ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зроби сам та надівай: медична маска від кореспондента АрміяInform

Лайфхак Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 25 Березня 2020, 9:47

Приписи та накази вищого командування у військових гарнізонах нині регламентують усім без винятку військовослужбовцям і працівникам ЗС України користуватися засобами захисту органів дихання. Простіше – масками. Без такого аксесуару на обличчі на службу потрапити – зась! Хоча такі розпорядження виконати досить проблематично без централізованого і постійного забезпечення медичними розхідниками (звичайна медична хірургічна синенька маска – розхідний матеріал, який слід міняти кожні чотири години згідно з рекомендацією МОЗ). Аптеки і побутові крамниці допомогти в цьому не можуть. Здебільшого на вході висить об’ява: масок, антисептиків, гумових рукавичок – немає.

Утім військова людина мусить виконати наказ старшого начальника. Та й армійську кмітливість ще ніхто не скасовував. Якщо бракує у продажу – зробимо самі з того, що є під рукою.

Отже, маска медична саморобна. Головні вимоги до неї – вона має щільно закривати ніс та рот. Для її виготовлення варто використовувати тканину лише з натуральних волокон.

Де її взяти? Все просто – носова хустинка. Зазвичай їх роблять з натурального льону чи бавовни. Щільність волокон і поверхнева густина такої тканини дозволяє ефективно затримувати частки, що можуть нести на собі вірус. Зокрема краплі вологи.

…У мене якраз завалявся зайвий носовичок із бавовняної тканини. Він утворить внутрішній шар, що прилягатиме безпосередньо до обличчя. Зовнішній шар, з естетичних та статутних міркувань буде в кольорі армійського камуфляжу ММ14.

Після чергового відрядження до району проведення АТО/ООС у мене зосталась хустка-бандана відповідного кольору із цупкого трикотажу.

Як зробити маску

Крок 1. Прасуємо обидва шматки тканини. Так їх легше кроїти.

Крок 2. Беремо лінійку й виміряємо квадрати 20 на 20 сантиметрів. Розмітку можна проводити крейдою або шматочком старого мила для рук. Воно чудово малює по тканині. Потім «вирубуємо» (це такий кравецький сленг) ці квадрати за допомогою ножиць.

Крок 3. Беремо голку й нитку. У кожного військового у запасі точно є «БЧЗ»: біла, чорна, зелена нитки. Ну а швацькі «скіли» прокачані ще з курсантських часів, коли ми ще займались підшиванням підкомірців, руки пам’ятають 😊. Приметуємо хустинку до лицьової сторони бандани. Чому?

Крок 4. А ось чому: пришиваємо її згори і знизу. Виходить своєрідний «рукав». Вивертаємо і отримуємо шви всередині. Так вигляд естетичніший. Можна ще всередину прокласти шар зі згорнутої у кілька разів медичної марлі. Але я не став цього робити, бо маска й так вийшла досить цупка.

Крок 5. Прасуємо заготовку знову і загортаємо три складки з кожного боку. Кожна складка по 3 сантиметри. Фіксуємо їх за допомогою ниток і ще раз проходимось праскою.

Крок 6. Щоб маска добре фіксувалася на переніссі й повторювала контур обличчя, беремо шматок «шну». Я використовував дротяний затискач від пакета із хлібом. За допомогою голки і нитки фіксуємо його у масці.

Крок 7. Щоби закріпити резинку, з боків пришиваємо дві довгих петлі. Я зробив їх з міцної тканини темного кольору.

Крок 8. А де ж взяти резинку? Позичив її шматок з вітровологозахисної форменої куртки. Для маски потрібно сантиметрів 15-20. А в куртку вона затягнута в районі талії, капюшона та по низу, як кажуть, із запасом.

Крок 9. Коли це все скріплено разом, прошиваємо усі шви на машинці, або вручну. Та ще раз прасуємо!

Отже, на все я витратив близько півтори години часу. Можливо людина із більш «прокачаними» навичками упорається швидше. В результаті ми зекономили близько 100 гривень з власного бюджету. На жаль, спекулятивна ціна респіраторів та масок на ринку приблизно в такому сегменті. Крім того, цю маску можна використовувати багато разів, на відміну від одноразової хірургічної. Виправ, кілька разів провів праскою і можна одягати знову!

І не забувайте використовувати маску правильно:

  1. Вона має покривати ніс і рот;
  2. Важливе щільне прилягання, без відступів по краях;
  3. Заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  4. Не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  5. Заміняйте маску кожні чотири години.
  6. Хірургічні маски, придбані в аптеці, повторно використовувати не варто. Їх слід викидати.

…За словами медиків, носіння маски не за потребою створює «оману свого захисту», бо вона захищає лише від поширення великих крапель з дихальних шляхів. Маска в умовах пандемії необхідна тим, що вже захворів, для зниження ризику зараження інших у закритих приміщеннях. На свіжому повітрі маски неефективні!

Сподіваємось, цей досвід стане для вас корисним! Будьте здорові!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України.

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор звукометричного комплексу, ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Гранатометник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Водій-військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Старший стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО