ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Жінки у силових структурах не готові розповідати про сексуальні домагання на службі

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Грудня 2019, 13:40

У Вінниці під час круглого столу жінки-військовослужбовці з Повітряних Сил, поліціянтки і громадські активістки обговорили результати моніторингу щодо обізнаності особового складу в питаннях гендерної рівності та джерел отримання інформації за цим напрямком. Також учасниці ознайомилися із даними про співвідношення кількості жінок і чоловіків у силових структурах Вінниччини, кількісні показники частки жінок на керівних посадах,а також наявність алгоритму реагування на випадки сексуальних домагань. Моніторинг проводила ГО «ВІСЬ» за підтримки Українського Жіночого Фонду та фінансування з Євросоюзу на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року».

– Упродовж 2019 року наша організація збирала дані в межах проєкту Soft skills for strong action (М’які навички для активних дій), – розповіла читачам АрміяInform керівниця ГО «ВІСЬ» Світлана Дубина. – Основна мета проєкту – ресурсне підсилення жінок із силових структур для здолання перешкод щодо їхньої участі на рівнях, де ухвалюють рішення, а також обмежень у кар’єрному зростанні порівняно з чоловіками через Soft skills просвітництво.

Результати моніторингу засвідчили: у Повітряних Силах жінки перебувають на таких керівних посадах, як «заступник командира підрозділу з морально-психологічного забезпечення», «командир взводу», «начальник медичної служби (пункту)», «начальник фінансово-економічної служби» тощо.

– Проте нам не вдалося з’ясувати частку жінок на керівних посадах у порівнянні з чоловіками через обмеженість доступу до цієї інформації, – зауважила Світлана Дубина. – Але бачимо проблему можливості кар’єрного зростання жінки в таких структурах, як армія чи поліція. Також щодо жінки йде постійне маніпулювання з боку керівництва з приводу того, що на її посаду завжди прийде хтось інший, кращий, не завантажений родинними обов’язками, а іншу роботу вона не знайде через вік, дитину тощо. Тожна плечі жінки лягає подвійне навантаження – виконання службових обов’язків та сім’я, яке заважає просуванню кар’єрою.

Окрім того, під час дослідження активістки з’ясували, що заняття з гендерної освіти у Повітряних Силах проводять у форматі лекцій, семінарів, круглих столів. А для профілактики сексуальних домагань і насильства проводять роз’яснювальну роботу й анонімні опитування жінок-військових.

– Хочу акцентувати, що в жодній із силових структур, куди надсилали запити, не розроблено алгоритму реагування на випадки сексуальних домагань, – зазначила керівниця ГО. – Хоча у міжособистісному спілкуванні з представницями Повітряних Сил і поліції з’ясували, що випадки насильства на службі чи сексуальні домагання на робочому місці є. Але жодна з присутніх на заходах проєкту жінок не готова публічно говорити про це. Тому маємо ситуацію, коли офіційно зареєстрованих звернень щодо насильства та сексуальних домагань на робочому місці практично немає. Так, у відповідь на наш офіційний запит Командування ПС ЗСУ надало дані про 4 такі звернення. А Головне управління Нацполіції та Управління патрульної поліції Вінницької області відповіло: жодного звернення від їхніх працівниць не надходило.

Наприкінці заходу учасниці жваво обговорювали результати моніторингу, водночас надаючи пропозиції з покращення умов служби. Так, висунуто ідею створення цілодобового дитячого садочка або ж групи в дитсадку, запровадження соціального супроводу старших дітей, матері яких несуть бойове чергування.

– У наших планах, – підсумовує пані Світлана, – презентувати для керівників силових структур рекомендації з покращення умов роботи співробітниць задля вироблення гендерно-здорових політик. Серед них рекомендуватимемо внесення до навчальних планів таких тем, як «Гендер, гендерна рівність», «Насильство. протидія насильству, «Сексизм. Протидія сексизму» тощо. Плануємо розробити зі службою психологічної підтримки алгоритм запобігання, механізм виявлення й реагування на випадки сексуальних домагань чи насильства, а також подання анонімних звернень щодо таких випадків, особливо в районі проведення ООС. Сподіваємося, що учасниці нашого проєкту та жінки-керівниці ставатимуть менторками для молодших колег.

Оксана Уретій,

Владислав Дем’яненко.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення далекого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20500 до 23000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Вогнеметник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Лікар медичного пункту, офіцер

від 55000 до 125000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Тернопіль та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Тернопіль, Тернопільська область

Оператор БПЛА (контракт ЗСУ)

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)