ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Від хлопчика-ліцеїста до командира найкращої роти української армії

Life story Ветерани АТО та ООС Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Листопада 2019, 14:15

Військова кар’єра старшого лейтенанта Павла Cбитова почалася, коли йому було лише п’ятнадцять,  у Військовому ліцеї імені Героїв Крут. Згодом хлопець вступив у Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Львові, на факультет бойового застосування військ. Чесно зізнається: батьки висловилися проти того, щоб він служив в армії. Тим паче, що до Павла в родині не було жодного військового. Для рідних і самого юнака він зробив крок у невідомість. Адже тоді, у 2009-му, в країні ставлення до військових було зовсім інакшим.

Із випускного – на війну

Після закінчення ліцею Павло чітко усвідомив: хоче стати військовим. А коли настав час випуску з Академії, так само розумів: його мрія ось-ось здійсниться, щоправда, у зовсім інших реаліях. Щойно отримав офіцерські погони, поїхав на Схід захищати рідну землю, показуючи все, чому навчили у виші.

– Після навчання потрапив у 503-й окремий батальйон морської піхоти і усвідомив: морська піхота ‒ це моє. 2016-го підрозділ утримував маріупольський напрямок. Перші дні служби видалися нелегкими. Те, що бачив по телевізору, відрізнялося від дійсності. На війні на тебе покладається неймовірно велика відповідальність. Немає часу на роздуми, слід діяти зважено і правильно. Але швидко звикаєш до реальної бойової обстановки, – розповідає Павло.

Молодий офіцер Сбитов у батальйон прийшов не один. Серед випускників – лейтенанти з львівської та одеської академій. З перших днів підтримували і допомагали один одному. Такий підхід добре вплинув на якість виконання бойових завдань. Павло впевнений: коли панує єдиний дух, тоді й формується справжній колектив і кістяк однодумців. Він пишається службою в морській піхоті й свій батальйон не проміняє на інший.

Командир найкращої у Збройних Силах України роти

У 2017-му Павла призначили командиром роти. Нещодавно саме його роту від морської піхоти керівництво обрало для участі в конкурсі на кращий однотипний підрозділ ЗСУ.

– Коли дізнався, що моя рота поїде на змагання, – трохи хвилювався. У розмові з командиром жартував: «А може не я, а хтось достойніший поїде?» Він відповів: «Паша, хто як не ти?» Така довіра додала впевненості. Я пообіцяв гідно представити морську піхоту і батальйон. Зрештою ми перемогли. Спочатку не повірив в успіх, адже на змаганнях були кращі представники видів військ. Це сильні й достойні колеги-опоненти, – впевнений офіцер.

Із тріумфом хлопців привітав начальник Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Руслан Хомчак. Він наголосив: у тих змаганнях немає переможців чи переможених. Головне – здатність підрозділу виконати найскладніше завдання.

Павло погоджується зі словами Головнокомандувача й зізнається: найбільшу роль у перемозі відіграв їхній бойовий вишкіл.

– Постійно займаємось фізичним і бойовим гартом. Неодноразово брали участь у міжнародних навчаннях із бійцями країн НАТО. І, звісно, наше гасло «Завжди готові перемагати» – для кожного морпіха не порожні слова, – зізнався Сбитов.

«Ще не відомо: хто кого вчив…»

На одних із навчань у Грузії з українськими морпіхами 503-го батальйону працювала команда Військового телебачення та 24-го телеканалу. Журналісти знімали програму «Рекрут.UA» і отримали незабутні враження після роботи з «штормовими беретами». Кореспонденти кажуть, ще невідомо, хто там кого вчив: натовські специ – наших, чи українці – іноземців. Хоч і серед учасників був легендарний корпус морської піхоти США.

Рекрут Олексій Чубашев, який теж брав участь у навчаннях у складі українського підрозділу морської піхоти, зізнався: Павло Сбитов – найкращий командир роти, якого знає.

– Молодий і завзятий офіцер, який разом із комбатом формував батальйон з нуля. А потім зробили його кращим у морській піхоті. Павло керував ротою у веденні позиційних бойових дій. В його підпорядкуванні – люди чи не вдвічі старші, однак він користується їх повагою. Цінують Павла і командири, – наголосив Олексій Чубашев.

Старший лейтенант Сбитов на запитання, чи важко командувати військовими – дуже різними, і навіть старшими за віком, відповідає: «В новому колективі завжди важко. А коли ти ще й командир, то важче удвічі. Головне – вміти розуміти людей, дослухатись, вникати у їхні проблеми і допомагати вирішувати їх. Тоді підлеглі відчувають твою підтримку й підставлене плече».

Павло Сбитов уже увійшов в історію нашої армії. Без сумнівів, у майбутньому стане генералом нового покоління війська, що пройшло величезні зміни, гартувалося в боях, захищало не тільки Україну, а й всю Європу від підступного російського агресора.

 

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Радіотелефоніст (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Військовослужбовець (не чекай на повістку, а приймай рішення сам)

від 20100 до 125000 грн

Подільськ, Одеська область

Номер обслуги 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Лікар, військовослужбовець

від 28000 до 78000 грн

Болград, Одеська область

Розвідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682