ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Компанія, яку створив командир взводу, укладає контракти з арабами на зброю і є партнером НАТО

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Грудня 2019, 9:40

Як повідомляла АрміяInform, нещодавно на базі Миротворчого центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного вітчизняна компанія Limpid Armor презентувала систему ситуативної обізнаності з елементами доповненої реальності, встановлену на БТР-4Е. Засновником цієї компанії є доброволець і колишній військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади старший лейтенант запасу Михайло Гречухін. Власне, до створення як самої компанії, так і, зокрема, системи під назвою «Land Platform Modernization Kit» (далі – LPMK), розробленої для бойових броньованих машин і танків, – його спонукала війна і безпосередня участь у бойових діях в одній із найгарячіших точок Донбасу – у районі Донецького аеропорту.

До речі, Михайло Гречухін за фахом археолог. І як вдалося не інженеру, а гуманітарію створити потужну компанію, що спеціалізується на віртуальній та доповненій реальностіробототехніціштучному інтелекті та аналізі даних – і піде мова в цьому матеріалі.

Він народився в Одесі. Більшу частину життя провів у Львові. Власне, тут навчався в університеті імені Івана Франка за спеціальністю «Археологія». А коли почалася війна, добровольцем пішов на фронт.

– Спочатку воював в одному з добровольчих підрозділів. Потім перейшов у збройні сили, став командиром взводу «аеророзвідки», – розповів Михайло Гречухін. – Ми базувались у Водяному. Саме звідси відбувались ротації в Донецький аеропорт. Піски, Водяне, Опитне – це ті населені пункти, де ми протистояли противнику.

Саме тоді і там він вперше зіткнувся з проблемою недосконалості  бойової броньованої техніки стосовно оглядовості для екіпажу, а відтак і безпеки пересування на місцевості. Там фактично і зародилася ідея, яка стала основою його бізнесу.

– Я чи не щодня їздив Донецькою кільцевою дорогою. Перед очима і досі наш український танк, що підірвався на міні на з’їзді з дороги. Проїжджаючи повз нього, я завжди думав, наскільки важка броньована техніки уразлива і небезпечна саме через обмежену можливість ситуаційної обізнаності. До речі, у розпал боїв за ДАП протитанкові міні просто кидали на бетонку. Вони лежали не замасковані, а водії бронетехніки не встигали на швидкості помітити їх і вчасно відреагувати. Саме тому мені особисто комфортніше і безпечніше було пересуватися на цивільному пікапі, ніж всередині танка, – ділиться спогадами Михайло Гречухін.

З того часу і фактично два роки в його голові роїлася думка: а що можна зробити для екіпажу танка чи БМП, щоб хлопцям було зручніше керувати і вести бій, перебуваючи із зачиненими люками.

– Ідею так званої прозорої броні я почав втілювати вже після демобілізації у 2016 році. Поділився своїми думками і планами на майбутнє з давнім партнером Ольгою Дмитрук. Вона підтримала це рішення і…в січні 2017 року ми зареєстрували компанію Limpid Armor, хоча активна робота щодо проєкту розпочалася ще з літа 2016-го, – розповів колишній ветеран.

– У мене не вкладається в голові: як археолог міг подумати про створення і розвиток збройового бізнесу, де здавалось би великі корпорації, чи потужні підприємства розділили цей ласий шматок «пирога» до останніх крихт, та й сама освіта не спонукає до такого  повороту долі?  – запитав я у співрозмовника.

– Якраз війна і вплинула! І я зрозумів, що в цій галузі немає сучасних технологій і їх можна розвивати. А розвивати можна і цивільній людині. Нині світовий тренд іде такий, що цивільний і військовий сектор майже не відрізняються між собою. Наприклад, в десятому  «Айфоні» стоїть той самий процесор, що і в «Джевіліні». З тієї позиції я і виходив, що будь-яку цивільну техніку можна зробити військовою і навпаки, – розповів Михайло Гречухін.

Їхній стартовий капітал на початках становив особисті кошти і позики. Як каже Михайло, щоб ідею почати втілювати, витрачали невеликі кошти, і то дозовано. Перші великі витрати являли собою суму 20 тисяч американських доларів. Вона для маловідомої компанії потрібна була, щоб представити себе і свої розробки на міжнародній виставці IDEX 2017,  що відбувалася в Абу-Дабі. Втім, вже відгукнулися перші інвестори, що повірили молодій команді.

Відтоді минуло не так багато часу, особливо коли йдеться про розвиток компанії, яка веде бізнес у цій сфері й де на підприємстві працює понад 40 осіб. Чимало з них – учасники війни на Сході країни. Люди отримують гідну заробітну плату: від тисячі до чотирьох тисяч доларів США. І бачать свої перспективи.

– У нас два напрямки діяльності. Перший – це військовий, який включає розробку систем ситуативної обізнаності плюс роботизовані системи і автоматизацію. Другий – цивільний, де ми спеціалізуємося на  штучному інтелекті для промисловості, системах відеоаналітики з розпізнавання порушень техніки безпеки і нестандартної роботи техніки та обладнання, – розповів керівник компанії. – Наразі у нас немає заводу. Ми більше займаємося «софтом». Весь «хард», який ми збираємо, робимо самі в лабораторних умовах.

Нині пріоритетною для компанії є військова сфера. На виставці озброєння IDEX 2019, що відбувалася в Об’єднаних Арабських Еміратах,  було представлено альфа-версію системи Land Platform Modernization Kit і підписано перші контракти на тестові поставки.

–  Це свідчить про актуальність наших рішень та успіх у реалізації ідеї. Крім того, спільно з фахівцями з Організації науки і технологій НАТО (NATO Science and Technology Organization) ми долучилися до розробки стандарту візуалізації умовних позначок та інших даних у доповненій реальності, –  розповів Михайло Гречухін.

Щодо  подальших планів компанії, то це продовження роботи у сфері  роботизації і штучного інтелекту.

– Це питання, які об’єднані в усіх наших продуктах. І як  у військовій сфері, так і в цивільній — життя та здоров’я людини є нашим пріоритетом у всіх розробках, – зазначив ветеран війни.

Безумовно, це великий успіх – створити компанію і добитися, щоб за три роки свого існування вона вийшла на світовий ринок озброєння і військової техніки та стала партнером НАТО.

Поряд із тим компанія допомагає Збройним Силам України. Як вже було сказано, систему Land Platform Modernization Kit, яку Limpid Armor встановила на БТР-4Е для тестування, вона залишає для потреб нашого війська. Мало того, у рамках  корпоративної соціальної відповідальності готова ще безкоштовно встановити такі системи на певну кількість броньованих машин.  Свої своїх не кидають!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Командир зенітного артилерійського відділення

від 23000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Інструктор з тактичної медицини

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Кулеметник

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського