ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Їх боялись, поважали, у них вчились інші спецпризначенці. Скаути Селуса

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Грудня 2019, 15:04

Підрозділи спеціального призначення (special forces) – спеціально навчені підрозділи державних розвідувальних і контррозвідувальних служб армії, флоту, поліції та спецслужб. Особовий склад має високу бойову, фізичну та психологічну підготовку, яка дозволяє їм виконувати завдання в різних умовах. Не кожна країна має свій спецназ. Близько 60 держав володіють цим страшним засобом війни. Нечисленність груп спеціального призначення, неможливість викликати підкріплення або відійти на підготовлений рубіж оборони змушують їх вести бій значно ефективніше за військових регулярних частин. Основи тактики сучасних спецпідрозділів заклали ще наприкінці 17 століття в Америці капітан Бенджамін Чорч та майор Роберт Роджерс. Їх і сьогодні використовують без особливих змін. Одне із цих правил є універсальним для армії будь-якої країни: кажи правду про те, що бачиш, і те, що робиш. Армія залежить від правдивої інформації: не дозволяй собі брехати офіцеру або побратиму, іншим можеш розповідати все, що завгодно. Але серед численних спецпідрозділів військовою ефективністю і наджорстоким навчанням особливо вирізнявся один спецпідрозділ…

Вони вчилися під гаслом: «Хто помер – той помер, хто вижив – той лишився»

У військових колах постійно вивчають досвід проведення операцій спецпідрозділів, які стали відомими. Як правило, вдало здійснені операції залишаються на довгі роки приховані за грифом «таємно». Та спецпідрозділ,  який був створений на Африканському континенті в Південній Родезії (з 1980 року – Зімбабве), заслуговує на особливу увагу. Він не мав і не має досі аналогів у світі. На території, де діяв цей спецназ, регулярній армії та іншим підрозділам заборонялося проводити операції без погодження з ним.

Наприкінці 1970-х у табір підготовки кандидатів у бійці спецназу допустили журналістів. Побачене настільки їх вразило, що один із репортерів заявив про навмисне намагання командира повбивати курсантів. Засновник спецпідрозділу Рональд Рейд-Дейлі, маючи за плечима багатий військовий досвід, застосовував власну методику відбору й підготовки кандидатів. Рон вважав, що військовик частин спецпризначення має втілювати в собі особливий тип солдата. Передусім це самодисциплінований, розумний, мужній та професіональний боєць, вірний і відданий справі. Він – уособлення незламного духу.

Спочатку кандидати проходили піврічну загальну військову підготовку, під час якої більше третини відсіювались. Із 60 осіб в команді лишалося максимум 40. Потім починався справжній відбір, на першому етапі якого кандидати піддавалися дуже сильному стресу. У цей час інструктори визначали, хто здатен у таких надлюдських умовах адекватно оцінювати ситуацію, приймати правильні рішення і, головне, виконати завдання, покладаючись тільки на власні сили. Адже під час операцій скаутам доводилось по кілька тижнів жити в буші, харчуватися личинками комах, їсти гниле м’ясо, при цьому маскуватися під повстанців, досконало знати мову та звичаї місцевих жителів.

Довідка: Рональд Рейд-Делі – ветеран британської SAS. «Скаути Селуса» безпосередньо підпорядковувались головнокомандувачу збройних сил Родезії. Підрозділ названо на честь Фредеріка Кортні Селуса – легендарного британського мисливця, слідопита, дослідника, який прожив в Африці 43 роки та загинув під час Першої світової війни у 1917 році на території Танзанії від кулі німецького снайпера.

У мене хоча б вистачило духу спробувати. А тебе я там не бачив

У перший день відбіркового курсу всі кандидати (добровольці з різних підрозділів) шикувалися на плацу військової частини. Майор Рон виступав з короткою промовою до них і підкреслював, що скаутам не потрібні супермени, але потрібні солдати, здатні виконувати покладені на них завдання. Особливо підкреслювалось, що кожен доброволець має право заявити про небажання надалі проходити відбір у будь-який час, до нього не буде жодних претензій, косих поглядів і насмішок за спиною. Тим, хто не витримував іспитів і повертався у свою частину, майор казав: «Якщо коли-небудь хто-небудь з вас насміхатиметься, що ви не змогли пройти відбір, такому насмішнику відповідайте: “У мене хоча б вистачило духу спробувати, а тебе я там не бачив”».

Після короткої промови кожен із кандидатів отримував добовий пайок, і їх розпускали. Цілий день курсанти займалися своїми справами, а інструктори вміло підтримували стан «армійського безладу», коли ніхто нічого не знає та не здатен зрозуміло відповісти на питання. Мало хто розумів, що такий стан речей осмислений, що це і є початок неймовірно жорстокого відбору.

Ближче до вечора, коли всі почувалися покинутими й непотрібними, як кажуть «на розслабоні», лунала команда «шикуйсь». Після того, як підрозділ вишикувався, лунав наказ вантажитися в автомобілі, які вже чекали біля воріт військової частини. При собі кандидати повинні були мати все спорядження й особисті речі. Інструктори навмисне рекомендували брати із собою цивільний одяг для відпочинку.

(далі буде)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

В Україні створено Корпус демінерів

В Україні створено Корпус демінерів

На сьогодні до Корпусу демінерів долучились підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях.

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Зранку 16 квітня російські війська вдарили по Золотій Балці Херсонської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Водій-слюсаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Технік автоматизованих систем управління

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Бойовий медик (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)