ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Довгий шлях додому ветеранки

Life story Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Листопада 2019, 13:50

Фільм «Явних проявів немає» вийшов 2018-го і вже встиг здобути низку міжнародних відзнак. У великому прокаті його немає, тому всі, хто цікавиться темою війни на сході України, можуть побачити стрічку лише на фестивалях чи спеціальних показах. Один із таких заходів відбувся нещодавно у Національному меморіалі Революції гідності у Києві.

У 63-хвилинній стрічці режисерки Аліни Горлової та продюсерки Марини Берлінської «Явних проявів немає» поставлено багато питань про початок і кінець. Чи завершується війна з демобілізацією? Чи може вона завершитися для того, хто брав у ній участь? Де пролягає межа між посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) і звичайним страхом? Як людині почати нормально жити після воєнного досвіду? Історія ветеранки АТО Оксани Якубової, котра з 2014 по 2017 рік була заступником командира батальйону по роботі з особовим складом окремої механізованої бригади, до війни — провідним економістом Міністерства фінансів України, свідчить про те, що боротьба із самим собою за повернення до мирного життя виявляється не менш важкою, ніж війна із зовнішнім ворогом.

Після війни вижити набагато страшніше, ніж загинути на ній

Якщо людина повертається з війни живою й неушкодженою, це вважається особистою перемогою. Проте внутрішня робота з подолання наслідків ПТСР починається з визнання поразки перед власним тілом і психікою та усвідомленням своєї вразливості. Бути героєм на війні й почуватися нормальною людиною в мирному житті — це геть різні, принципово протилежні завдання, особливо для жінки. При тому, що для суспільства, решти людей, навіть для родини, вся ця робота може залишатися абсолютно невидимою, бо, як кажуть лікарі, «явних проявів немає».

Що відбувається з Оксаною Якубовою? Панічні атаки, безсоння, головний біль, апатія, серцева аритмія, проблеми в контактуванні із зовнішнім світом («я ні з ким не можу спілкуватися, не знаю, про що розмовляти з колегами, з друзями, родичами»), труднощі в пошуку спільної мови в стосунках із чоловіком і сином, почуття провини перед загиблими, суїцидальні думки, спогади, що весь час крутяться в голові. «Я пам’ятаю всіх до єдиного, хто загинув», — говорить Оксана Петрівна. Всі хвилини стрічки — один суцільний біль і гучний стукіт серця.

Є важливі етапи повернення: кількамісячне лікування в одному із санаторіїв для ветеранів війни, психологічна реабілітація, а головне — її участь у стрічці. За словами Оксани Якубової, фільм «Явних проявів немає» фактично врятував їй життя. Режисерка Аліна Горлова стала першою, з ким Оксана Петрівна змогла спілкуватися після війни.

У фільмі лікар-психолог цікавиться проблемами пані Оксани. Вона каже відверто: «Коли повернулася в офіс, де працювала до війни, спершу не могла ні з ким спілкуватися, бо не знала, про що говорити. Та й нікому не потрібні твої проблеми. У кожного своє. Дуже багато плакала: через наплив спогадів, особливо за загиблими хлопцями… Хоча за три роки війни взагалі не плакала…»

Коли вперше після війни Оксана Якубова зайшла у метро, злякалася натовпу… Нині розуміє: після війни вижити — набагато важче, ніж загинути на ній!

Стрічка «Явних проявів немає» вже здобула визнання в Європі. Її відзначили на міжнародних фестивалях документального кіно: DOK Leipzig 2018, Docudays.UA 2018 й Міжнародному форумі з прав людини Verzio. Зйомки фільму реалізовані у межах проєкту OOН Жінки «Ґендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки», що фінансує уряд Швеції.

Суспільство не готове сприймати ветеранок

Під час зустрічі з глядачами Аліна Горлова розповіла про роботу над стрічкою й поділилася враженнями від спілкування з ветеранами і ветеранками. Чи однакові проблеми жінок і чоловіків, що повернулися з епіцентру бойових дій? «Якщо говорити про підсумки, то суспільство краще сприймає чоловіків-ветеранів, бо вони герої. Але, на жаль, поки не готове сприймати жінок-ветеранок. Ті сам на сам лишаються зі своїми проблемами. І хоча держава потроху допомагає таким жінкам. Так, є певне санітарно-курортне лікування. Та часто виникають складнощі у тім, що немає фахівців — лікарів, психологів, здатних допомогти в такій ситуації, бо не знають, як працювати з посттравматичним стресовим розладом», — зауважує Аліна Горлова.

Ця історія закінчилася позитивно. Завдяки зйомкам у стрічці Оксана Якубова повернулася на роботу. Її історія — справжня мотивація для інших, що це можна побороти, проте слід мати неабияку внутрішню силу.

Фільм важкий для сприйняття, але його варто побачити, пережити. Мабуть, передусім військовим, ветеранам АТО, що страждають на ПТСР, аби не почуватися слабкими чи вигнанцями, не сприймати мирне життя, близьких, друзів як пекло. Та й усім нам теж, бо після завершення війни суспільству доведеться заново пристосовуватися до мирного життя.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Технік зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Львів

110 окремий батальйон 111 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-снайпер-розвідник 155 окремий батальйон ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область