ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Квартирна проблема: «Відтепер буде новий «підхід до снаряда»

Важливо Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 28 Лютого 2020, 13:59

В оборонному відомстві під головуванням заступника Міністра оборони Олексія Марценюка відбулась розширена нарада за участі  представників ГоловКЕУ, регіональних КЕЧ, житлових комісій апарату Міноборони та безпосередньо підпорядкованих структур, Генерального штабу, гарнізонів та громадських активістів. Мета заходу: обговорення забезпечення військовослужбовців житлом.

 

Проблема, про яку «байки» складають

Свій виступ перед учасниками наради Олексій Марценюк розпочав із байки, в якій мова йде про те, що мрія кожного військового – стати полковником у Києві. За словами Олексія Еразмовича, сумна мораль цієї байки підкреслює неефективність і недосконалість існуючої системи забезпечення житлом військовослужбовців. Несправедливість, на думку заступника Міністра, полягає в тому, що  одна людина отримує житло в Києві, а інша в менш привабливому місті. До того ж деякі спритники «знаходили можливості» стати власниками квартир у різних гарнізонах.

Але ця «байка» лише про певну категорію людей, бо я, отримавши свого часу звання «полковника», знаходжусь в черзі з січня 1993 року. І подібних життєвих історій людей з погонами тисячі. А от бажання заступника Міністра покінчити із несправедливістю і корупцією, впевнений, не лише у мене, викликає чергові великі сподівання на зрушення у цій задавненій проблемі.

«Наша мета ‒ перетворити квартирну чергу в чергу бажаючих служити в Збройних Силах України»

 

Говорячи про амбітні плани за 5 наступних років позбутися черги в понад 47 тисяч сімей військовослужбовців, близько семи тисяч із яких чекають на новосілля майже 20 років, Олексій Марценюк обережно зауважив, що присутні в залі, мабуть, були свідками й не таких обіцянок.

‒ Відтепер буде новий «підхід до снаряда, – наголосив Олексій Еразмович. – Моє особисте завдання як заступника Міністра оборони, який відповідає за житловий напрямок, вирішити квартирне питання раз і назавжди. Наша мета, наша місія: перетворити квартирну чергу в чергу бажаючих служити в Збройних Силах України.

За словами Олексія Еразмовича нині опрацьовуються методики, які кардинально змінять ситуацію із забезпеченням житлом. На переконання посадовця, квартирне питання потрібно розглядати комплексно: одночасно говорити не лише про пропозиції, а й про попит. Потрібно чітко знати, скільки і якого житла потрібно сім’ям військовослужбовців. Для цього, за його словами, й запроваджується електронна квартирна  черга.

Окремо виділив Олексій Марценюк проблему службового житла, де в процесі його отримання, а потім «розслужбовлення», і криється стрижень корупції.

‒ Нами введена така форма житлового забезпечення, як штатно-посадове житло на заміну службового, ‒ зазначив Олексій Марценюк. ‒  Але й тут не все просто. Ми стикаємося з фактами, коли військовослужбовець відмовлявся від кращого штатно-посадового житла на користь свого гіршого службового. І я таких військових розумію. Тому що в службовій квартирі родина військового почувається більш захищеною. Наскільки мені відомо, при отриманні штатно-посадового житла виникають й проблеми з реєстрацією.

Але, за словами Олексія Еразмовича, поки що це єдиний шлях позбутися корупції в схемах із службовим житлом. Заступник Міністра закликав учасників наради до активного обговорення житлової проблеми. І не лише вдаватися до критики, підіймати гострі питання, а й висловлювати пропозиції щодо їхнього вирішення.

Представник Управління нормативно-методичного забезпечення Олександр Таран поінформував присутніх щодо стану квартирного обліку та потребами в житлі для забезпечення військовослужбовців Збройних Сил. Надана Олександром Олександровичем для АрміяInform інфографіка красномовно свідчить про проблему, яка існує на сьогоднішній день і яку зобов’язується вирішити оборонне відомство за наступні 5 років.

Майже три години обговорювали учасники розширеної наради проблеми, пов’язані з упорядкуванням квартирної черги і переведенням її в електронний формат, як вирішуватимуться долі тих родин військових, що мешкають в адміністративних будівлях, які  переобладнані під житлові, як не допустити проявів корупції під час розподілу житла тощо. В процесі дискусії час від часу спливали  факти з категорії «не вкладається в голові». Вдумайтесь лише: сім’я військовослужбовця в Одесі очікує на квартиру в статусі «позачергових» 23 роки (!). А колону столичних військових безхатченків очолює  людина з постановкою на чергу в жовтні 1990 року (!). Є й більш сумні випадки, коли військовослужбовець у відставці помирає, так і не дочекавшись власного житла…

 Міністерство оборони запрошує до діалогу

Це добре, що оборонне відомство заходилося переводити чергу в електронний формат, зауважували учасники дискусії,  але черга сама собою рухатися не буде. Тому багатьох цікавили конкретні проєкти та механізми забезпечення житлом. Військовослужбовець повинен чітко знати, що під час призначення на іншу посаду в інший гарнізон його вже буде чекати квартира штатно-посадового статусу і йому не прийдеться перейматися проблемою, де мешкатиме його родина.  Яким шляхом будуть забезпечуватися постійним житлом  військові з вислугою 20 і більше років? На ці питання вже сьогодні учасники наради зажадали мати відповіді. Так само чимало присутніх висловлювали подив рішенню призупинити процес зміни статусу службового житла. Що заважає проводити ревізію цього житла і водночас тим особам, чиї квартирні справи не викликають підозри, дати дозвіл на розслужбовлення?

Олексій Марценюк запропонував представникам житлових комісій розробити конкретні механізми перевірки квартирних справ, які  б унеможливлювали отримання «хитро-мудрими» особами другої або третьої квартири і подати проєкти на розгляд.

‒ У такому важливому питанні, як забезпечення житлом військових, не можуть лунати лише монологи керівництва, ‒ зазначив Олексій Еразмович. – Я всіх запрошую до діалогу, під час якого, сподіваюсь, визріють цікаві й корисні рішення. Пропоную  всім, кому небайдужа найгостріша соціальна проблема нашого війська, подавати свої пропозиції, поради та ідеї. Ми їх обов’язково розглянемо і врахуємо в подальшій роботі.

Олексієм Марценюком запропоновано всі пропозиції структуровано надавати помічнику заступника Міністра оборони Кравченку Павлу Дмитровичу 095-685-74-99 та до громадської приймальні: вулиця Михайла Грушевського, 30/1, Київ, Київська обл., 01021, телефон: 044 253 1156

Фото Назар Волошин

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій ББА

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Командир міномета

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Оператор радіолокаційної станції

від 20000 до 120000 грн

Геча, Закарпатська область

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Снайпер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 23000 до 123000 грн

Володимир, Волинська область