ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Виявлені дефекти зміцнюючої наплавки, так звані «холодні тріщини», мають прихований характер та проявляють себе через певний проміжок часу»

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Лютого 2020, 17:51

Як повідомляла АрміяInform,  ситуація навколо якості зварних швів бортів корпусів бронетранспортерів БТР-4Е викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Інформаційне агентство АрміяInform звернулося до 85-го військового представництва Міністерства оборони України, що в Харкові, з проханням викласти свою позицію відносно цього. Ось що вони нам відповіли.

«У рамках виконання державного контракту на постачання бронетранспортерів БТР-4Е до Збройних Сил України85-им військовим представництвом Міністерства оборони України на ТОВ «ЛКМЗ» організовано контроль якості виготовлення корпусів бронетранспортера
БТР-4Е.

Контроль якості на всіх етапах виробництва здійснюється відповідно до конструкторської та нормативно-технічної документації, що діє на підприємстві. Під час контролю якості виготовлення корпусу здійснюється вхідний контроль броньованої сталі (на відповідність наданим сертифікатам якості), контроль виготовлення деталей (контроль геометричних розмірів, механічних властивостей після гартування, балістичної стійкості), контроль якості збирання та зварювання, контроль герметичності корпусу, перевірка його вагових та габаритних характеристик, контроль комплектування перед відвантаженням. До речі, на ТОВ «ЛКМЗ» існує відділ технічного контролю (ВТК), який відповідає за якість проведення робіт, тільки після приймання ВТК продукцію встановленим порядком надають  для перевірки військовому представництву.

Три корпуси БТР-4Е, про які йдеться в статті, викладеній в мережі Internet директором інформаційно-консалтингової компанії DefenseExpress Сергієм Згурцем, інформація з якої в різних варіаціях розтиражована іншими інтернет-виданнями, були прийняті представниками ВТК підприємства та 85-им військовим представництвом Міністерства оборони України. На час приймання вони відповідали вимогам конструкторської документації. Зазначені корпуси відвантажені до ДП «ХКБМ» у грудні 2019 року.

У січні 2020 року представниками відділу ВТК ДП «ХКБМ» та представниками 85-го військового представництва було виявлено дефекти зміцнюючої наплавки деяких зварних швів бортів корпусів. У зв’язку з виявленими дефектами ДП «ХКБМ» за участю 85-го військового представництва організовано рекламаційну роботу відповідно до Порядку пред’явлення та задоволення рекламацій (ГОСТ В15.703), складено відповідні рекламаційні документи, визначені шляхи усунення дефектів та недопущення їх у подальшому. Обов’язково слід зауважити, що зазначена процедура пред’явлення рекламацій відноситься і до інших комплектуючих бронетранспортера та є звичайною практикою під час виявлення будь-яких невідповідностей конструкторської документації, зокрема під час експлуатації (в межах гарантії), ДП «ХКБМ» проводить рекламаційну роботу відповідно до Порядку пред’явлення та задоволення рекламацій.

Враховуючи те, що виявлені дефекти (так звані «холодні тріщини») мають прихований характер та проявляють себе через певний проміжок часу, з метою недопущення потрапляння такої продукції до ДП «ХКБМ»85-имвійськовим представництвом, керуючись вимогами керівних документів, було призупинено відвантаження корпусів до усунення дефектів та задоволення рекламацій виробником корпусів встановленим порядком.

Опубліковані в мережі Internet світлини були зроблені в процесі виконання заходів із усунення дефектів ДП «ХКБМ», а саме після зняття верхнього шару зміцнюючої наплавки та часткової розділки швів для відновлення дефектних ділянок, виходячи з чого інформація, що корпуси були прийняті військовим представництвом в стані, що висвітлено на світлинах, є викривленою та не відповідає дійсності.

Нині розробником корпусу ДП «ХКБМ» та виробником ТОВ «ЛКМЗ» розроблені та виконуються заходи щодо недопущення в подальшому виникнення подібних дефектів:

вивчення стану зварних з’єднань під час експлуатації виробів;

проведення додаткових балістичних випробувань корпусу з метою оцінки застосування інших матеріалів для зварювання;

розглядається можливість застосування у виробництві методів неруйнівного контролю зварних з’єднань для виявлення прихованих дефектів.

Підсумовуючи вищевикладене, складається враження, що автори опублікованої в мережі Інтернет інформації вкотре намагаються викривити реальний стан виконання державного оборонного замовлення, дискредитувати керівництво ДП «ХКБМ», військового представництва з метою зриву термінів поставки БТР-4Е до Збройних Сил України».

Записав Сергій ВОРОНКОВ

Читайте нас в Telegram
Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони України ліквідували ще 627 російських загарбників та знищили чимало техніки.

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби, кінолог

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Зовнішній пілот (оператор) безпілотних літальних апаратів

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Кулеметник стрілецької роти

від 51000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО