ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Топові «дези» від кремлівських джерел

Прочитаєте за: 3 хв. 26 Травня 2020, 8:56

Останні російські дезінформаційні тренди дослідив європейський центр East Stratcom. Протягом минулих тижнів у центрі кремлівського агітпропу перебували, зокрема, теми «особливостей» впливу Заходу на поширення пандемії COVID-19, гібридно інтерпретувалась історія Другої світової війни, традиційно критикувалися «русофобські» Україна та Польща, а також дісталося Фінляндії.

Білоруський підхід до пандемії коронавірусу

Демарш Білорусі щодо спалаху COVID-19 привернув увагу всього світу. У той час, як більшість інших європейських країн, включаючи навіть вередливу Росію, ввели суворі обмеження задля припинення поширення коронавірусу, Білорусь залишається цілком відкритою. На відміну від Росії, вона провела парад Перемоги 9 травня, демонстративно ігноруючи соціальне дистанціювання. Це спонукало російські ЗМІ діяти, й у результаті Мінськ і Москва були залучені в різке інформаційне протистояння щодо того, як Білорусь справляється зі спалахом пандемії.

Вірус за долари

Вельми специфічний дезінформаційний тренд, який постійно ретранслюють у Білорусі, пов’язаний із твердженням, що білоруська опозиція за «вказівкою» Заходу намагається поширити вірус. Уперше ця заява з’явилась ще в середині лютого й відтоді перманентно повторювалася в різних варіаціях. Наприклад, «міністр закордонних справ США роздає заражені шприци білоруській опозиції відповідно до інструкцій Сороса», «опозиція планує влаштувати геноцид білоруського народу»… Востаннє ця претензія повторилася минулого тижня: «опозиція отримує один долар за кожного зараженого громадянина Білорусі. За нинішньої кількості випадків COVID-19 у Білорусі це вже більше ніж 30 000 доларів!»

В останні місяці у світі чимало дезінформації навколо COVID-19 мутувало. Первинні твердження про те, що вірус був призначений виключно для азіатів, зникли, коли інфекція поширилася по всій Європі, США та Росії. Стало також смішно стверджувати, що Росія та інші «закриті суспільства» краще пристосовані до боротьби з цією хворобою, ніж демократичні держави. Але «атаки» на білоруську опозицію залишаються на подив стійкими…

Спокута через насильство

Попри те, що пандемія продовжує залишатися топовою і найбільш частою темою, на початку травня свого піку досягла дезінформація про Другу світову війну. Наприклад, Sputnik Italy стверджував, що західні держави не хотіли об’єднувати зусилля з Радянською Росією для боротьби з нацизмом. У цьому контексті знакова тема, активно поширювана з того ж джерела, про те, що Сталін спокутував свої злочини проти російського народу через звільнення європейців від Гітлера… Вочевидь, на думку авторів, таке твердження приховує у собі біблійний підтекст, мовляв, лідер СРСР жертвує своїм народом, щоб врятувати світ… Однак творці чергового російського фейку не врахували одну проблему: довоєнний масовий терор не припинився із завершенням війни й не обмежився кордонами Союзу.

У прицілі російської «дези» знову Україна та Польща…

Після деякої перерви під час спалаху COVID-19 Польща й Україна також знову опинилися у прицілі прокремлівської дезінформації. Російський агітпроп розродився «новинкою»: Україна перебуває на межі зникнення, це колонія, керована Джо Байденом, яка страждає від економічного колапсу після «державного перевороту» внаслідок Євромайдану, а також має безсиле керівництво. Ця модифікована брехня повторюється майже щодня протягом декількох років.

Польща зазнає аналогічних інформаційних атак: це васальна держава США, яка пропонує світу тільки русофобію й неповагу до солдатів, які боролися за визволення Польщі.

…й на горіхи – фінам

Дісталося від кремлівської пропаганди й Фінляндії. За її твердженням, 7000 радянських військовополонених були вбиті в фінських концентраційних таборах – поховані заживо й відправлені в газові камери, а винні так і не були покарані. Все це неправда. Насправді лідери Радянського Союзу наполягали на судовому процесі проти низки фінських керманичів воєнного часу. Однак незалежні дослідники довели, що документи, зібрані російською владою відразу після війни, не підтверджують факти про газові камери або інші звірства.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор відділення наземних роботизованих комплексів

від 25000 до 65000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Механік водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Розвідник-радист, радіотелеграфіст

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Кухар

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП