ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як москалі українську десантуру «у полон брали»

Life story Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Грудня 2019, 19:46
Герой України Андрій Ковальчук. "Як москалі українську десантуру «у полон брали»

Не той козак, хто шаблю носить

Цю історію почув у 2015-му від колишнього командира 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, а нині начальника штабу – першого заступника командувача ДШВ, Героя України генерал-майора Андрія Ковальчука.

– 30-го і 31-го серпня 2014-го росіяни кинули на штурм Луганського летовища свої посилені кадрові підрозділи, – згадував Андрій Трохимович. – Зокрема вони задіяли дві батальйонні тактичні групи від Дагестанської мотострілецької бригади та Псковської десантної дивізії. Їх підтримувала ударна бронегрупа із 20-ти танків Т-90 та десятка Т-72.

Ми цілодобово потерпали від масованих обстрілів із «Градів», танків, мінометів. Найбільше ураження нашій обороні завдавали великокаліберні самохідні артилерійські системи «Піон» і «Тюльпан», призначені для руйнування бункерів та дотів. Вони вщент руйнували сховища, залишаючи триметрові воронки й розбиваючи метрові залізобетонні стіни.

З цієї причини наші підрозділи постійно маневрували, знищуючи в русі бронетехніку і живу силу росіян. Часто-густо, покидаючи розбиті снарядами і мінами укриття, вони мусили вступати із ворогом у ближній бій, доходило й до рукопашної. Однак мої бійці були вже впевнені в собі, панував надзвичайно високий моральний дух.

 Завдяки зізнанням полонених кадрових російських військових ми під Луганським летовищем знищили тридцять їхніх танків

Приміром, якось одразу шестеро моїх хлопців потрапили в полон. Вони ще не оговтались після потужного обстрілу, і їх заскочили зненацька. Десантників роззброїли й повели в російські тили під конвоєм слов`янина та дагестанця. Останній безупинно крив хлопців образами і все допитувався, якого біса ті прийшли на «його» землю!

Один із моїх врешті не витримав, і з матюками пояснив зайді, де саме його земля. За це, звісно ж, одразу дістав від скривдженого горця автоматну кулю в руку… Уявіть, скільки тому бійцеві знадобилося мужності для такого вчинку! Чітко ж розумів: його можуть стратити щомиті!

Катюзі – по заслузі

“Людина року” Тернопільщини Іван Михайлецький

Полонених виручив наш капітан Іван Михайлецький. Йому вдалося  перехопити конвой і застрелити росіянина. А дагестанцю тимчасово пощастило – під кулями той утік. І доки мої переховувались у розбитій будівлі, оцінюючи обстановку, він миттю дібрався до своїх і вивів на пряму наводку для стрільби танк Т-90 саме під цю споруду.

Капітан вийшов зв`язком на мене, доповів про те, що сталося. А в нас на той час майже не залишилось протитанкових засобів. Довелось викликати вогонь нашої важкої артилерії на себе. Танк хутко втік, а дагестанець… незабаром, за іронією військової долі, потрапив у полон – уже до нас. Говірливим виявився, давав безцінні розвідувальні дані й свідчення, мов на сповіді в мулли.

І взагалі, за п`ять місяців захисту аеропорту його оборонці мали вдосталь дуже «балакучих» полонених – кадрових російських військових: солдатів, прапорщиків, офіцерів. Завдяки здобутій від них інформації та нашим відповідним цілевказівкам для української артилерії був знищений весь «танковий кулак» росіян. Більше 30 панцирників згоріли в найближчих до летовища лісосмугах…»

P. S. Після поранення та тривалої реабілітації майор Іван Михайлецький був призначений військовим комісаром одного з районів Тернопільщини. У 2016-му він став переможцем обласного конкурсу «Людина року».

 

Читайте нас у Facebook
росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Хмельницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Командир гармати, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Старший сапер взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Водій

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130