ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«За три місяці після випуску прийняв роту і − на передову…»

Life story Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 29 Квітня 2020, 17:31

Старший лейтенант Василь Морозов за першими роками війни на Донбасі стежив через інтернет та телеекран. Нині про війну він знає більше, ніж розповідають на телебаченні, бо вже півтора року на передовій. Він із тієї когорти молодих українців, котрі вступили до військового вишу під час війни добре усвідомлюючи, що на них чекає після випуску…

−       Щоранку у військовому інституті нам доводили інформацію з фронту про ворожі обстріли, втрати з нашого боку та противника, − розповідає командир роти Василь Морозов.

На заняттях у львівській Академії сухопутних військ, куди хлопець вступив 2014-го, курсанти на реальних прикладах вивчали бойові дії та готувалися до війни. Обговорювали з викладачами зведення, аналізували критичні ситуації, успішні операції Збройних Сил. Про це повідомляє АрміяInform.

Закінчивши львівську сухопутку в червні 2018 року, лейтенант Морозов уже в жовтні був в районі ООС. Перша ротація − тоді один із найбільш неспокійних районів − Кримське, що на Луганщині, та майже сотня підлеглих − вдвічі, а то й утричі старших за нього. Попри постійні обстріли, важкі позиції, за довгі вісім місяців служби в його підрозділі − жодного загиблого та пораненого. За це Василя дуже поважають. Та і він не соромиться радитися зі старшинами та досвідченими солдатами, коли сумнівається, яке рішення ухвалити.

У район ООС Василь заходив ротним, а який бойовий досвід після академії? Після випуску провів три місяці на полігоні командиром взводу окремого гірсько-штурмового батальйону. Перед відрядженням на Донбас прийняв роту.

−       Дуже хвилювався, чи впораюся.  Тим паче в моєму підрозділі більшість бійців мали за плечима неабиякий досвід на передовій. Дехто пройшов найбільш активну фазу бойових дій 2014−2015 років. Більшість вдвічі старші за віком. Тож, мене, лейтенанта, сприймали насторожено, не надто довірливо. Були перевірки, провокаційні запитання. Але, зрештою, всі порозумілися. Дуже допомагали сержанти, котрі вже не один рік були на війні. Дещо підказували, дещо я сам «мотав на вус», коли спостерігав за їхньою роботою, − розповідає молодий командир.

−       Головне для мене було, щоб всі повернулися додому живі. На щастя, виконати найголовніше завдання мені вдалося, − розповідає Василь.

Нині у нього вже друга ротація на війну. Його рота тримає оборону на одній з ділянок фронту  на Донеччині, де від наших позицій до ворога приблизно 80-100 метрів.

−       Коли ми тільки заїхали на ці позиції, бойовики в перші ж дні намагалися психологічно подавити моїх бійців, перекрикувалися з нами з окопів, погрожуючи, що прийдуть і повбивають нас. Ми ж у відповідь жартували і запрошували «на чай». Та за пів року чомусь ніхто з них прийти так і не наважився, − усміхаючись, каже Василь.

За розповіддю бійців цього підрозділу, ротний в них спокійний і грамотний офіцер. Під час обстрілу швидко аналізує ситуацію, оцінює ризики та швидко приймає рішення, як краще припинити активність бойовиків адекватною відповіддю.

А між обстрілами Василь та його підлеглі облаштовують позиції та допомагають жителям селища, кордони якого обороняють: ремонтують машину, латають дах після ворожого обстрілу, підвозять воду та продукти…

−       Цих людей шкода. Мусять жити під постійними обстрілами. Сумно бачити, наскільки вони вже втомилися від війни, як прагнуть миру і сподіваються, що скоро все закінчиться. Тут живе одна немолода пара, вони не виїхали, бо не мають куди. Хоча доклали усіх зусиль, щоб відправити «на велику землю» дітей. Нині радіють, що ті добре влаштувалися. Хоча діти, знаю, дзвонять додому рідко.., − розповів Василь.

Хлопець, який сам виріс у селищі (родом із Хмельниччини), одразу відмічає, що до війни село тут було гарне. Каже, по будинках бачить, що будували їх на совість і що жили тут справжні господарі.

За розмовою поміж зруйнованих ворожими обстрілами будинків Василь звертає мою увагу на колись охайний сад, рівненько поділений на ділянки уже зарослий бур’яном город, досі заквітчені червоними, давно вже дикими тюльпанами клумби, дитячу поржавілу гойдалку біля розбомбленої хати…

−       Колись тут люди працювали, мріючи про щасливе і спокійне життя. На жаль, війна зруйнувала усі їхні плани і мрії… Цього року в мене мало бути весілля, − задумливо дивлячись на ці руїни, промовив командир.

Чому не склалося з весіллям, питаю, – відвів сумний погляд убік і промовчав…

Майже два роки Василь не був удома через війну. Після випуску з академії поїхав на полігон і одразу − на передову. Далі − знов полігон, і знов передова.

Вже майже два роки   вдома на нього чекає мати, яка виховувала сина самотужки, та двоюрідні брат і сестра. Вони давно вже звикли, що Василь рідко приїздить. Спочатку чекали його з київського військового ліцею, де навчався два роки, потім з академії, нині − з війни. Саме думка про них надає офіцерові сил і наснаги служити далі…

Дорогою натрапляємо на перевернуту легкову автівку. Вибиті шибки, прострелений наскрізь збоку метал…

−       Три дні поїздила. Потрапила під обстріл. Тепер ремонтуємо, − розповідає командир.

Його автівку бойовики також не раз намагалися «зловити», особливо, коли розвозить на позиції боєприпаси, та щоразу, на щастя, запізнюються. Не раз бувало, що снаряд падає у те місце, де стояло авто за десять секунд після того, як він від’їжджає, каже Василь. Мабуть, народився в сорочці, − жартує. Потім дістає телефон.

−       Хочу набрати матері… Просто скажу, що дуже сильно люблю її. У щоденних клопотах також рідко телефоную додому…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

Уночі 25 квітня російські окупанти вдарили по місту Сміла Черкаської області. Через ворожий удар пошкоджено майже півсотні будинків, постраждали люди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Хмельницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Фельдшер, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Медик

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Механік відділення технічного обслуговування автомобільної техніки

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759