ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Харківські курсанти-танкісти стали водолазами

Вишкіл Навчання та тренування Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Грудня 2019, 12:44

Підводні пригоди курсантів-танкістів

 Під час бойових дій танк Т-64Б долає водну перешкоду та раптом на глибині у декілька метрів стається нештатна ситуація − двигун замовкає. Командир бойової машини, швидко оцінивши ситуацію, негайно подає команду: «Екіпаж, приготуватися до затоплення та евакуації з танка!»

Це вихідні дані для відпрацювання завдань курсантами Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «ХПІ» у приміщенні нового навчально-тренувального комплексу легководолазної підготовки спеціального призначення, що урочисто відкрито в присутності колег із інших вишів Харкова.

− Подібного унікального об’єкта ніде в Україні більше немає, − говорить начальник військового інституту  полковник Олександр Серпухов. – Тут є класи легководолазної підготовки з обладнаними двома басейнами та гідротренажером, приміщення для вивчення ізолюючих протигазів і кімната, де курсанти вчаться надавати першу медичну допомогу, а також душові, гардеробні тощо.

За словами офіцерів кафедри експлуатації бронетанкового озброєння та військової техніки, даний комплекс на 100% відтворює умови, що можуть статися під час форсування великої річки чи водоймища. На його обладнання пішло майже  2 роки та вкладено чимало зусиль викладачами навчального підрозділу інституту.

Перед тим, як військовослужбовці провели перше заняття на комплексі, військовий капелан навчального закладу отець Олександр провів обряд освячення нового місця та побажав офіцерам та курсантам службових успіхів.

Під час практичного заходу курсанти-танкісти старших курсів відпрацювали усі елементи тренування з легководолазної підготовки.

Так, спочатку третьокурсники у великому басейні виконали під водою завдання в ізолюючому протигазі: перевірили справність індивідуального засобу захисту, протягнули трос 10 метрів від умовного танка до тягача тощо. Після цього військовослужбовці продемонстрували майстерність і злагодженість дій екіпажу під час затоплення танка та виходу з нього.

− Подібні заняття є обов’язковим елементом підготовки воїнів-танкістів, але, насамперед, це – психологічний тест, який проходять курсанти перед подоланням водних перешкод на бойових машинах. До речі, після випуску із інституту наші вихованці отримують свідоцтва інструктора з легководолазної підготовки та зможуть готувати підлеглих до роботи в екстремальних мовах, − пояснив гостям полковник Олександр Серпухов.

За алгоритмом дій членів екіпажу танка, місце механіка-водія заповнюється водою скоріше за інших, і евакуацію із бойової машини він здійснює першим. Цього разу за важелями танка був молодший сержант Віталій Навроцький.

− Особливого страху не відчував, − каже курсант-танкіст. – Ну, набралася у бойову машину вода. Так я ж перебував у протигазі, що особисто перед цим завданням перевірив. Тому зосередився тільки на послідовності своїх дій та робив усе поступово. Яка ж була моя радість і гордість за наш екіпаж, коли ми вже полишили басейн і нам товариші потиснули руку. Вважаю, що для зміцнення бойового духу такі практичні заняття дуже потрібні.

А командир екіпажу старший сержант Андрій Іванцов під час затоплення танка думав лише про підлеглих.

− Я повинен останнім вийти із машини, − розповідає майбутні офіцер. –За допомогою спеціальних сигналів я знав, що в кожну мить робить механік і навідник. Проте це заняття було вперше − і моє хвилювання за долі трьох людей цілком виправдані.

Після завершення практичного заходу командування інституту та офіцери-викладачі привітали курсантів, які успішно впоралися зі складними завданнями та опанували основи легководолазної підготовки танкістів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 11 населених пунктів.

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

Світлана командує одним з підрозділів 22-ї окремої механізованої бригади. Кореспонденту АрміяInform вона розповіла про свій військовий шлях від солдата до офіцера, а також про те, що нині воюють її чоловік і син.

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Поштовхом до створення нової моделі нагородної системи українського війська стало впровадження військової форми одягу нового зразка, розробники якої орієнтувалися на досягнення попередніх форм української державності.

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер

від 24000 до 54000 грн

Харків

Військова частина А1215

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Начальник компресорної станції, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП