ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Збройних Силах України відкрили Водолазну школу

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Жовтня 2019, 14:08

Водолазну школу створили на базі національного військового флоту. Це навчальний заклад Збройних Сил України, де централізовано готуватимуть фахівців усіх без винятку водолазних спеціальностей не лише для потреб Збройних Сил України, а й інших силових структур держави.

Як повідомили кореспонденту АрміяInform у командуванні Водолазної школи, наразі перша група військовослужбовців, які обіймають посади позаштатних водолазів на кораблях і катерах флоту, у пошуково-рятувальних підрозділах, підрозділах спецпризначення та інші вже проходять базовий курс підготовки за спеціальністю «водолаз». Крім того, до підготовки залучаються представники Національної поліції та Управління державної охорони України.

– Сьогодні гостро стоїть питання укомплектування підготовленим особовим складом водолазних кваліфікацій не тільки підрозділів ЗС України, а це, до слова, військові частини та підрозділи пошуково-рятувального, протипідводно-диверсійного та інженерного забезпечення, спеціального призначення  Військово-Морських Сил, Сил спеціальних операцій, Повітряних Сил, Десантно-штурмових військ, Сухопутних військ, Військової служби правопорядку, Головного управління оперативного забезпечення, Головного управління розвідки, військових навчальних закладів, науково-дослідних установ тощо, а й інших військових формувань та правоохоронних органів України, які колись готувались на базі ВМС ЗС України, – пояснює начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Через втрату внаслідок анексії РФ Криму Академії ВМС ім. П.С. Нахімова, також кафедри живучості, водолазних і суднопідйомних робіт, навчально-тренувального комплексу боротьби за живучість і водолазної підготовки в Севастополі, система підготовки водолазних кадрів виявилася зруйнованою майже повністю. В Одесі водолазну підготовку довелося відроджувати практично з нуля. Вкрай важливо було створити навчальний заклад  із ліцензійними програмами та відповідною навчально-матеріальною базою, де б відбувалося нарощування спроможностей та досягнення взаємосумісності водолазних підрозділів ЗС України із водолазними підрозділами провідних країн світу у сучасних умовах за міжнародними стандартами, зауважив Олексій Нестеров.

– Базовий курс підготовки за спеціальністю «водолаз» триватиме 8 тижнів. Навчання включає теоретичні та практичні заняття з обов’язковим виконанням водолазних спусків під воду. Під час курсу кожен слухач повинен відпрацювати під водою понад 650 хвилин. Зокрема, до 500 хвилин водолаз має виконувати завдання на глибині до 20 метрів, а 150 хвилин – під час водолазних спусків до 30 метрів. Курсанти працюватимуть лише на сучасному водолазному спорядженні та на новітніх зразках водолазної техніки та обладнання, – розповідає начальник Водолазної школи капітан 1 рангу Сергій Титаренко.

– Серед найактуальніших завдань практичної складової курсу підготовки, які мають відпрацювати курсанти під водою – це пошук затонулих об’єктів, їхня ідентифікація та підйом на поверхню, орієнтування під водою, тренування з ведення якісного підводного зв’язку, обстеження підводної частини корпусу кораблів та суден тощо. Також особливістю курсу є проведення занять із спеціальної фізичної підготовки водолазів у воді, де слухачі набувають специфічні навички з прикладного фридайвінгу, іншими словами, з підводного плавання із затримкою дихання, – додає Сергій Титаренко.

Навчальна програма підготовки у Водолазній школі побудована за стандартами НАТО на основі досвіду підготовки провідних водолазних підрозділів світу, але вона враховує й вимоги національної системи водолазної підготовки. Пріоритетна мета функціонування навчального закладу – не лише підготовка високоефективних водолазних кадрів для забезпечення потреб вітчизняного війська, нарощування спроможностей і боєздатності водолазних підрозділів, але й досягнення практичної взаємосумісності з аналогічними підрозділами країн НАТО.

Після отримання всіх необхідних сертифікатів і ліцензій, Водолазна школа буде забезпечувати централізовану підготовку водолазів за основними (спеціальними) базовими, середніми та додатковими водолазними кваліфікаційними рівнями.

– Йдеться про підготовку фахівців головного професійного спрямування, які забезпечуватимуть проведення пошукових, аварійно-рятувальних, корабельних (суднових), суднопідйомних, підводно-технічних, спеціальних, інженерних робіт під водою і навчання водолазів спеціального призначення, а також підготовку спеціалістів за додатковими водолазними спеціальностями такими, як водолази-зварювальники, водолази-підривники, водолази-глибоководники, оператори жорстких водолазних пристроїв тощо, – розповів кореспонденту АрміяInform начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Крім того, у пріоритетах Водолазної школи на найближче майбутнє – розвиток спроможностей, далі – це співробітництво із країнами-партнерами НАТО щодо вдосконалення програм та методик підготовки спеціалістів водолазної справи. А ще , оснащення школи сучасними зразками водолазної техніки та засобами забезпечення проведення водолазних спусків і робіт, розвиток навчальної матеріально-технічної бази та підготовка інструкторів у провідних закладах за міжнародними стандартами.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні, 19 квітня, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, скликання якого ініціював Президент України Володимир Зеленський для обговорення захисту українського неба й постачання засобів ППО.

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби на фронті відбулося 86 бойових зіткнень.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Автомеханік

від 25000 до 60000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-механік кат. В, С, D, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Зв’язківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Військовослужбовець – артилерист (в ЗСУ чи МП ВМС)

від 51000 до 121000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Кременчук

Військова частина 3052 НГУ