ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Промінь смерті – мрія, відтворена в металі

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Квітня 2020, 17:54

Відомий у всьому світі вчений Микола Тесла на початку тридцятих років ХХ століття повідомив, що йому вдалося згенерувати «промені смерті». На практиці їхнє реальне застосування стало можливим лише після того, як американський фізик Теодор Майману 1960 році створив перший лазер. Майже відразу після демонстрації винаходу військові провідних країн зацікавилися новинкою. Світ активно розпочав розроблення нового виду зброї. Вражальна дія лазерного променя – нагрівання до високих температур цілі. Лазер діє приховано, в його роботі відсутні видимі ознаки – звук, вогонь, дим. В армії його використовують для знищення цілей, засліплення, подачі сигналів, обміну інформацією, цілевказання, в розвідувальних операціях.

Лазерна зброя бронетанкових військ

США: STRYKERMEHEL

18 березня 2018-го особовий склад 2-го бронекавалерійського полку, 7-го армійського навчально-тренувального командування разом із фахівцями полігона ФортСілл (штат Оклахома) прибули до ФРН для демонстрації новітньої розробки.

На полігоні Графенвер відбулися показові стрільби бойової машини, озброєної лазерним комплексом STRYKERMEHEL. Спостереження за повітряним простором, виявлення безпілотних апаратів, знищення виявлених цілей відбувалося в обстановці, максимально наближеній до реальної. При цьому лазер успішно знищив 12 безпілотників, які потрапили в зону відповідальності бойового комплексу.

Керує лазерним комплексом і додатковими системами оператор з пульта дистанційного управління. За необхідності комплекс здатен автоматично виявляти й супроводжувати ціль, що значно полегшує роботу оператора-навідника. Для пошуку та наведення на ціль у будь-який час доби незалежно від погодних умов комплекс обладнано радіолокаційною станцією й оптико-електронною системою. Під час надходження даних відбувається наведення лазера на ціль та її ураження. Для полегшення роботи лазера комплекс доповнює система радіоелектронної боротьби, що придушує канали зв’язку між БПЛА й пультом керування. Так оператор БПЛА втрачає змогу вивести з небезпечної зони безпілотник, що неминуче веде до його втрати.

Китай: танк ZTZ-99

У Піднебесній на озброєнні перебуває серійний танк ZTZ-99, особливість якого – наявність лазерної системи активного захисту JD-3. Комплекс має вбудований лазерний вимірювач відстані, датчик попередження про опромінення лазером LRW, бойовий квантовий генератор LSDW. Отримавши сигнал про опромінення танка лазерним променем, система попередження дає команду на поворот башти в бік виявленого джерела. Вмикається лазерний промінь малої потужності, який визначає точне місцеперебування цілі. Визначивши ціль, потужність променя миттю збільшується до критичного рівня й виводить з ладу оптичні прилади та органи зору оператора противника.

Самохідний лазерний комплекс 1К11 «Стилет»

У 1982-му на озброєння радянської армії надійшли два самохідні лазерні комплекси 1К11 «Стилет». Тут використали спеціальне шасі на базі САУ СУ-100П. Для забезпечення роботи лазера встановили додатковий двигун потужністю 400 к.с. Комплекс мав виводити з ладу оптико-електронні системи наведення ворожих танків, самохідних артилерійських установок і гвинтокрилів. З допомогою засобів радіолокації визначалася ціль, «Стилет» виконував лазерне зондування, виявляючи оптичне обладнання противника. Могутнім лазерним імпульсом випалювався оптичний приціл, а також зіниці очей бійця, який прицілювався. Після розвалу СРСР один «Стилет» опинився на танкоремонтній базі № 61 під Санкт-Петербургом, другий– на танкоремонтному заводі у Харкові.

Самохідний лазерний комплекс 1К17 «Сжатие»

У 1991 році російська армія отримала значно досконаліший за «Стилет» лазерний комплекс 1К17 «Сжатие». Як базу використали шасі самохідної гаубиці 2С19 «Мста-С». У задній частині башти розмістили додаткову до основного двигуна потужну силову установку для забезпечення роботи генераторів. 1К17 «Сжатие» обладнаний двома рядами з дванадцяти оптичних каналів (верхній і нижній ряди лінз). Кожен має індивідуальну систему наведення. Багатоканальна схема дозволяє установці одночасно працювати з променями різної довжини.Як протидію застосовують світлофільтри, але проти одночасної дії 12 променів «Стилета» вони втрачають захисні властивості. Також комплекс має дві додаткові лінзи, які використовували для автоматичної системи наведення. На марші оптику випромінювачів і систем наведення закривають броньованими щитками. Кількість машин, якими володіє Росія, невідома. Починаючи з 2017 року росіяни, використовуючи досвід конструювання комплексів 1К11 «Стилет» і 1К17 «Сжатие», розробляють різні мобільні лазерні комплекси.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник міномета

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Водій

від 50000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

Пілот розвідувального БПЛА літакового типу

від 22000 до 120000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Стрілець, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область