ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Уже 30 тисяч користувачів зареєструвалися на платформі дистанційного навчання Національного університету оборони» – генерал-майор Сергій Салкуцан

Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 21 Квітня 2020, 17:29

З початком карантину вітчизняні військові навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання. АрміяInform уже писала, як це відбувається. Але не всі деталі такого виду  навчання ми висвітлили. Про те, чи можна провести заняття одномоментно з декількома тисячами військових, яку навчальну платформу використовують наші військові виші, та що відповідають слухачі в опитуванні про дистанційне навчання, ми поговорили із заступником начальника Національного університету оборони України імені Івана Черняховського з навчальної роботи генерал-майором Сергієм Салкуцаном.

Скандинавська допомога та що таке Moodle

У нас в університеті функціонує Науковий центр дистанційного навчання, завданням якого є впровадження технологій дистанційного навчання Збройних Сил України. Наша головна ідея – створення єдиної платформи, яку можуть використовувати не лише військові навчальні заклади, а всі Збройні Cили – солдат, офіцер, працівник ЗСУ. Концептуально ми прагнемо до створення своєрідної екосистеми військової освіти, інформаційною основою якої має стати розвинена система дистанційного навчання. Наш університет використовує платформу Moodle (прийнята у ЗСУ як єдина базова платформа для дистанційного навчання. – Ред.), яка є однією з найбільш відомих і розвинених у світі та використовується більшістю цивільних навчальних закладів не лише в Україні, а і у світі, – розповів Сергій Салкуцан. Про це повідомляє АрміяInform.

За його словами, Національний університет оборони України у 2019 році приєднався до партнерської мережі ADL Initiative (Advanced Distributed Learning – «передове дистанційне навчання». – Ред.), яка функціонує під патронатом Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки, і діяльність якої курує один із заступників міністра оборони США. В цю спільноту входить більшість провідних країн-членів НАТО, зокрема: США, Канада, Велика Британія, Норвегія, Німеччина, Данія, Нідерланди, Польща, Румунія. Це серйозна ADL-спільнота, що обмінюється  досвідом дистанційного навчання, проводить різного роду освітні та наукові форуми.

– До речі, допомога іноземних партнерів дозволила нам у високій готовності підійти до ситуації з карантином. Декілька років тому завдяки колегам із Норвегії та партнерам з Jefferson Institute (США. – Ред.) ми отримали допомогу – аудиторію дистанційного навчання, потужне серверне обладнання, обладнання для створення інтерактивних курсів, а також навчання представників університету основам створення ресурсів дистанційного навчання. Постійна тривала співпраця з партнерами в рамках програми НАТО DEEP забезпечує підготовку персоналу для запровадження дистанційного навчання, а також підвищення кваліфікації викладацького складу з питань використання прогресивних освітніх технологій. Співпрацюємо з навчальними закладами країн-членів НАТО: з колегами зі Школи НАТО, Норвезького оборонного коледжу, Королівського коледжу Данії, – зазначив генерал-майор.

Платформа дистанційного навчання – як умова отримання ліцензії для вишу

-Я б не хотів рекламувати дистанційне навчання тому, що ви бачите, яка наразі точиться дискусія не тільки у вищій військовій освіті, а й у освіті взагалі. Є прибічники і противники дистанційного навчання. Скажу одне: можливо, як самостійна форма навчання, вона не є достатньо ефективною, але це дуже серйозний допоміжний інструмент для здобуття будь-якої освіти та впровадження інновацій у процес навчання, – підкреслив заступник начальника Національного університету оборони України.

Він навів приклад країн НАТО, де широко використовується досвід здобуття військовослужбовцями освіти без відриву від виконання службових завдань. Це реалізовується через окремі модулі в рамках освітніх та освітньо-наукових програм (зокрема програм здобуття освітнього ступеня «магістр»), що проводяться виключно у дистанційній формі – не вся програма, а окремі модулі, проходження яких є обов’язковим для успішного засвоєння програми. Враховуючи, що слухачі університету, це в більшості офіцери, які мають хорошу освіту та багатий практичний досвід, завданням провідного військового вишу є створення належних умов для доступу до сучасного, якісного, актуального освітнього контенту та забезпечення професійного розвитку здобувачів військової освіти.

– Крім того, всіма керівними документами на рівні держави дистанційне навчання в Україні визначено як один із видів навчання. Більше того, умови надання освітніх послуг на сьогодні вимагають і передбачають, що близько 50% навчального контенту вищого навчального закладу, який прагне бути ліцензованим для проведення освітньої діяльності, має бути розміщено на платформі дистанційного навчання, а сам освітній процес вишу має адмініструватись через інформаційну систему управління освітнім процесом – додав Сергій Салкуцан.

Яка  підтримка дистанційного навчання у слухачів?

– Від початку карантину ми провели два опитування: наших слухачів очної форми навчання, у яких підтримка освітнього процесу від початку здійснюється з використанням платформи Moodle – це  офіцери лідерських курсів та перспективних магістерських програм, і  слухачів заочної форми навчання, які з 2017 року з певних причин по суті не були активно включені до цього процесу. Одна з цих причин – платформа, яка функціонує з 2017 року, цілий рік працювала тільки у внутрішній мережі університету. Тому надзвичайно важливо, що нині платформа доступна з мережі інтернет, – стверджує генерал-майор.

За його словами, цей, на перший погляд, незначний аспект повністю змінює картину, логіку та ідеологію використання дистанційного навчання. Тепер воно доступне – зі смартфона, планшета, комп’ютера, з будь-якої точки України, без приїзду до університету. Адже дистанційне навчання – це тисячі онлайн-ресурсів, повністю самостійні дистанційні курси, навчальна література, методичні рекомендації, тести, завдання, практикуми, розклади занять, порадники, як проходити повноцінний курс, це також можливість отримати консультацію та поспілкуватись з викладачем у чаті або в режимі вебінару.

– В обох групах опитаних переважна більшість наших офіцерів як оперативного, так і стратегічного рівня, позитивно налаштовані на дистанційне навчання. «Очники» («очна форма навчання». – Ред.) на рівні 70% виключно позитивно сприймають таку форму освіти і пропонують продовжити впровадження цього досвіду в освітньому процесі. Що стосується заочної форми – 53% слухачів вважають позитивним упровадження технологій дистанційного навчання. 11% із них повністю підтримують дистанційне навчання, 42%  – переважно підтримують, 42% – частково підтримують запропоновані новації, – зазначив Сергій Салкуцан.

150 000 військових на платформі дистанційного навчання – це реально?

– Тепер на нашій платформі сумарно більше ніж 30100 постійно зареєстрованих користувачів. Коли на міжнародних заходах ми озвучуємо цю кількість, деякі наші партнери дивуються. Ви ж розумієте, у частини європейських країн чисельність збройних сил не перевищує 30 тисяч осіб. А ми на сьогодні вже маємо понад 30 тисяч активних користувачів платформи дистанційного навчання. Навряд чи ми зможемо в очній формі охопити таку кількість здобувачів – це дорого фінансово, для цього просто немає належної інфраструктури. За нашим досвідом, при очній формі – максимум, який може бути охоплений в аудиторних умовах, це 1-3 тисячі осіб.

Генерал-майор Сергій Салкуцан розповів, що 30 тисяч користувачів вищезгаданої платформи – це офіцери різних ланок: стратегічної, оперативної і тактичної. Це також солдати і курсанти, які проходять, наприклад, курси виховання доброчесності та протидії корупції. Це і працівники ЗСУ, які залучені для проходження онлайн та дистанційних курсів у рамках вищих академічних курсів. Це і військовослужбовці військових частин, які проходили або будуть проходити підготовку у Національному університеті оборони України в рамках підвищення кваліфікації, а також індивідуальної підготовки в процесі відновлення боєздатності. Сьогодні щоденна кількість користувачів платформи – від 1 до 3,5 тисячі юзерів.

– Серце платформи – центральний репозиторій ресурсів дистанційного навчання. Це інтелектуальний потенціал, хаб (центр діяльності. – Ред.) різноманітних курсів, спеціальної навчальної літератури, навчальних матеріалів. І це не тільки відеолекції, це – масив різнопланової інформації, який за нашою ідеєю має бути доступним для всіх військовослужбовців ЗСУ, для того, щоб вони могли щоденно підвищувати професійний рівень, не залежно від місця знаходження. Щоб відсутність підручника під рукою не була головною перешкодою для навчання. Якби ви мене запитали, яку кількість я б очікував на нашій платформі у майбутньому, то я б відповів – потенційна кількість користувачів платформи дистанційного навчання Збройних Сил України має коливатись від 100 до 150 тисяч. Це потребує кропіткої роботи колективу університету щодо нарощування технічних спроможностей платформи та постійного інтелектуального зростання викладацького складу, від якого залежить якість навчального контенту та темпи впровадження сучасних технологій навчання в освітній процес нашого навчального закладу, – заявив заступник  начальника Національного університету оборони України.

Він підкреслив, що на сьогодні ще не використані повністю ресурси вітчизняних тактичних вищих військових навчальних закладів, і не використані ресурси військ.

– Настане момент, коли дуже якісно розроблені в одній з академій заняття або курс будуть викладатися для всіх вищих військових навчальних закладів – одномоментно. Коли до такого заняття може бути залучено декілька тисяч осіб одночасно або в режимі офлайн. Коли на одній платформі будуть об’єднані унікальні військові освітні та наукові ресурси відкритого характеру, а тисячі військовослужбовців та працівників Збройних Сил України матимуть доступ та змогу обирати необхідні з них для постійного професійного зростання без відриву від виконання посадових обов`язків. У цьому і є головна ідея системи дистанційного навчання, – підсумував Сергій Салкуцан.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-електрик

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Водій 39 зенітного ракетного полку

від 21000 до 51000 грн

Володимир, Волинська область

Оператор систем РЕР (радіоелектронна розвідка)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України