ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Постраждалі від російської агресії можуть отримати компенсацію

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 17 Січня 2020, 13:34

Так, вам не почулося, отримати компенсацію за збройну агресію Росії цілком реально. Як переконують правозахисники руху «Сила права», факт агресії доводити вже не потрібно, маєте лише надати всі докази, що ви постраждали.

Ще у 2014 році команда юристів розробила правову стратегію отримання в судовому порядку компенсації матеріальної та моральної шкоди громадянами, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. За підрахунками юристів на підставі практики Європейського суду з прав людини, загальна сума шкоди, завданої громадянам України Росією, перевищує 300 млрд доларів США. До того ж підрахована і загальна сума шкоди, заподіяної українській державі та бізнесу збройною агресією й окупацією Криму і Донбасу, — 1 трлн доларів.

Волонтери «Сили права» забезпечують безоплатною правовою підтримкою кожного з постраждалих громадян: від підготовки першої заяви до суду — до фактичного отримання компенсації від Росії.

— За п’ять років на користь постраждалих отримано та набуло чинності понад 1500 судових рішень. Утім компенсації ще жоден позивач не отримав. Також арештовані перші російські фінансові активи на суму 3,5 млрд доларів США, — говорять правозахисники. — Ці гроші будуть використані на виплати компенсації громадянам після завершення розгляду справи у Лондонському суді між державами Україна та Росія щодо кредиту в 3,5 млрд. А це — півтора-два роки.

Виконання всіх рішень можливе лише в примусовому порядку через арешт активів РФ на території України та інших держав. Тож нині «Сила права» готує арешт російських активів, розташованих у західній Європі. А от для арешту більших активів потрібно в короткі терміни отримати велику кількість судових рішень на вагому суму. Це дозволить прискорити виконання рішень для кожного постраждалого.

— Сьогодні у нас відкриті юридичні приймальні по всій країні. Нашою допомогою скористалися понад 30 тисяч громадян України, які постраждали від агресії Росії. Вся організаційна та юридична допомога від нашого руху — безоплатна, — запевняють юристи. — За нашою ініціативою також було ухвалено Закон України, що повністю звільняє від сплати судового збору громадян, які подають позови до РФ, пов’язані зі збройною агресією та окупацією частини території України.

Постраждалі, які мають право отримати компенсацію моральної та матеріальної шкоди від РФ як держави-агресора:

– родини загиблих військовослужбовців та цивільних осіб — від 1,78 млн грн (60 тис. євро) для кожного члена родини;

– військовослужбовці та цивільні особи, які зазнали поранень, каліцтв і психологічних травм, — від 600 тис. до 4,5 млн грн (від 20 до 150 тис. євро) + компенсація за втрату працездатності + компенсація витрат на лікування та протезування;

– військовослужбовці, що побували в полоні, — від 600 тис. грн (20 тис. євро);

– цивільні особи, які були незаконно позбавлені волі на окупованих територіях, — від 600 тис. грн (20 тис. євро);

– вимушені переселенці з окупованих територій АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей — від 1 млн грн (35 тис. євро) + компенсація матеріальної шкоди;

– громадяни, які втратили особисте майно, — розмір виплат залежить від вартості втраченого майна.

Постраждалі, які мають право отримати компенсацію моральної шкоди від РФ як держави-агресора:

– учасники бойових дій — 300 тис. грн;

– мешканці зони АТО/ООС — 150 тис. грн;

– мешканці тимчасово окупованих територій — 150 тис. грн;

– усі громадяни України, яким унаслідок збройної агресії РФ проти України заподіяна моральна шкода, — 100 тис. грн.

Мешканці тимчасово окупованих територій зможуть скористатися допомогою з отримання компенсації шкоди, завданої окупацією, відразу після звільнення Криму та Донбасу.

Загальні суми шкоди, заподіяної російською агресією:

– 100 млрд доларів США — загальна сума шкоди, заподіяної російською агресією родинам загиблих, пораненим, вимушеним переселенцям, громадянам, які втратили особисте майно, колишнім військовополоненим і «заручникам Кремля» (разом 2 млн осіб), обрахована згідно з практикою Європейського суду з прав людини;

– 200 млрд доларів США — загальна сума шкоди, заподіяної іншим категоріям громадян (разом приблизно 40 млн осіб);

– 1 трлн доларів США — загальна сума шкоди, заподіяної українській державі та бізнесу збройною агресією та окупацією Криму і Донбасу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

Світлана командує одним з підрозділів 22-ї окремої механізованої бригади. Кореспонденту АрміяInform вона розповіла про свій військовий шлях від солдата до офіцера, а також про те, що нині воюють її чоловік і син.

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Поштовхом до створення нової моделі нагородної системи українського війська стало впровадження військової форми одягу нового зразка, розробники якої орієнтувалися на досягнення попередніх форм української державності.

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Артилерійський розрахунок (номер обслуги, служба за контрактом в ЗСУ)

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Водій-санітар 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Навідник ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Оператор протитанкового ракетного комплексу 14 ОМБр

від 23000 до 123000 грн

Володимир, Волинська область