ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Армата»: прорив чи глухий кут танкобудування?

Blogger pool Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 10 Лютого 2020, 13:43

Росіяни дуже полюбляють використовувати чужий винахід або розробку, а потім гучно заявити про черговий ривок власних конструкторів. Саме такий випадок стався і з новим танком Т-14 «Армата».

Не нова ідея, забракована лідером озброєнь

Ідея створити танк із баштою без екіпажу не нова. З 1976 року в Харкові майже 10 років розробляли танк Об’єкт 477 «Боксер» на подовженій базі шасі Т-64. У башту встановили гармату ЛП-81 калібру 152 мм, механізм заряджання якої складався з трьох суміжних барабанів на 34 постріли, який через надскладну конструкцію замінили – револьверного типу. Екіпаж – 3 чоловіки, кожен перебував у своєму відсіку. Механік-водій – у центрі корпусу попереду, командир та навідник – під баштою в корпусі. Двигун 6ТД потужністю 1000 к.с. розганяв п’ятидесятитонну машину до 63 кілометрів на годину. Машину не вдалося довести до кінця через бюрократичну тяганину, документація на неї після 1991 року опинилася у східного сусіда.

У США танкобудівники в 1989-му розробили, а на початку 1990-их побудували в металі кілька дослідних зразків нової машини Blok-3 для можливої заміни М1 Abrams. Танк мав аналогічну до харківського Об’єкта 477 компоновку з дуже подібною баштою, в якій розміщалося озброєння і система керування вогнем. Під самою баштою – барабанний автомат заряджання. Екіпаж із трьох чоловік розташували в корпусі перед баштою в ізольованій капсулі. Вага танка, як і в нашого «Боксера», була 50 тонн. Американці всебічно вивчили й випробували нову концепцію танка і прийшли до висновку: ця конструкція безперспективна з низки причин:

  1. У разі пробиття борта корпусу і потрапляння снаряда в боєукладку автомата заряджання, відбувався вибух такої сили, що відривав башту.
  2. Повноцінний захист борта капсули з екіпажем та снарядного відсіку неможливий.
  3. Гармата й системи управління вогнем вразливі навіть до вогню автоматичної зброї.
  4. У випадку пошкодження або виходу з ладу автомата заряджання чи системи управління вогнем, екіпаж не може вручну заряджати гармату й наводити її на ціль.
  5. Незручність завантаження боєприпасів у автомат заряджання.

Після випробувань американські журналісти поцікавились думкою про машину в танкіста. І ось, що він відповів: «Так, танк цікавий, я бажав би, щоб цей танк був у нашій армії, але я б не хотів на ньому воювати. Мені він не сподобався».

– Чому?

– Не подобається і все!

Американці впевнились: танк такої конструкції і компоновки, окрім зовнішнього грізного вигляду, суттєвих переваг перед класичною не має. Одна з побудованих машин до сьогодні вкривається іржею на Абердинському полігоні.

Росіяни, бажаючи вразити світ науковими досягненнями, нічого кращого не придумали, як скопіювали компоновку танка, башту з автоматом заряджання та бронекапсулу для екіпажу. Зрештою, вони вирішили, що концепція основного танка з баштою без екіпажу є надсучасною і створили найбільший та найвищий танк у світі – Т-14 «Армату».

У РФ вважають: «Армата» має низку переваг над існуючими танками НАТО: у Т-14 лобову броню не пробивають сучасні снаряди і ракети, як і інші унікальні технічні новинки. Серед натовських танків згадується і «Леопард-2», не здатний пробити захист Т-14. Словом, «Армату» традиційно рекламують як російську зброю, що не має аналогів і за своєю бойовою міццю перевершує існуючі танки. Але чому на Заході не будують подібні машини? Не можуть, чи не вбачають за потрібне? Чому Німеччина, Велика Британія, Франція й інші країни вслід за США не продукують танки, схожі на «Армату»? Спробуємо розібратись в основних характеристиках Т-14.

Гармата та боєприпаси

«Армата» оснащена 125-мм гарматою 2А82-1М, довжиною ствола 56 калібрів, що на 40 сантиметрів довша гармати Leopard-2А8. Вона виконана з частково хромованим стволом, без ежектора для продувки каналу ствола, бо башта без екіпажу. Гармата має підвищену жорсткість труби, точність і кучність стрільби. Але через різке підвищення початкової швидкості снаряду та тиску в каналі ствола живучість його зменшилась, удвічі поступаючись гарматам сучасних танків.

У комплект боєприпасів входить керована ракета ЗУБК21 «Спринтер» із тандемною кумулятивною бойовою частиною. Дальність стрільби 100-8000 метрів, бронепробиття – 950 мм. Також Т-14 може використовувати бронебійно-підкаліберний снаряд «Вакуум-1», здатний з дистанції 2000 метрів під кутом 90 градусів пробити 850 мм броні. Крім боєприпасів для боротьби з бронетехнікою, є осколково-шрапнельні снаряди ЗОФ82 «Тельник».

Боєкомплект – 45 роздільно-гільзових пострілів. Гільзи картонні, такі як і в Т-72. 32 постріли знаходяться під баштою в автоматі заряджання барабанного типу. Ще 13 пострілів – у кормовій частині башти, ними поповнюють автомат заряджання тільки в «тилових» умовах на зупинці. Технічна скорострільність з місця становить 12 пострілів на хвилину, а з ходу не перевищує 6-9.

У боєкомплекті Т-14 снаряди з картонними гільзами для кращого згорання, як і в інших російських танках. Тому, коли броню пробиває ворожий снаряд та потрапляє в автомат заряджання, відбувається детонація боєприпасів, що призводить до знищення машини.

Танкісти та піхотинці країн НАТО на навчаннях відпрацьовують спеціальну вправу «Попади в автомат заряджання російського танка».

Броньовий захист

Лоб корпуса сильно броньований, але в передній частині в районі бронекапсули не витримує влучань бронебійно-підкаліберних снарядів, починаючи з 105-го калібру. Звісно, що при враженні броні екіпаж, який сидить в капсулі в рядок, немає шансу на виживання.

Башта має бронювання: лоб 150 мм, борта 80 мм, корма 30 мм. Дах башти 70 мм катаної броні та 12,5 мм корундової кераміки. Захист башти вразливий для автоматичних (20-40-мм) гармат БМП.

Надмоторні решітки розташовані над радіаторами і мають велику площу через те, що система охолодження двигуна потребує багато повітря. Завдяки цьому згадана ділянка танка вразлива для мінометного обстрілу, вогнеметів та пляшок із запалювальною сумішшю. Двигун з агрегатами системи охолодження займає об’єм 4,35 м3 проти 1,9 м3 у Т-90.

(далі буде)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Геодезист, топограф, картограф

від 25000 до 75000 грн

Одеса

Військова частина А3674

Лікар медичного пункту, загальної практики, військовослужбовець

від 25000 до 30000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Авіаційний технік, бортовий оператор

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Командир відділення, військовий

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Морська Піхота ЗСУ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП