ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

102 роки тому в Криму заснували Військово-Морський флот України

Історія Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Квітня 2020, 10:08

29 квітня 1918 року над переважною більшістю кораблів Чорноморського флоту у Севастополі замайорів синьо-жовтий стяг. Проголошення створення Військово-Морських Сил України остаточно зафіксувало перемогу українського руху на Чорноморському флоті, а дії українського війська привели до падіння більшовицького режиму в Криму.

27 січня 1918 року Центральна Рада ухвалила тимчасовий закон про флот УНР, яким російський Чорноморський флот (як військовий, так і транспортний) був оголошений флотом УНР. Однак на той час чорноморське узбережжя було захоплене більшовиками.

Після підписання Берестейської угоди розпочалося визволення України її військами у союзі з військами Німеччини та Австро-Угорщини. Поразки червоних військ в Україні у березні-квітні значно послабили більшовицьку владу на Кримському півострові. 22 квітня до Криму з боями прорвалася група полковника Армії УНР Петра Болбочана.

Згодом до Севастополя прибула делегація УНР. Після довгих переговорів контрадмірал Михайло Саблін офіційно оголосив Чорноморський флот флотом УНР та наказав урочисто підняти українські прапори. Це рішення було ухвалене з урахуванням підсумків делегатських зборів на лінкорі «Воля» та настроїв української більшості команд.

Тож 29 квітня 1918 року до шостої години вечора в Севастополі на лінкорах, крейсерах, деяких есмінцях були спущені червоні прапори та підняті українські. Флагманом тодішнього українського флоту став корабель «Святий Юрій Побідоносець». Проте вже наступного дня, піддавшись пропаганді більшовиків, частина кораблів вийшла до Новоросійська. В Севастополі під українським прапором залишилися 7 лінійних кораблів, 3 крейсери, 12 есмінців, 15 підводних човнів, 5 плавучих баз, 3 румунських допоміжних крейсери, велика кількість транспортних і допоміжних кораблів.

Лінійний корабель «Воля», найпотужніший на Чорноморському флоті, ще восени 1917 року підняв український прапор услід за крейсером «Пам’ять Меркурія». Прапор на щоглі дредноута мав зображення жінки – алегоричний символ України й напис: «Не плач, Мамо, не журися, твої сини на морі добувають Тобі Волю – усміхнися».

Попри це, дата 29 квітня стала днем зародження Українського військового флоту. У квітні 1919 року Морське Міністерство УНР оголосило 29 квітня днем Свята Українського Державного Флоту й водночас днем Свята Українського Чорного Моря.

Оригінальний прапор морського міністра Української Держави, що був збережений лейтенантом Шрамченком. Затверджений у вересні 1918 року.

Свято 29 квітня відзначали на всіх континентах, де існувала українська діаспора

Того ж 1919 року в українських частинах морської піхоти, які були розміщені в Коломиї, відбулося перше святкування дня Українського Державного Флоту. У період між двома світовими війнами день 29 квітня відзначали як свято в Західній Україні та майже по всіх осередках української еміграції Європи та Азії. Не забували про цей день і після Другої світової війни.

Безкозирки моряків українського флоту в 1918 році.

Так, у 1951 році Підпільна Пошта України випустила перший пам’ятний блок з чотирьох марок під назвою «Вітай, Чорне море!», присвячений 33-й річниці з дня підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.

У 1953 у Філадельфії (США) відбулась академія на честь Свята Українського Моря, влаштована Організацією Демократичної Української Молоді. А у 1959 в Аргентині організація «Легіон імені Симона Петлюри» відзначила Свято Українського Моря і Флоту. В 60-ту річницю підіймання українських прапорів на Чорноморському флоті у Нью-Йорку на борту історичного вітрильника Peking відбулася історична реконструкція подій 1918 року: корабель було символічно перейменовано на «Святий Юрій Побідоносець» і передано до складу Чорноморського флоту УНР. Таким чином, свято 29 квітня відзначалося на всіх континентах, де існувала українська діаспора.

Попри те, що українська національна революція та державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військо-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна та незалежна держава завжди буде морською державою з власними Військово-Морськими Силами та флотськими традиціями, які в нашій історії сягають ще часів княжої та козацько-гетьманської доби.

Читайте нас в Telegram
росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

росіяни навіть не усвідомлювали, що можуть накоїти на Чорнобильській атомній станції — офіцер ЗСУ Андрій

26 квітня 1986 — одна з тих дат, що розмежувала світ на «до» і «після». Це дата, коли відбулася аварія на Чорнобильській атомній електростанції з руйнуванням четвертого реактора і викидом радіоактивних речовин назовні.

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

40 мільйонів доларів на вітер: російська армія продовжує самознищення

Від лютого цього року наші Сили оборони знищили декілька повітряних цілей противника, які до цього часу наші захисники не мали змоги ліквідувати. Це й ворожий літак Ту-22М3, і ракета Х-22.

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Старший сапер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Павлоград, Дніпропетровська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Оператор-водій до військової частини А2800

від 20500 до 35000 грн

Радісне, Одеська область