ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Прилуки» повернулися після виконання завдань у Чорному морі

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 11 Березня 2020, 12:01

Днями ракетний катер Військово-Морських Сил ЗСУ «Прилуки» повернувся до Практичної гавані після виконання низки навчально-бойових завдань у Чорному морі.

Що робиться на вахті?

 

Мета п’ятиденного виходу корабля в море під командуванням капітана 3 рангу Володимира Углінського — висвітлення надводної обстановки в Чорноморській операційній зоні й відпрацювання елементів оцінювання другого рівня курсового завдання К-2. Вдалося виконати безліч корабельних бойових навчань і тренувань. Зокрема екстрене приготування катера до бою й походу, дії розрахунків у проході вузини в умовах складної обстановки. Через різке погіршення погодних умов (трибальний шторм) виконати практичні артилерійські стрільби в полігоні бойової підготовки було неможливо, тож командування вирішило відбути в укриття в район Тендрівської коси. Там екіпаж провів корабельно-бойове навчання з протипідводно-диверсійної оборони катера на незахищеному рейді. Навчалися й боротьбі за живучість на переході морем і стоянці. Під час повернення з завдання катеру сповістили про літаки противника, тож відпрацювали й навчання з протиповітряної оборони корабля на переході морем.

Зазвичай на цьому матеріал про вихід корабля у море мав би й закінчитись. Але не цього разу. Тут автор хоче коротенько розповісти про те, що його здивувало і водночас надзвичайно сподобалось. Служба на кораблі розпочинається з побудки особового складу о 6 годині. Військовики строкової служби виходять на зарядку, далі — сніданок і мале прибирання. Все проходить у якомусь характерному лише корабельній службі ритмі. І щойно лунає команда «Навчальна» чи «Бойова тривога», одразу все починає динамічно рухатися. І навіть у такі хвилини чути спокійний і впевнений голос командира.

На кораблі цілодобово триває вахта. Щочотири години відбувається зміна. Якщо вахта на ходу, до неї залучають вахтових штурмана, рульового і радіометриста. Є черговий по кораблю й дозорний з живучості. У вахті є свої інженер-механік, моторист на дизель-генераторі, головному двигуні та електрик. Варто зазначити, що на кораблі під час виходу ставались незначні поломки, та особовий склад електромеханічної бойової частини усував несправності дуже швидко. Як виявилося, механік старший лейтенант Володимир Горбенко на кораблі служить уже третій рік, знає всі можливості й недоліки катера, як і його підлеглі.

Про чергу до камбуза та морські традиції

— Ми екіпаж, одна команда, і кожен, виходячи в море, розуміє сутність завдань та робить усе, щоб не підвести нікого, чи то командир, офіцер бойової частини, чи старшина команди. Старшина зенітно-артилерійської команди мічман Олександр Матюх на «Прилуках» з 2014-го. Звісно, це надзвичайно надійні люди. Як і старшина електромоторної команди мічман Василь Ліхно. Робота кожного члена екіпажу є важливою, навіть у кока. А він у нас теж «невипадковий». Старший матрос Ярослав Бабенко служив строкову на «Прилуках», потім підписав контракт на 3 роки. Має освіту кухар-кондитер і хист до готування їжі. Його роботою задоволений увесь екіпаж, бо до камбуза завжди черга за добавкою. Тістечка, торти, піца — цим теж частенько Ярослав пригощає команду, — зазначив командир ракетного катера «Прилуки» Володимир Углінський.

Під час походу військові моряки не забули й про традиції. Весь особовий склад катера, хто не перебував на вахті, вишикувались на палубі. Два матроси розтягнули матроський комірець (гюйс) і ті, чиї прізвища назвав командир, виходили й випивали морську воду з 700-грамового корабельного ліхтаря. Після цього він тричі мав вигукнути: «Я моряк, я моряк, я моряк!» На комірець не має впасти жодної краплі. Також уперше в житті я став свідком посвячення в механіки. На гайковий ключ накладають добрячий шмат солідолу. Майбутній посвячений механік має поцілувати ключ, діставшись до його металевої частини — тієї, що під мазутом. Словом, наш п’ятиденний вихід пройшов швидко, весело й на позитиві.

«Айленди» теж отримали свої завдання…

Коли до Практичної гавані лишалося трохи більше ніж десять миль, ліворуч по курсу на горизонті з’явилися два катери, які йшли на досить великій швидкості у відкрите море.

То швидкісні патрульні катери типу «Айленд» вийшли для виконання поставлених завдань. Дивлячись на те, як одні бойові кораблі змінюють інші в нашому Чорному морі, чомусь хочеться вірити, що ми переможемо будь-якого ворога, щоправда, для цього нам потрібно більше кораблів і таких умотивованих екіпажів, як на ракетному катері «Прилуки».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Литва і оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва і оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

Завершене розслідування кримінального провадження щодо військовослужбовця однієї з військових частин у Запоріжжі, який самовільно залишив місце служби та подався шпигувати на користь російського агресора.

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустрів із Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Сторони обговорили створення офісу Реєстру збитків, повернення незаконно депортованих українських дітей до рф.

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

Командування Сухопутних військ Збройних Сил України повідомило про рішення про виокремлення штурмового батальйону 67 окремої механізованої бригади в окрему штурмову військову частину.

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

Головними сферами діяльності Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки є застосування дронів і сучасних технологій, використання роботів та геопросторових технологій.

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У ніч на 16 квітня 2024 року у російському брянську знеструмлено одразу декілька військових та промислових обʼєктів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир стрілецього взводу

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Фельдшер, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Старший бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Київ

120 Окрема Бригада ТрО ЗСУ

Стрілець-санітар

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область