ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Взірець непохитної нескореності. Ольга Басараб

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Лютого 2020, 12:40

У ніч із 12 на 13 лютого 1924 року до цієї тендітної маленької жінки  (мала на зріст лише 152 сантиметри) у львівській в’язниці представники польської окупаційної влади застосували жорстокі тортури. Але кількагодинні допити із застосуванням електричного струму не змогли зламати волю  Ольги Басараб (уроджена – Левицька). Уранці 13 лютого жінку знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери. Закатована, вона ще змогла видряпати на тюремній стіні: «Вмираю, замучена, помстіть!»

Із початком Першої світової разом з Оленою Степанів 25-річна Ольга організовує першу жіночу чоту Українських Січових Стрільців, до складу якої увійшли 33 жінки та 300 чоловіків. До цього вона працювала в «Жіночій громаді», «Просвіті», «Пласті», вела курси для неписьменних, водила сільських дівчат на денні вистави в театр. Під час Першої світової активно допомагала пораненим українським воїнам австрійської армії, Українській Лізі миру й свободи та Українській секції Міжнародної організації Червоного Хреста, від якої за подвижницьку роботу удостоєна срібної медалі.

За Директорії Української Народної Республіки Ольга Басараб працювала секретарем Українського посольства у Фінляндії, а згодом бухгалтером посольства УНР у Відні. Завдяки гарному знанню іноземних мов вона вільно почувалася в європейському середовищі, відвідувала різні західноєвропейські держави, легко й невимушено встановлювала контакти з дипломатами, представниками політичних і ділових кіл. Саме у цей час підрозділ так званої загальнодержавної розвідки – відділ закордонної інформації політичного департаменту Міністерства внутрішніх справ УНР почав активно використовувати закордонні дипломатичні представництва для добування розвідувальної інформації.

Ольгу Басараб також залучили до розвідувальної діяльності в інтересах Української держави. Вона легко провозила через кордони документальні матеріали, за які, у разі їх вилучення поліцією, могла бути заарештована і звинувачена у шпигунській діяльності.

У вересні 1920-го стає членом підпільної Української військової організації, особистою зв’язковою полковника Євгена Коновальця.

1923 року Ольга переїхала до Львова, де співпрацювала з Українською Військовою Організацією (УВО) – підпільною організацією військовиків, заснованою 1920 року колишніми старшинами корпусу Січових стрільців і Української галицької армії. У цій організації виконувала роль зв’язкової. На жаль, у архівах не збереглося відомостей про характер завдань, які їй доручали. Усе відбувалося за обставин найвищої секретності.

Заарештували мужню українську розвідницю 9 лютого 1924 року. У її квартирі польська поліція виявила й вилучила матеріали УВО на 19 аркушах, у яких зазначались місця дислокації польської армії, адреси командирів військових частин, звіт про діяльність польської розвідки тощо. Ольгу ув’язнили, звинувативши в шпигунстві на користь веймарської Німеччини та більшовицької України. Після допитів та жорстких катувань жінка померла, не виказавши нікого з побратимів.

Нині вже неможливо з’ясувати подробиці трагедії. За однією з версій, не стерпівши принижень, горда українка наклала на себе руки. Проте згодом офіційне повідомлення про самогубство опротестувала громадськість – в’язничні ґрати надто високо, щоб нещасна самотужки могла прив’язати зашморг.

26 лютого Ольгу Басараб поховали на Янівському цвинтарі у Львові. У церемонії прощання взяли участь кілька тисяч львів’ян і кількасот поліцейських. Очолили похоронну процесію десять священиків. Домовину з тілом несли студенти.

Могила Ольги Басараб на Янівському цвинтарі всі наступні роки міжвоєнної епохи стала об’єктом паломництва українців. Але таємниця її загибелі досі до кінця не розкрита.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Бериславі армія рф скинула вибухівку на заклад освіти

У Бериславі армія рф скинула вибухівку на заклад освіти

російські війська продовжують нищити освітні заклади на Херсонщині.

Президент: російське зло навіть напередодні Великодня прагне нести руїни

Президент: російське зло навіть напередодні Великодня прагне нести руїни

Сьогодні зранку була тривала доповідь Олександра Сирського. Головком доповів саме щодо наших фронтових позицій, конкретних дій підрозділів, конкретних напрямків.

На Донеччині збили російський Су-25

На Донеччині збили російський Су-25

Воїни 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка сьогодні збили російський Су-25 на Донеччині.

Мінометники показали, як нищать ворога на Куп’янському напрямку

Мінометники показали, як нищать ворога на Куп’янському напрямку

На Куп’янському напрямку мінометники «Помсти» показали свою роботу, внаслідок чого двоє окупантів були ліквідовані, ще двоє — поранені.

Пенсіонеру-переправнику не вдалося довезти до Тиси двох «водолазів»

Пенсіонеру-переправнику не вдалося довезти до Тиси двох «водолазів»

62-річного жителя міста Тячів, який мав намір переправити в Румунію двох чоловіків, викрили у ході реалізації інформації, наданої співробітниками оперативно-розшукового відділу Мукачівського прикордонного загону.

«У вас вообще, Саш, никого почти не осталось, это п*здец» — ГУР перехоплення

«У вас вообще, Саш, никого почти не осталось, это п*здец» — ГУР перехоплення

Українські розвідники оприлюднили перехоплену розмову цивільної з Новоборового Луганської області щодо великих втрат та зниклих безвісти військовослужбовців зс рф.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Оператор систем РЕР (радіоелектронна розвідка)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Начальник медичної служби

від 28000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Старший оператор-дешифрувальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир відділення

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

Запорізький Центральний ОРТЦК та СП