реадаптації військовослужбовців до звичайних умов життєдіяльності, запобігання розвитку психологічних травм тощо.

−  Проходити таку реабілітацію поряд із учасниками бойових дій мають право особи з інвалідністю, учасники війни та постраждалі в Революції Гідності як за місцем реєстрації, так і за місцем фактичного проживання. Термін проходження реабілітації  − 18 днів. У заяві вказують період протягом якого ветеранам війни зручно проходити реабілітацію, і ми в подальшому вже погоджуємо це з санаторієм. Після цього ми видаємо направлення на реабілітацію. У санаторії з ними займаються  висококваліфіковані психологи, які в обов’язковому порядку повинні бути атестовані, − зазначила спеціаліст департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Олена Тверда.

Послуги з психологічної реабілітації для бійців надаються в межах відповідного фінансування на рік. У бюджеті на 2020 рік для мешканців міста Суми на це передбачено 745 тис. гривень. Таких коштів вистачить, аби оздоровити близько 70 воїнів.

−  Я разом із дружиною проходив торік психологічну реабілітацію в санаторії «Верховина», який знаходиться в мальовничому селищі Сойми Закарпатського району. Така реабілітація була абсолютно безкоштовною для нас, нам розділили 18-денний курс лікування на двох, тобто разом ми там оздоровлювались 9 днів. Цього нам повністю вистачило, аби повноцінно відпочити. Там повітря якесь особливе, дуже цілюща вода в термальних джерелах, що позитивно впливає на кишково-травневий тракт, печінку, жовчний міхур тощо. За рекомендаціями нашого профільного лікаря ми відвідували лікувальні ванни, масажі, були на психологічних тренінгах та проходили інші профілактичні процедури.  Для учасників бойових дій   постійно влаштовували  різноманітні екскурсії за символічну ціну. Завдяки цьому  ми побачили Берегово, Велятино, унікальний центр реабілітації з бурими ведмедями в національному заповіднику «Синевир» та інші цікаві місця. Там йде повне розвантаження організму та спілкування з природою. Дуже сподобалось  харчування в санаторії, готують страви  на всі смаки, − поділився враженнями учасник бойових дій Віталій.

Нагадаю, що постановою  Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 200 визначений порядок забезпечення воїнів й санаторно-курортним лікуванням. Відповідно до цього документу воїни мають право самостійно обирати заклади санаторно-курортного лікування.

−  На цей рік нам виділено  951 тис. гривень на  санаторно-курортне лікування для ветеранів. Лікування в санаторії проходить окремо від психологічної реабілітації. Ми  вже зібрали відповідні заяви, документи, провели опитування воїнів АТО, направили відповідні запити та гарантійні листи до закладів санаторно-курортного лікування. Якщо санаторно-курортний заклад погоджується прийняти ветеранів до себе, ми складаємо тристоронню угоду і направляємо їх на оздоровлення. На сьогодні вже маємо заяви на санаторно-курортне лікування  від 119 воїнів. Проте наявних коштів не вистачить забезпечити потреби всіх ветеранів, тож будемо надавати такі послуги в порядку черговості,  − повідомила начальник  відділу з реалізації державних та місцевих програм департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Олена Тверда.

Тож після завершення карантинних заходів ветерани війни як з Сумщини, так і з інших регіонів країни, зможуть скористатися своїм законним правом та пройти психологічну реабілітацію або санаторно-курортне лікування.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець ЗСУ (служба за контрактом)

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Бойовий медик

від 23000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО