ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна і Північноатлантичний альянс готові до активного поглиблення стосунків

Важливо Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Листопада 2019, 18:05

На цьому наголосив Віцепрем’єр-міністр України з питань Європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба під час спільного брифінгу Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка та Міністра оборони України Андрія Загороднюка щодо підсумків візиту Північноатлантичної ради до України, повідомляє кореспондент Арміяinform.

«Цей візит без перебільшення унікальний. Вся Північноатлантична рада відвідала Україну. В Одесі детально ознайомилася з безпековою ситуацією в Чорному морі, у Києві відбулося засідання Комісії Україна – НАТО. Візит засвідчив головне ‒ і Україна, і Північноатлантичний альянс готові до активного поглиблення стосунків», ‒ зазначив Дмитро Кулеба

Віцепрем’єр-міністр акцентував увагу на трьох ключових аспектах візиту. Перше – Україна офіційно звернулася до Альянсу з проханням перейти на новий рівень співпраці та надати їй статус учасника програми розширеного партнерства. За словами Дмитра Кулеби, насамперед ця програма передбачає розширення практичної взаємодії між Україною та НАТО.

Що у рамках партнерства Україна, як учасник програми, може отримати додатково? «Це пріоритетний допуск у рамках сертифікації заходів, які проводяться НАТО по лінії України. Це розширений діалог у сфері розвідки, що є питанням зміцнення довіри. Крім того, статус розширеного партнерства дозволяє обіймати посади в штабквартирі НАТО або  в командній структурі Альянсу», ‒  наголосив Дмитро Кулеба.

Другий важливим аспектом, на якому зупинився Дмитро Кулеба, це ухвалення річної національної програми під егідою комісії «Україна – НАТО» на 2020 рік. За його словами, вона буде презентована на початку грудня цього року в Брюсселі.

«Це документ нової якості, він був повністю підготовлений за методологією, яка використовується в Північноатлантичному альянсі. Ми не женемося в ньому за кількістю заходів, ми надзвичайну увагу приділяємо їхній якості», ‒ підкреслив Віцепрем’є-міністр.

І третій, не менш важливий аспект, на який звернув увагу Дмитро Кулеба, це масштабні 4-денні навчання в Чорному морі, які мають відбутися у 2020 році. Вони мають на меті відпрацювання елементів стійкості держави перед гібридними війнами.

За словами Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, співпраця на рівні військового керівництва Генштабу ЗСУ та Головного військового комітету НАТО досить активна. «Задача цієї військової частини Альянсу ‒ планування на випадок агресивних військових дій… Є спеціальний штаб, який знаходиться не в Брюсселі а в Монсі, де відбувається планування на випадок агресії, включаючи пряму. Українські військові не тільки залучені, вони служать безпосередньо в Монсі, є декілька людей, завдання яких ‒ донести всю інформацію для військового планування дій Альянсу на випадок агресії в будь-якій точці світу, але, безумовно, нині пріоритетом є український напрямок», ‒ заявив Пристайко.

Очільник МЗС також зазначив, що Україна, Франція та Німеччина готові до зустрічі лідерів «нормандської четвірки», але зустріч залежить від Росії.

За словами Міністра оборони України Андрія Загороднюка, членство в НАТО залишається метою України, і для Міністерства оборони в цьому напрямі головним завданням є досягнення військових критеріїв членства в Альянсі і взаємосумісності Збройних Сил України з арміями держав ‒ членів НАТО.

Як повідомив Андрій Загороднюк, багато розмов точилося про стандарти НАТО в армії, але досі не було конкретного, покрокового плану, як це має бути на практиці, які саме заходи мають бути проведені. «Тому для нас було важливо змінити сам підхід, щоб ми могли чітко відповісти на питання: коли взаємосумісності можуть досягти наші Військово-Морські Сили, коли інші види та роди військ? Коли це може бути на рівні окремих бригад? І нині розробляється чітка, дорожня карта, яка матиме ці відповіді», ‒ зазначив Міністр оборони.

Він також зазначив, що дорожня карта стосуватиметься не лише військово-технічних питань, але й антикорупції, демократичного контролю над Збройними Силами, адаптації освітніх програм, зокрема підготовки військовослужбовців.

За словами очільника оборонного відомства, пропозиція перейти на новий, більш практичний формат співпраці знайшла позитивний відгук у партнерів.

«Тобто ми маємо бути взаємосумісними з арміями держав альянсу і маємо досягти в осяжний термін, який буде зрозумілим – як для наших громадян і військовослужбовців, так і для партнерів. Ми чуємо позитивні відгуки від наших партнерів до цього підходу», ‒ підкреслив Андрій Загороднюк.

 

Фото: Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Бойовий медик

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Стрілець

від 20000 до 130000 грн

Київ

67 ОМБр ДУК

Водій-машиніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший стрілець-оператор

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Суми

73 батальйон