ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Російські інформаційні атаки деморалізують наше суспільство з метою зломити його волю до супротиву – медіаекспертка Любов Цибульська

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Листопада 2019, 13:02

У ході гібридної війні, яку веде РФ проти України, Кремль через підконтрольні медіа поширює в український інформаційний простір свої наративи, які деморалізують суспільство з метою зломити його волю до супротиву агресії. Дослідження показують, що громадську думку штучно і свідомо поляризують майже в усіх сферах. Мета цієї деструктивної діяльності: посіяти страх, розгубленість, зневіру й ненависть усередині українського суспільства.

Концепт гібридного викривлення й інтерпретації явищ — у дії

Протидія цій загрозі для пересічного громадянина — це інформаційна гігієна та зосередження на здобутках, які Україна досягла з 2013-14 років. Адже, якщо порівняти тодішню ситуацію з теперішньою, то позитивні зміни помітні скрізь. Проте афілійовані з РФ медіа штучно нав’язують суспільству тему «зради». Про це у межах тренінгу NATO Science for Peace and Security Programme «Протидія агентам зброї масового ураження та новітні технології: поглиблений тренінг реагування на виклики у сфері конфлікту та безпеки у східній Україні», який нині триває у Дніпрі, зазначила у виступі заступниця директора Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Любов Цибульська.

За її словами, Український кризовий медіа-центр досліджує пропагандистську й дезінформаційну діяльність, яку в контексті так званої доктрини Герасимова веде Генеральний штаб ЗС РФ. Суть її — в досягненні військово-політичних переваг гібридними методами. Зокрема через інформаційні операції, здійснені з допомогою ЗМІ й соцмереж у всьому світі. Вплив на різні соціальні групи через різні канали комунікації ведеться за допомогою фейків, перекручування фактів, висловлень псевдоекспертів, які укладаються в єдиний концепт викривлення й інтерпретації явищ, подій та тенденцій. Як і специфічне трактування їхнього змісту у вигідному для російської пропагандистської машини контексті.

Яскравим прикладом такої еволюції сенсів є інтерпретація факту збиття російським ЗРК «Бук» малайзійського рейсу МН-17 у небі над Донбасом улітку 2014-го. Спочатку світовій спільноті і внутрішньоросійській аудиторії транслювали тезу, що цивільний літак нібито збив український винищувач. З часом сенс змінився — нині українську сторону обвинувачують у тім, що не закрила свій повітряний простір для міжнародних рейсів, що призвело до катастрофи. Особливістю використання цього прийому є те, що споживач, який піддався впливу маніпулятивної технології, не здатен критично аналізувати наявні факти. Подібна зміна ракурсу висвітлення його зовсім не насторожує. У результаті він беззастережно вірить нав’язаній інтерпретації.

Маніпуляція громадською думкою стосується не тільки військово-політичної чи економічної площини, вона торкається майже всіх сфер життя суспільства, причому не тільки українського. Це робиться, щоб знайти «точки зламу» громадської думки та поляризувати суспільство навколо будь-якої проблематики, що дає широкий простір для подальших маніпуляцій і дезінформації.

Як приклад, учасникам тренінгу, більшість з яких є фахівцями екстреної медицини й студентами-медиками, продемонстровано низку відеосюжетів провідних російських телеканалів щодо проблеми вакцинації. Наратив у всіх повідомленнях такий: людству загрожують епідемії, які охопили світ, особливо Європу. Небезпека вже наблизилася до кордонів РФ. І це невипадково — в сусідніх Грузії й Україні розпочали роботу біолабораторії, що на гроші США розробляють новітні зразки біологічної зброї, яку планують використати для знищення російського населення.

Є ризик лишитися у своїй «бульбашці»

Як зазначає Любов Цибульська, такі меседжі, часто протилежні за змістом і трактуванням, подаються в єдиному комплексі проблематики, спрямовані на сіяння хаосу, розгубленості й невизначеності. Це паралізує волю, унеможливлює критичну оцінку потоку інформації споживачем — ключ до розуміння того, як працює російська пропаганда.

На прохання АрміїInform Любов Цибульська прокоментувала необхідність проведення таких тренінгів і порадила, як протидіяти негативному впливу ворожої інформаційної агресії.

«Дуже рада, що ми сюди приїхали, і вражена рівнем аудиторії, перед якою виступала. Дніпро відчуває на собі всі ці гібридні атаки набагато більше, ніж Київ. Адже це дуже близько до зони бойових дій. Проте і тут важливо все це пояснювати і отримувати зворотній зв’язок. Ми багато працюємо з міжнародними експертами й завжди відчуваємо, що є ризик лишитися у своїй «бульбашці». Нам важливо спілкуватися з різними фахівцями та студентами, робити їх послами цих знань.

Ми бачимо, що вже кілька українських телеканалів напряму транслюють російські наративи і безпосередньо підпорядковані Кремлю. Це дуже велика небезпека, яка призводить до деморалізації суспільства. Адже деморалізоване суспільство нездатне чинити опір. І те, що ми бачимо у наших дослідженнях — рівень негативу в українських новинах зашкалює, — це саме воно і є.

Вихід — говорити про позитивні речі. Рівень «зради» не може бути більшим, ніж здатна змалювати уява.

Ми вистояли, у нас сильна армія, ми змінюємо бізнес-клімат, поступово, часто з великим супротивом державної системи, але він однак змінюється. Порівняно з тими загрозами і ситуацією 2014-го — це просто не порівняти. Все це слід пояснювати.

Країну роблять не чиновники і не державні діячі. Країну робите ви самі. Ви наповнюєте власне життя позитивом — не «зрадою», а гарним спілкуванням і Перемогою», — зазначила Любов Цибульська.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Водій-машиніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Охоронець

від 21000 до 30000 грн

Київ

Військова частина №2260

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область