ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військовий лікар Вадим Бабій за час війни вивчив Донеччину не гірше, ніж рідну Вінниччину

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Березня 2020, 13:40

…Червень 2014-го. Розвідрота 95-ї бригади на 5-х БТР висунулася на взяття укріпленої позиції ворога в районі мосту біля селища Селезнівка неподалік Слов’янська. Просувалися під шквальним мінометним вогнем ворога, який засів у засідці. Майже відразу один з наших бронетранспортерів був підбитий. З’явилися перші поранені, на допомогу яким кинувся військовий медик Вадим Бабій, котрий ще в березні вирушив з Вінниці на Схід на підсилення медроти 95-ї бригади. Нині підполковник Бабій, старший ординатор відділення невідкладної медичної допомоги Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону пригадує початок активних бойових дій на Сході України спокійно. А тоді, коли дістав поранення та усвідомив, що залишився живий, він найбільше переживав, що не зможе залишитися в професії. Адже зір для лікаря має ледь не вирішальне значення.

— Тоді ми опинилися, немов у тирі в ролі мішеней на мосту, — згадує Вадим Бабій, — кулі, осколки — все навколо вибухало, неначе в голлівудському бойовику. Хлопці, які повискакували з підбитого БТР, падали, як підкошені, після кожного вибуху. Пам’ятаю, як вистрибнув з машини, побіг на допомогу пораненому, черговий вибух — і я відчув, як щось мені насунулося на око. Зібралася група поранених, почали вибиратися повзком, добре, що дали танк для прикриття відходу. Ще пам’ятаю, як спитав одного з інструкторів, земляка: «Олеже, ти мене перев’яжи, і що там узагалі зі мною?» На що почув: «Усе ОК». І лише за деякий час, коли Олег після поранення опинився у військовому госпіталі у Вінниці, він мені зізнався: «Я подивився на ваше око — а там місиво…»

Потім було тривале лікування та реабілітація. Складність у лікуванні полягала в тому, що потрібна була комплексна операція — райдужки, рогівки, повіки, крім того, необхідно було витягти застряглий осколок. В Україні неможливо провести подібну операцію в одному медичному закладі.

— На щастя, я отримав пропозицію від волонтерів на лікування та реабілітацію в Сполучених Штатах. Пройшов тривале обстеження. А потім мій лікар розіслав електронного листа колегам, і ті з них, хто мав бажання та можливість, долучилися до операції на безоплатній основі. Американський професор повідомив, що спробує витягнути осколок. І йому це вдалося. Операція пройшла успішно.

Вадим Бабій повернувся працювати до операційної з легкої руки відомого вінницького військового хірурга Андрія Верби, який сказав: «Досить сидіти вдома, нумо до роботи». Як пригадує лікар, спочатку було незручно працювати через травмоване око, а потім пристосувався, втягнувся. 2016-го Вадим Бабій знову вирушив на Схід. Працював в Сєвєродонецьку анестезіологом в операційній. А під час ротації в Краматорськ нарешті повернувся до аеромедичної евакуації, знайомої ще до війни: входив до складу бригади лікарів на спеціалізованому санітарному Ан-26 Vita.

Вадим Бабій жартує, що Донецьку і Луганську область знає вже краще, ніж рідну Вінницьку, адже облітав їх за останні три роки вздовж і впоперек. На рахунку офіцера — приблизно 650 евакуйованих повітряним шляхом поранених і хворих, із них майже 50 — у критичному стані, та 40 вильотів літаками й 70 — вертольотами.

— З останніх найбільш адреналіновою була евакуація важкого пораненого з Торецька. До окупованої Горлівки — 7 кілометрів, тож підлетіти й посадити вертоліт — неймовірно важко. А завдання лікарів — не просто довезти пораненого живим, а й з найменшою шкодою для його здоров’я. Тож спочатку телефоном довго консультували медиків стабілізаційного пункту. Одночасно екіпаж очікував сприятливу погоду. Відлітали з поля, від машини до вертольота п’ять підполковників якомога швидше бігли з ношами з пораненим. А я ще й проводив на ходу вентиляцію дихальним мішком. Хлопчину врятували.

Найбільшою мрією підполковника Бабія сьогодні є створення в Україні такої системи медичної допомоги, аби мати можливість урятувати кожне життя пораненого чи хворого.

— У Щасті до мене та мого колеги хірурга Павла Горчука на операційний стіл потрапив 19-річний боєць з опіками приблизно 45 відсотків поверхні тіла. Операція тривала всю ніч, поранений ще й весь час вибачався, що зіпсував нам свято, то, здається, було 8 березня. Стабілізували його стан і передали в опіковий центр Дніпра. Через місяць дізнався, що хлопець помер. І щоразу, коли згадую цього юнака, одночасно пригадую постер біля входу в один з реабілітаційних центрів у США. На ньому Джордж Буш тисне руку ветерану, врятованому після опіків 95% поверхні тіла, і дякує йому за службу. А поруч із плакатом — табличка з переліком найбільших інвесторів, на чиї кошти побудований центр, це сотні мільйонів доларів. І так у всьому Центрі для безстрашних, де ветерани відновлюються разом з родинами, — на кожному кроці закарбовані імена людей, які роблять пожертви, аби забезпечити гідні умови лікування та реабілітації воїнів. Нам обов’язково треба переймати подібний досвід як щодо матеріального забезпечення, так і вшанування і воїнів, і волонтерів, щоб не втрачати найцінніший скарб країни — її найкращих синів і доньок.

Сьогодні Вадим Бабій активно застосовує набутий бойовий досвід та знання, здобуті під час навчання за кордоном, для поліпшення системи аеромедичної евакуації поранених військовослужбовців. Тож цілком логічним є те, що офіцера висунули кандидатом від Вінницької області на отримання «Ордена Святого Пантелеймона» у номінації «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я» https://armyinform.com.ua/2020/01/vijskovyj-medyk-vadym-babij-nominant-na-otrymannya-medychnogo-oskara/.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Дизеліст-електрик до військової частини А2800

від 20000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Військовослужбовець, водій-заправник

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788

.Net engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша