ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дослідження: Які пільги нині потрібні ветеранам

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Жовтня 2019, 18:26
Ілюстративне фото

Українські соціологи визначили шість основних видів пільг, якими найбільше послуговуються учасники бойових дій. Такі дані оприлюднили компанія «Кантар Україна» та громадська організація «Юридична сотня» на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Як повідомляє кореспондент АрміяInform, до топ-6 пільг, якими найбільше користуються ветерани, належать:

  1. Безоплатний проїзд у міському громадському транспорті.
  2. Пільги на житлово-комунальні послуги.
  3. Пільговий проїзд у міжміському транспорті.
  4. Виплата до 5 травня.
  5. Щорічне медичне обстеження та диспансеризація.
  6. Додаткова оплачувана відпустка до 14 днів.

Мета дослідження, проведеного у серпні 2019-го, — встановити, наскільки нинішня система пільг відповідає потребам ветеранів і задля формування рекомендацій для державної політики. Всього опитано 1215 респондентів у десяти містах (Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Запоріжжя, Маріуполь, Кривий Ріг, Житомир, Біла Церква). Серед них ветерани АТО/ООС, ветерани бойових дій в Афганістані, Другої світової війни, люди з інвалідністю внаслідок війни і постраждалі учасники Революції гідності.

Як розповіла експерт ГО «Юридична сотня» Юлія Морій, опитані ветерани назвали пільги, якими вони хотіли б користуватися. Проте якість їхнього надання ще залишається низькою. «Серед них отримання земельної ділянки, першочергове безоплатне протезування, щорічне медобстеження і диспансеризація, пріоритет у державному забезпеченні житлом. Іншими житловими пільгами ветерани, на жаль, майже не користуються», — зазначила Юлія Морій.

Серед опитуваних найобізнаніші про своє право на безоплатний проїзд і пільги на житлово-комунальні послуги — 91% опитуваних, користуються ними — 81%. Понад 50% знають про право на 14 днів додаткової оплачуваної відпустки. 49% користуються правом на щорічне медичне обстеження.

Як зазначив соціолог компанії «Кантар Україна» Олександр Козирєв, респондентів також запитували, чи не хотіли б вони скористатися пільгами зі списку, якими не користуються. «Найчастіше серед таких пільг: забезпечення автомобілями, пріоритет у державному забезпеченні житлом, отримання земельної ділянки, безповоротна фінансова допомога», — підкреслив Олександр Козирєв.

За оцінками соціологів, на жаль, дуже мало респондентів обізнані про пільги на навчання й бізнес. Лише третина з них знають про можливість компенсації за навчання у вишах, користуються цією пільгою — 5%. Причому у віковій групі 20–39 років така можливість не цікавить лише 14% опитуваних.

Серед «непотрібних пільг» 50% називають можливість безоплатного встановлення квартирного телефону. Далі — пільгові кредити для ветеранського бізнесу (25%) та податкові пільги для нього (23%).

Із порушеннями ветеранських прав стикалися 33% осіб. 9% опитаних мали проблеми на роботі / з працевлаштуванням у зв’язку зі статусом ветерана. Серед них 76% випадків стосувалися працевлаштування, 29% — утисків на робочому місці, 28% — звільнення.

Як захищати свої права знають 60% ветеранів, але лише 17% з них знають, як саме, і мали позитивний досвід. Водночас 40% опитуваних не володіють достатньою інформацією про такі права і можливості захисту.

За словами Олександра Козирєва, аналізуючи відповіді за категоріями, можна побачити, що найбільш захищені ветерани АТО/ООС — близько половини з них знають, як захистити свої права. «Найуразливіші — найстаріші категорії. Учасники війни в Афганістані також частіше заявляють, що не володіють інформацією», — зазначив Олександр Козирєв.

Інформацію про право на пільги ветерани найчастіше отримують зі спілкування з побратимами, близько половини — з Інтернету. Старша вікова група та особи з інвалідністю внаслідок війни — здебільшого з телебачення та радіо. Водночас ті, хто отримує інформацію з телебачення і радіо, частіше зазначають, що її недостатньо.

За підсумками соціологів, проведене дослідження засвідчило: кожна з категорій ветеранів має свої потреби, тому пакет державних гарантій треба формувати дуже індивідуально для таких категорій.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для нанесення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

Підрозділами ДСНС протягом доби здійснено 291 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 5 пожеж, надано психологічну допомогу 132 особам.

Армія рф минулої доби атакувала 115 населених пунктів України

Армія рф минулої доби атакувала 115 населених пунктів України

За минулу добу, 25 квітня, російські війська обстріляли територію 9 областей України.

Рада взяла за основу законопроєкт про ветеранську патронатну службу

Рада взяла за основу законопроєкт про ветеранську патронатну службу

Верховна Рада України за основу взяла законопроєкт про державну ветеранську патронатну службу № 9423.

Ворог завдав ударів з різного озброєння по Харківщині, 13 осіб дістали поранення

Ворог завдав ударів з різного озброєння по Харківщині, 13 осіб дістали поранення

За минулу добу, 25 квітня, росія з артилерії та мінометів обстріляла близько 15 населених пунктів Харківщини. Авіаударів зазнали Уди, Липці, Мале Веселе, Плетенівка, Охрімівка, Водяне, Борова.

Глава Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії подальшу допомогу Україні

Глава Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії подальшу допомогу Україні

Глава Пентагону Ллойд Остін у телефонній розмові з міністром національної оборони Румунії Анхелем Тілваром обговорив вторгнення росії в Україну і подальшу координацію допомоги Україні у сфері безпеки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Краматорськ

Старобільський РТЦК та СП

Пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Старший механік обслуги обслуговування авіаційного озброєння

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП