ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Танок» вертолітників над Бродами

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 12 Лютого 2020, 13:44

– Погодні умови прості, практично безхмарно, видимість більше ніж 10 кілометрів, напрямок вітру східний та північно-західний, температура близько нуля градусів, вітер до 10 метрів за секунду, – доповів черговий синоптик.

Панове офіцери – щасливих польотів!

– Виконуватимемо польоти на майданчик, по західному та південному маршрутах. Висота польоту 600 метрів. Запасний аеродром «Калинів» свою готовність підтвердив. При виконанні польотів уночі в окулярах нічного бачення висота польоту по колу – 50 метрів, – інструктує старший штурман.

– Запуск і вирулювання – з дозволу керівника польотів. Далі виконуємо контрольне висіння, посадку, огляд вертольота. Далі – зліт за завданням. У разі відмови авіатехніки діяти згідно з інструкцією, у разі відмови радіозв’язку – вихід на ближній привід 100 метрів, далі – захід на посадку. Для польотів по колу вночі встановлять два інфрачервоні маячки, – доводив до особового складу керівник польотів.

– Час початку польотів 14:30, закінчуємо о 21:30. Заходи безпеки: руління на мінімальній швидкості через зледеніння деяких ділянок рульових доріжок. На контрольному висінні перевірити запас потужності. Після контрольного зависання – огляд. Польоти виконувати згідно з поставленими завданнями. Через кожні 10-15 – хвилин контроль залишку палива. У виконанні групових польотів уночі – особлива увага і концентрація, – давав крайні настанови командир 16-ї окремої бригади армійської авіації «Броди» полковник Павло Бардаков.

У цей час із зали почулося: «п’ять, чотири, три, два, один, 13 годин 49 хвилин – відлік!»

– О 14-й годині – підняття прапора. Панове офіцери, щасливих польотів! – насамкінець промовив командир і екіпажі вертольотів почали виходити на вулицю.

Уже за лічені хвилини частиною лунав Гімн України, заспіваний військовими, а над флагштоком майорів Державний Прапор. Це непорушна традиція льотчиків перед виконанням польотів. А незабаром «заспівали»  лопаті й мотори Мі-8 та Мі-2.

Молоді пілоти за два роки налітують удвічі більше, ніж за п’ять років навчання

Польоти по снігу, який щойно випав, особливі. Вони вимагають спеціальної техніки злету і посадки. Про них АрміяІnform оповідала раніше. А ще слизька смуга, яка вимагає обережності й уваги. Тож, льотна зміна була непересічною. Особливо для молодих льотчиків, які вперше виконували польоти в нічний час в окулярах нічного бачення. Та, все по черзі…

Характерна вправа під час денних тренувань екіпажів – політ на евакуацію тих, хто зазнав лиха. Гвинтокрили, зробивши коло за маршрутом, підлітали до визначеного майданчика й зависали на висоті 30 метрів. Борттехнік тим часом опускав на лебідці автомобільну шину. Вона мала торкнутися землі там, де був умовний потерпілий – точно у визначеному квадраті. При цьому льотчики боролися з вітром, що сягав 10 метрів за секунду, а це приблизно 35-40 кілометрів за годину! Тож, утримати гвинтокрил у певній точці зависання – нелегке завдання. Але всі екіпажі чітко справлялися з цим завданням.

– Вправа з шинами – це політ на евакуацію із зависанням над сушею. Це дуже важливий елемент, бо під час бойових дій на сході країни вертолітники часто проводили і проводять евакуацію поранених як посадковим способом, так і зависанням на певній висоті. А в миротворчих місіях ми у такий спосіб евакуюємо людей. Тому всі льотчики з Мі-8 обов’язково відпрацьовують цей елемент. Це одна з головних наших вправ, – розповів заступник командира бригади з льотної підготовки полковник Олег Старченко.

Як зазначив комбриг, польоти відбуваються два-три рази на тиждень, немає жодних проблем з авіаційним гасом. У таких умовах льотний склад здобуває хороші практичні навички, особливо це стосується молодих пілотів, які в парі з досвідченими шліфують майстерність і збільшують наліт.

– Я випускник  Харківського національного університету Повітряних Сил 2017-го. За п’ять з половиною років навчання налітав 60 годин. А за трохи більше, ніж два роки служби у частині – 140! Мій загальний наліт уже становить 200 годин, – на підтвердження слів командира розповів командир вертольота старший лейтенант Євгеній Копотун. – Є в цьому доробку і години, налітані під час бойового чергування в районі операції Об’єднаних сил.

Про нічні польоти й «іномарку», яку носить в одній руці льотчик

За роботою час біжить швидко. Незабаром на летовище спустилися сутінки, а наче за мить небо встелилося зорями. Майже повний місяць освітлював землю. Краса…

– Денна вправа щодо евакуації складна, але не настільки, як польоти вночі в окулярах нічного бачення. До того ж ми виконуватимемо групові польоти на Мі-8 установленим строєм, де інтервал між вертольотами – 70 метрів, а дистанція – 120, – розповів полковник Олег Старченко.

За словами комбрига полковника Павла Бардакова, ще в серпні 2014-го в частині приступили до виконання польотів уночі в окулярах нічного бачення. Це – життєва необхідність під час ведення бойових дій. Відтоді і проходять такі тренування. Зараз понад 90% особового складу має такий досвід. Вчаться літати вночі і молоді льотчики.

– Окуляри дають змогу виконувати польоти вночі на дуже малих і граничних висотах наче вдень. Обладнання дуже надійне. Його нам поставляють західні партнери. Нічні окуляри апробовані не десятками, а сотнями годин польотів. І щороку їх модифікації покращуються, – розповів полковник Олег Старченко.

Комплект льотчика для нічних польотів складається з шолома, окулярів та блока живлення, який кріпиться на задній частині шолома і є аварійним джерелом електроенергії. У кожного пілота – індивідуальний комплект. Шолом підганяється під голову льотчика, а лінзи окулярів – під кожну діоптрію очей. У разі швидкого злету, кожний льотчик бере свій комплект і вирушає на завдання. До речі, вартість одного – 17 тисяч євро: дві тисячі коштує шолом, 15 тисяч – окуляри. Тож, кожний льотчик носить в одній руці хорошу іномарку.

Під час нічних польотів майже все світло на аеродромі вимикається. Залишається тільки необхідне для безпеки. Добре, коли місяць повний: він додає освітлення земній поверхні.

…Надвечір вітер вщухає, а пара Мі-8 підіймається у височінь. Видовище ще те. В об’єктиві фотоапарата, якому важко вхопити чіткі нічні контури гвинтокрилів, у них яскравий футуристичний вигляд, немов неземні літальні об’єкти. Романтика… Це слово для льотчиків як синонім польотів. Виснажливі й динамічні, проте вони для них – хвилини щастя. І це щастя – льотні зміни – для особового складу бригади «Броди» триває.

 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар сімейної медицини

від 23000 до 23000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Артилерист (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Кухар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець-помічник гранатометника

від 20000 до 125000 грн

Нікополь, Дніпропетровська область

Стpілець-зенітник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-зенітник в ППО, військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область