ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Свого сина я б спокійно посадив у літак, відремонтований нашими інженерами»

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Лютого 2020, 17:16

Події в Криму на початку 2014 року змінили Сакську бригаду морської авіації, напевно, назавжди. Тоді тест на вірність пройшли не всі, бригаду залишило близько 70 % особового складу. Однак удалося передислокувати на материкову Україну всю техніку, що на той час могла піднятись у небо. І це під носом в окупантів, увага яких вочевидь була прикута до винищувачів з Бельбеку.

На материковій Україні процес відновлення бригади йшов швидко, долучились волонтери, чимало людей виявили бажання служити в морській авіації.

Авіаційна техніка, яка є на озброєнні бригади, правду кажучи, не нова. Як і будь-які машини, літаки теж мають свій ресурс, продовжити який без комплексних ремонтних робіт неможливо. Аби літаки завжди були готові до вильотів, авіаційні інженери трудяться і взимку на морозі, і в літню спеку. Працюють професійно, без пафосу, рекламного галасу перед камерами й по-військовому стримано. Про специфіку роботи, проблемні питання розповів підполковник Віталій Ушкалов, заступник інженерно-авіаційної служби бригади морської авіації.

З моменту виходу з Криму кількість справних літаків ті вертольотів не лише не зменшилась, а й суттєво збільшилась…

— Так, це правда. Не так давно отримали кілька модернізованих вертольотів Мі-8, проводиться ремонт Ан-26, Мі-14. Нині на Конотопському заводі розпочалося виконання дослідного ремонту вертольотів Ка-27. Раніше проводити такий ремонт на українських підприємствах не могли. Також встановлюються нові радіоакустичні буї, розроблені українським виробником. Тобто позитив є. Хоча, правду кажучи, є чимало моментів, пов’язаних з несвоєчасним фінансуванням.

— Коли виходили з Криму, бригада була укомплектована лише на 30 відсотків. Яка ситуація сьогодні?

— Важливо зрозуміти специфіку нашої роботи. Ми не просто набираємо людей, а й готуємо їх. У нас дуже технологічна техніка й знайти готових фахівців майже неможливо. Часто стикаємось із ситуацією, коли приходить людина, за п’ять років стає хорошим фахівцем і йде працювати у цивільну компанію — «Боїнг», «МАУ» чи «Українські вертольоти»… Звісно, цих людей можна зрозуміти, зарплатня в таких компаніях у рази вища. Через плинність кадрів нам непросто… Щоправда, основний кістяк залишається. В інженерно-авіаційній службі бригади служить чимало людей, якими можна пишатись, в яких без перебільшення золоті руки. Є чоловік, який в четвертому поколінні служить інженером. У нього і батько, і дід, і прадід служили в ІАС авіаційної бригади.

 

— Коли ми спілкувались у 2014-2015 роках, то нам розповідали, що бригаді активно допомагали волонтери з придбанням деякого обладнання. Дотепер не забувають чи ентузіазму поменшало?

– Не так активно, але допомагають досі. Торік волонтер подарував нашій частині літак Ан-2. Він у непоганому стані, через Вінницький авіаційний завод введемо його в експлуатацію. Літак плануємо використовувати для навчальних стрибків морської піхоти.

— Які завдання виконують авіатори бригади в акваторії Чорного та Азовського морів?

— Виконуємо завдання з охорони морського кордону, пошуку надводних цілей, розвідки обстановки по морській лінії… Може здатися, що це не так небезпечно, як польоти на лінії зіткнення, та від ворожих обстрілів ніхто не застрахований. Нагадаю випадок, коли обстріляли наш Ан-26.

— Що побажаєте колегам з ІАС у їхнє професійне свято?

— Миру, безаварійної льотної роботи, побільше сучасної техніки. А також терпіння та здоров’я. Свого сина я б спокійно посадив у літак, відремонтований нашими авіаційними інженерами й це, мабуть, найкраща оцінка їхньої роботи.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший стpілець-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Вакансія: механік-водій

від 20000 до 120000 грн

Липники, Львівська область

Провідний спеціаліст групи публічних закупівель

від 17000 до 17000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Сапер до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область