ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Убивство Сулеймані може стати оголошенням війни Ірану

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Січня 2020, 12:33

Уранці 3 січня в Багдадському міжнародному аеропорту удар із безпілотника США вбив високопоставленого генерала Ірану. І це, як оголосили у Вашингтоні, відбулося за наказом президента Дональда Трампа. Генерал Касем Сулеймані очолював потужний загін «Кудс», який входить у Корпус вартових ісламської революції.

Нинішній президент США зробив крок, на який не наважувалися ні Буш-молодший, ні Обама, повідомляє УНІАН із посиланням на статтю в New York Times.

Ракета з американського безпілотника MQ-9 вбила його і ще кількох представників іракських бойовиків, яких підтримує Тегеран. Ракета поцілила в конвой, який виїжджав з аеропорту столиці Іраку. Про це пише New York Times, додаючи, що генерал Сулеймані був архітектором майже кожної важливої операції розвідки Ірану і його збройних сил за останні два десятиліття. Його смерть стане серйозним ударом для Тегерана в розпал геополітичного конфлікту.

Чиновники США підготувалися до потенційної іранської атаки у відповідь, які могли б включати кібератаки й терористичні напади як проти американських інтересів, так і проти їхніх союзників. Ізраїль теж підготувався до ударів Ірану. Деякі найбільш популярні серед туристів місця в країні включно з гірськолижним курортом Хермон були закриті. Збройні сили Ізраїлю були переведені в бойову готовність.

«Вбивши генерала Сулеймані, Трамп пішов на крок, який відкидали президенти Джордж Буш-молодший і Барак Обама, побоюючись, що це призведе до початку війни між США й Іраном», — пише видання.

Багато республіканців наголошують, що рішення Трампа атакувати було виправданим, хоч це і найбільший випадок застосування військової сили його адміністрацією за весь час. А головні критики політики президента щодо Ірану наголошують, що ліквідація генерала може призвести до серйозних й непередбачуваних наслідків, які можуть призвести до спалаху насильства по всьому Близькому Сході.

‒ Сулеймані був ворогом США. Це не питання. Питання в тому, чи Америка справді щойно вбила без будь-якого схвалення Конгресу другу найвпливовішу людину Ірану, знаючи, що це потенційно може дати початок великій регіональній війні? — сказав сенатор-демократ Крістофер Мерфі.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф назвав ліквідацію генерала Сулеймані актом «міжнародного тероризму» й застеріг, що це була «небезпечна й дурна ескалація».

«США несуть відповідальність за всі наслідки свого негідного авантюризму», — написав Заріф у Twitter.

«Яструби» серед експертів з питань Ірану вважають, що втрата генерала буде дуже болючою для іранського керівництва.

‒ Це нищівна втрата для іранських Вартових ісламської революції, режиму аятоли Хаменеї і його регіональних амбіцій, — сказав виконавчий директор Фонду оборони й демократії Марк Дубовіц.

‒ 23 роки він був іранським еквівалентом командира Об’єднаного командування спеціальних операцій, директора ЦРУ й реального міністра закордонних справ Ірану. Він незамінний для іранського військового істеблішменту, — додав експерт.

Вказуючи на ці ж причини, інші аналітики застерігають, що Іран швидше за все відповість з небезпечною інтенсивністю.

‒ З іранської точки зору важко уявити більш відвертий акт провокації. І важко уявити, що Іран не відповість на це з надзвичайною агресивністю, — сказав президент й виконавчий директор «Міжнародної кризової групи» Роберт Меллі.

‒ Чи було це умисно з боку президента Трампа, чи ні, але це з усіх практичних перспектив оголошення війни, — додав Меллі, який був координатором Білого дому з питань Близького Сходу, Північної Африки й Перської затоки в адміністрації Обами.

Деякі чиновники США й радники адміністрації Трампа пропонують менш жорсткі сценарії. Вони стверджують, що демонстрація сили може переконати Іран, що його агресія проти американських інтересів й союзників стала надто небезпечною. І що американський президент, який міг здатися іранцям неспроможним йти на ризик, насправді готовий до ескалації.

Читайте нас у Facebook
Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Майстер ремонтної майстерні

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець-снайпер

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Оператор ПК, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Машиніст бульдозера, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Фельдшер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області