ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військові пенсіонери не мають бути вигнанцями у суспільстві

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 13 Лютого 2020, 14:14

У вересні 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб щодо відновлення дії попередніх редакцій норм зазначеного Закону» (№2141). Цей документ мав стати першим кроком на законодавчому рівні до ліквідації диспропорції в нарахуванні пенсій військовим пенсіонерам. Але він так і залишився на папері. Про те, чому соціально важливий документ так і не внесено на розгляд парламенту, розмова з його автором, першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народним депутатом Михайлом Цимбалюком.

«Пропонуємо встановити конституційну справедливість – перерахунку підлягають пенсії у зв’язку з підвищенням розміру грошового забезпечення»

– Михайле Михайловичу, на ухвалення законопроєкту № 2141 чекають тисячі військових пенсіонерів. Яка його доля?

– На сьогодні цей законопроєкт зареєстрований у Верховній Раді та поки що не винесений на голосування. Найближчим часом проситимемо голову профільного комітету, лідерів фракцій, щоб вони на погоджувальній раді наполягли на тому, щоб документ винести в сесійну залу. Розуміємо, скільки тисяч людей очікують цього законопроєкту, який встановить певну соціальну справедливість серед військових пенсіонерів, що раніше вийшли на пенсію і тими військовослужбовцями, котрі звільняються зараз. Очікуємо, що цей законопроєкт потрапить у сесійну залу, зважаючи на те, що до авторства залучені представники більшості народних депутатів. Це дає нам шанси, що його ухвалять, і військові пенсіонери отримуватимуть справедливі пенсії.

– Що заважає проходженню цього соціально важливого документа?

– Нині всі чудово розуміють, що в разі його ухвалення доведеться вишукувати додаткові фінансові ресурси в бюджеті. Тому є певний спротив з боку окремих політичних сил. Але маю надію, що цей документ спільними зусиллями ближчим часом вдасться внести до сесійної зали, і за нього  проголосують.

– Ви є співавтором нового закону про військові пенсії. У чому полягає його завдання та які суттєві зміни у ньому закладені?

– Основне завдання документа – повернути ті 90% відповідної суми грошового забезпечення замість 70%, встановлених наразі попереднім законом.

Основне завдання документа – повернути ті 90% відповідної суми грошового забезпечення замість 70%, встановлених наразі попереднім законом.

Ми пропонуємо встановити конституційну справедливість – перерахунку підлягають пенсії у зв’язку з підвищенням розміру грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, або в зв’язку з введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством.

У цьому нас підтримало Головне науково-експертне управління. За його висновками, нині треба покращувати матеріальне становище військових пенсіонерів та інших осіб, на яких поширюється дія цього Закону, та відновити дію попередніх редакцій норм зазначеного Закону.

Згідно з пунктом 6 частини 1 статті 92 Конституції України виключно законами визначаються основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення.

Окрім того, види грошового забезпечення, які використовують для перерахунку пенсій, у новій статті 632, якою доповнюється Закон, мають бути узгоджені з передбаченими у статті 43 видами грошового забезпечення, на підставі яких обчислюється пенсія.

Не є таємницею, що люди, котрі звільнилися до того, коли ухвалили нове законодавство про військову службу, отримують значно меншу пенсію, перебуваючи на аналогічних посадах, ніж ті, що служать там нині.

Це стосується і Національної гвардії та інших силових структур.

Положення частини другої цієї статті щодо неврахування видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій, які були скасовані чи такі, що не виплачуються на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною посадою, має бути скориговане з урахуванням тієї обставини, що у період з 2007 року із грошового забезпечення військовослужбовці сплачували страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. У зв’язку з цим потребуватиме визначення порядок застосування при перерахунку пенсій складових грошового забезпечення, з яких сплачувалися внески. Це теж дуже суттєво.

Аналогічний підхід, на нашу думку, слід застосувати і щодо положення абзацу 6 частини 1 вказаної статті щодо обов’язкового врахування при перерахунку пенсій надбавок, які виплачувалися за період служби та обслуговування ядерної зброї на об’єктах, що розміщені на території інших країн, виходячи з факту сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Крім цього, у частині 4 нової статті 632 слід уточнити, що в ній йдеться лише про ті міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких дала Верховна Рада України. У них передбачено, що пенсійне забезпечення іноземних громадян з-поміж військовослужбовців іноземних військових формувань, які постійно проживають в Україні, здійснюється згідно із законодавством держави, на території якої вони проживають.

Раніше у попередній редакції закону цього не було.

Триває робота над законом, який гарантуватиме контрактникам забезпечення службовим житлом

– Що в майбутньому чекає військових пенсіонерів? Які перспективи поліпшення їхньої соціальної захищеності?

– Військові пенсіонери – це еліта нації. Особливо на час війни. Тому дуже важливо, щоб кожен із них і члени їхніх родин почувалися захищеними. Більше того, ми бачимо, які проблеми є в соціальній сфері. Незабезпеченість житлом, часті переїзди, зміни гарнізонів… На жаль, держава ще недостатньо приділяє уваги саме цій категорії громадян.

Упродовж останніх місяців ми ухвалили низку законопроєктів щодо соціального захисту військовослужбовців і надання статусу учасника бойових дій волонтерам, добровольцям, які не перейшли до Збройних Сил, Національної гвардії та інших силових відомств.

Також спільно з Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ напрацьовуємо законопроєкт про створення відповідних програм щодо забезпеченості військовослужбовців службовим житлом.

– Що він передбачає?

– Це буде закон, який гарантуватиме військовослужбовцям-контрактникам забезпечення службовим житлом. У разі продовження контракту можливий викуп житла частиною власних коштів, решту компенсуватиме держава.

Тобто є такі ініціативи. Вони поки що перебувають на етапі обговорення. Сподіваюся, що нас підтримає Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, і ми ці ініціативи реалізуємо ближчим часом.

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби на фронті відбулося 86 бойових зіткнень.

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що ЗСУ роблять все можливе, щоб повернутись в тимчасово окупований російськими загарбниками український Крим.

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

В одному зі своїх нещодавніх повідомлень у рубриці «Зброя перемоги» автори офіційної сторінки Міністерства оборони України в соціальній мережі Telegram нагадали про напрочуд вдалу розробку від фахівців вітчизняного оборонного комплексу — мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс».

Генштаб ЗСУ здійснив ротацію речника Сил оборони Півдня

Генштаб ЗСУ здійснив ротацію речника Сил оборони Півдня

Генеральний штаб Збройних Сил України провів ротаційні заходи щодо начальника Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня.

F-16 прибули до Румунії для навчання українських пілотів, в одному з них прилетіла міністр оборони Нідерландів

F-16 прибули до Румунії для навчання українських пілотів, в одному з них прилетіла міністр оборони Нідерландів

Військово-повітряні сили Нідерландів передали ще три винищувачі F-16 для Європейського центру підготовки пілотів в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба в Збройних Силах України

від 21000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стаpший стpілець-опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Медична сестра, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Старший стрілець

від 21000 до 22000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Стрілець

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ