ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Лівія: перемир’я без миру

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Січня 2020, 14:25

Переговори в Москві щодо припинення вогню у Лівії, які відбулися 13 січня, не принесли очікуваних результатів. У рамках зустрічі угоду, що конкретизує умови припинення вогню в Лівії, підписала лише одна сторона, повідомляє Deutsche Welle. Свої підписи під документом поставили лише керівник лівійського уряду національної єдності Фаїх Сарадж і голова Вищої держради уряду національної єдності Лівії Халед аль-Мішра. Натомість їхні опоненти — командувач Лівійської національної армії (ЛНА) Халіфа Хафтар і голова лівійського парламенту, що засідає в місті Тобрук, Акила Салех, не стали підписувати угоду. За словами глави МЗС РФ Лаврова, Хафтар попросив час на вивчення документа. Проте телеканал Al Arabiya повідомив з посиланням на самого Хафтара, що запропонований генералу варіант документа ігнорував низку вимог ЛНА.

Зустріч у Москві відбувалася за посередництва глав МЗС та оборони Росії й Туреччини. Під час переговорів у Москві Сарадж і Хафтар навіть не сиділи за одним столом. Сам текст угоди, копію якого має у своєму розпорядженні інформагенція AFP, передбачає «необмежене в часі припинення бойових дій» у Лівії. Крім того, сторони збройного протистояння повинні уможливити безпечний розподіл гуманітарної допомоги.

На сьогодні в Лівії зберігається двовладдя. На заході країни у столиці Тріполі перебуває сформований за підтримки ООН уряд національної єдності. Натомість на сході, у місті Тобрук, розташований парламент. Влада у цій частині країни функціонує незалежно від Тріполі та спирається на самопроголошену Лівійську національну армію (ЛНА) на чолі з Халіфою Хафтаром. Він отримує військову підтримку з боку Єгипту та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Проте неабияку підтримку у прагненні отримати владу в Лівії Хафтар отримує з Москви. Генерал у 1978-1979 роках як представник військової еліти Лівії навчався в СРСР і знає російську мову. Впродовж останніх років він неодноразово відвідував Москву і проводив переговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Востаннє лівійський генерал приїздив до російської столиці у листопаді 2018 року. На його зустрічі із главою міноборони РФ був присутній і бізнесмен Сергій Пригожин, якого пов’язують з приватною військовою компанією «Вагнер».

Російський слід у лівійській війні підтвердив наприкінці минулого року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який підтримує уряд національної єдності Лівії. Під час спільної пресконференції з президентом Тунісу Каїсом Саїдом Ердоган заявив, що у Лівії нині перебувають дві тисячі бійців російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнер».

— Для чого і чому сьогодні в Лівії перебувають п’ять тисяч найманців із Судану та дві тисячі найманців з ПВК «Вагнер»? Що вони там роблять? — поставив тоді запитання Ердоган.

Нагадаємо, перемир’я в Лівії, яке було запропоноване Туреччиною та Росією, набуло чинності в ніч на 12 січня. Майже відразу сторони конфлікту звинуватили один одного в порушенні домовленостей. Після того, як Хафтар покинув Москву, в околицях Тріполі відновилися активні бої.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 23000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Начальник медичного пункту

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Водій-електрик

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Навідник “ЗУ-23-2”

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО